Ki ne emlékezne a gyerekkor ízeire? A nagyi vasárnapi ebédjére, amikor a konyhát belengte a rakott krumpli illata. Ez az egyszerű, mégis nagyszerű étel generációk kedvence, és nem véletlenül: laktató, finom, és ráadásul a gyerekek is imádják. A rakott krumpli virslivel pedig egy igazi gyerekbarát klasszikus, amivel garantáltan sikert arathatunk a családi asztalnál.
Miért pont rakott krumpli virslivel?
A rakott krumpli önmagában is egy remek étel, de a virsli hozzáadása egy plusz dimenziót ad az ízvilágának. A sós, füstös virsli tökéletesen kiegészíti a krumpli édeskés ízét, a tejfölös-tojásos öntet pedig egy krémes, lágy textúrát kölcsönöz az egész ételnek. Arról nem is beszélve, hogy a gyerekek általában odavannak a virsliért, így ezzel az egyszerű trükkel könnyedén rávehetjük őket, hogy egyenek egy adag zöldséget (a krumpli ugyebár az…).
A tökéletes rakott krumpli virslivel receptje – lépésről lépésre
Persze, ahány ház, annyi szokás, de a rakott krumpli alapja mindenhol ugyanaz: krumpli, tojás, tejföl. A virsli csak a hab a tortán. Íme egy bevált recept, amit bátran kipróbálhatsz:
Hozzávalók:
- 1,5 kg burgonya
- 40 dkg virsli
- 5 db tojás
- 5 dl tejföl (lehetőleg zsíros)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- Só, bors, pirospaprika (ízlés szerint)
- Olaj vagy zsír a sütőtál kikenéséhez
Elkészítés:
- A burgonyát héjában megfőzzük. Fontos, hogy ne főzzük túl, mert akkor szétesik majd szeletelés közben. Ha megfőtt, hagyjuk kihűlni, majd hámozzuk meg és karikázzuk fel.
- A virslit szintén karikázzuk fel. A vöröshagymát apróra vágjuk, és kevés olajon vagy zsíron megdinszteljük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és egy percig pirítjuk.
- A tojásokat felverjük a tejföllel. Sóval, borssal és pirospaprikával ízesítjük.
- Egy nagy, hőálló tálat (vagy tepsit) kikenünk olajjal vagy zsírral.
- Elkezdjük rétegezni az alapanyagokat: egy sor krumpli, egy sor virsli, egy kis dinsztelt hagyma, majd locsolunk rá a tejfölös-tojásos öntetből. Ezt addig ismételjük, amíg el nem fogynak az alapanyagok. A tetejére krumpli kerüljön, és a maradék öntettel locsoljuk meg.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeveréses sütőben 160 fok). A rakott krumplit betesszük a sütőbe, és kb. 40-50 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni.
Tippek és trükkök a tökéletes rakott krumplihoz
- Krumplifajta: A rakott krumplihoz a „B” típusú, főzni való burgonya a legalkalmasabb, mert ez nem esik szét főzés közben.
- Virsli: Használj jó minőségű, húsos virslit. A füst ízű virsli különösen finom a rakott krumpliban. Vegetáriánus verzióhoz használhatsz növényi alapú virslit.
- Hagyma: Ha a gyerekek nem szeretik a hagymát, reszeld le a vöröshagymát, így kevésbé lesz feltűnő.
- Fűszerek: A só, bors és pirospaprika mellett kísérletezhetsz más fűszerekkel is. A szerecsendió, a majoránna vagy a kakukkfű is jól illik a rakott krumplihoz.
- Sajt: A sütés vége felé reszelhetsz a tetejére sajtot (pl. trappista, mozzarella), ami még finomabbá teszi a rakott krumplit.
- Előre elkészíthető: A rakott krumpli előre is elkészíthető, és a hűtőben tárolható. Sütés előtt vedd ki a hűtőből, hogy kicsit felmelegedjen, és utána süsd készre.
- Tojás: A tojás mennyisége ízlés kérdése. Ha krémesebb rakott krumplit szeretnél, használj több tojást.
- Tejföl: A zsírosabb tejföl finomabb, krémesebb lesz a sütés során.
A rakott krumpli variációi
A rakott krumpli egy nagyon sokoldalú étel, amit rengetegféleképpen variálhatunk. Íme néhány ötlet:
- Rakott krumpli kolbásszal: A virsli helyett kolbászt használhatunk. A csabai kolbász különösen finom a rakott krumpliban.
- Rakott krumpli baconnel: A bacon szintén remekül passzol a rakott krumplihoz. Pirítsunk le néhány szelet bacont, és ezt rétegezzük a krumplival és a tojással.
- Rakott krumpli zöldségekkel: Adhatunk a rakott krumplihoz zöldségeket is, például gombát, paprikát, paradicsomot, vagy akár spenótot.
- Rakott krumpli húsos raguval: A darált húsból készült raguval még laktatóbbá tehetjük a rakott krumplit.
- Vegán rakott krumpli: A tejfölt és a tojást helyettesíthetjük növényi alapú alternatívákkal (pl. növényi tejföl, tofu). A virsli helyett pedig használhatunk növényi alapú virslit vagy füstölt tofut.
Miért szeretjük a rakott krumplit?
A rakott krumpli nem csupán egy étel, hanem egy emlék is. Emlékeztet a gyerekkorunkra, a nagymama vasárnapi ebédjeire, a családi összejövetelekre. Ez egy olyan étel, ami összeköt minket, és ami mindig jó hangulatot teremt az asztalnál. Ráadásul egyszerű, olcsó, és nagyon finom. Mit kell még mondanunk?
A rakott krumpli virslivel egy igazi gyerekbarát klasszikus, amivel garantáltan sikert arathatunk a családi asztalnál. Próbáld ki a receptet, és lepd meg a családodat ezzel a finom és laktató étellel!