A rakott padlizsán egy igazi klasszikus, ami a nyár egyik kedvenc fogása. De mi lenne, ha a megszokott ízek helyett egy kis mediterrán hangulatot csempésznénk bele? Ez a recept bemutatja, hogyan készíthetsz el egy ízletes és aromás rakott padlizsánt, amely a mediterrán konyha varázsát hozza el az asztalodra. Készülj fel egy ízutazásra, amely garantáltan levesz a lábadról!
Miért pont a mediterrán fűszerezés?
A mediterrán konyha híres frissességéről, egyszerűségéről és az intenzív ízek kombinációjáról. Az olívaolaj, a friss zöldfűszerek, a paradicsom és a fokhagyma mind-mind olyan alapanyagok, amelyek tökéletesen kiegészítik a padlizsán karakteres ízét. A mediterrán fűszerezéssel a rakott padlizsán egy sokkal könnyedebb, de mégis ízgazdag fogássá válik, amely tökéletesen illik a nyári napokhoz.
A tökéletes rakott padlizsán titkai
A jó rakott padlizsán titka a minőségi alapanyagokban és a gondos elkészítésben rejlik. Fontos, hogy érett, de még feszes padlizsánokat válasszunk, és a zöldségeket egyenletesen szeleteljük fel. Az előpirítás segít abban, hogy a padlizsán ne szívja magába túl sok olajat, és a rétegezés során figyeljünk arra, hogy minden hozzávaló egyenletesen oszlik el.
Hozzávalók
- 2 nagy padlizsán
- 500g darált hús (lehet marha, sertés, vagy akár vegyes)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 doboz (400g) hámozott paradicsom
- 1 evőkanál paradicsompüré
- 1 kis csokor friss bazsalikom
- 1 kis csokor friss oregánó
- 100g reszelt parmezán sajt
- 50g reszelt mozzarella sajt
- Olívaolaj
- Só
- Bors
- Szárított rozmaring
- Piros paprika (ízlés szerint)
Elkészítés
1. A padlizsán előkészítése
A padlizsánokat mossuk meg, vágjuk le a végeiket, majd szeleteljük fel kb. 0,5 cm vastag karikákra. Sózzuk be a szeleteket, és hagyjuk állni legalább 30 percig, hogy a keserű leve kifolyjon. Ezután öblítsük le, és papírtörlővel szárítsuk meg.
2. A darált hús elkészítése
A vöröshagymát aprítsuk fel, és egy serpenyőben kevés olívaolajon dinszteljük meg. Adjuk hozzá a darált húst, és pirítsuk addig, amíg megbarnul. Fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával és szárított rozmaringgal. Adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, a hámozott paradicsomot és a paradicsompürét. Forraljuk fel, majd vegyük lejjebb a hőfokot, és főzzük kb. 20 percig, amíg a szósz besűrűsödik. A végén keverjük bele az apróra vágott bazsalikom felét és az oregánó felét.
3. A padlizsán előpirítása (opcionális, de ajánlott)
Egy serpenyőben kevés olívaolajon pirítsuk meg a padlizsánszeleteket mindkét oldalukon, amíg enyhén megbarnulnak. Ez a lépés nem kötelező, de segít abban, hogy a padlizsán ne szívja magába túl sok olajat a sütés során.
4. A rakott padlizsán összeállítása
Egy hőálló tál aljára kenjünk egy kevés darált húsos szószt. Rétegezzük a padlizsánszeleteket a szószra, majd kenjünk rá ismét egy réteg szószt. Szórjuk meg reszelt parmezánnal és mozzarellával. Folytassuk a rétegezést, amíg a hozzávalók elfogynak. A tetejére kerüljön szósz és sok sajt. A maradék bazsalikommal és oregánóval szórjuk meg a tetejét.
5. Sütés
A rakott padlizsánt előmelegített sütőben, 180°C-on süssük kb. 30-40 percig, vagy amíg a sajt megolvad és aranybarnára pirul.
6. Tálalás
A kész rakott padlizsánt hagyjuk hűlni egy kicsit, mielőtt felszeleteljük és tálaljuk. Kínálhatjuk friss salátával vagy egy szelet friss kenyérrel.
Variációk
- Vegetáriánus változat: A darált hús helyett használhatunk gombát, lencsét vagy más zöldségeket.
- Gazdagabb ízvilág: Adhatunk a darált húsos szószhoz egy kis vörösbort, vagy akár egy kevés csípős paprikát.
- Sajtok: Kísérletezhetünk más sajtokkal is, például kecskesajttal vagy fetával.
Tippek és trükkök
- A padlizsán keserű ízének eltávolításához ne csak sózzuk, hanem tegyük egy szűrőbe, és nehezéket helyezzünk rá, hogy a nedvesség távozzon.
- Ha nincs időnk előpirítani a padlizsánt, akkor sütés előtt kenjük meg mindkét oldalukat olívaolajjal.
- A rakott padlizsánt előre elkészíthetjük, és sütés előtt a hűtőben tárolhatjuk.
- A maradék rakott padlizsánt hűtőben tárolhatjuk, és másnap is fogyaszthatjuk.
Összegzés
A rakott padlizsán mediterrán fűszerezéssel egy egyszerű, de nagyszerű fogás, amely a nyár egyik kedvence lehet. A friss alapanyagok, az intenzív ízek és a könnyed elkészítés garantálják a sikert. Próbáld ki ezt a receptet, és varázsolj mediterrán hangulatot az asztalodra!