A rakott palacsinta egy igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Édes változatban talán ismertebb, de a sós verzió legalább annyira ízletes és változatos. Sőt, egy kiadós sós rakott palacsinta akár főételként is megállja a helyét. Ebben a cikkben bemutatjuk a tökéletes sós palacsinta receptet, megosztunk néhány hasznos tippet és trükköt, valamint inspirációt adunk a különböző töltelékekhez.
Miért pont sós rakott palacsinta?
Sokan az édes palacsintával azonosítják ezt a fogást, pedig a sós palacsinta számtalan előnnyel rendelkezik. Először is, sokkal kevésbé édes, így azok is bátran fogyaszthatják, akik nem szeretik a túlzottan édes ízeket. Másodszor, sokkal változatosabbá tehető a töltelékek segítségével. Lehet húsos, zöldséges, sajtos, gombás – a lehetőségek szinte korlátlanok! Harmadszor pedig, egy jól elkészített sós rakott palacsinta laktató és tápláló étel, ami tökéletes választás ebédre vagy vacsorára.
A tökéletes sós palacsinta tészta receptje
A jó sós rakott palacsinta alapja a tökéletes tészta. A tésztának könnyűnek, rugalmasnak és ízletesnek kell lennie. Íme egy bevált recept:
Hozzávalók:
- 200 g liszt
- 4 dl tej
- 2 db tojás
- 1 csipet só
- 1 evőkanál olaj (a sütéshez)
- Fűszerek (opcionális): őrölt bors, fokhagymapor, szárított fűszernövények
Elkészítés:
- Egy tálban keverjük össze a lisztet és a sót.
- Adjuk hozzá a tojásokat, és kezdjük el lassan adagolni a tejet, miközben folyamatosan keverjük, hogy ne maradjanak csomók.
- Ha a tészta sima és homogén, adjuk hozzá a fűszereket (ha használunk).
- Hagyjuk a tésztát pihenni legalább 30 percig. Ez idő alatt a liszt megduzzad, és a palacsinták könnyebben fognak sűlni.
- Melegítsünk fel egy kevés olajat egy palacsintasütőben.
- Öntsünk egy merőkanálnyi tésztát a serpenyőbe, és forgassuk körbe, hogy egyenletesen elterüljön.
- Süssük a palacsintát mindkét oldalán aranybarnára.
- Ismételjük meg a lépéseket, amíg a tészta el nem fogy.
Tippek a tökéletes sós palacsintához:
- A tészta sűrűsége kulcsfontosságú. Ha túl sűrű, adjunk hozzá még egy kevés tejet. Ha túl híg, adjunk hozzá egy kevés lisztet.
- A pihentetés elengedhetetlen a tökéletes állag eléréséhez.
- Ne spóroljunk az olajjal a sütéshez, de ne is használjunk túl sokat, mert a palacsinták olajosak lesznek.
- A serpenyő legyen elég forró, de ne égesse meg a palacsintát.
- A megsült palacsintákat takarjuk le egy konyharuhával, hogy ne száradjanak ki.
Sós rakott palacsinta töltelék ötletek
A sós rakott palacsinta igazi ereje a változatos töltelékekben rejlik. Íme néhány népszerű és ízletes ötlet:
Húsos töltelékek:
- Darálthúsos töltelék: Pirított darálthús hagymával, fokhagymával, paradicsomszósszal és fűszerekkel.
- Csirkés töltelék: Főtt csirkemell kockára vágva, zöldségekkel (pl. paprika, kukorica, borsó) és tejszínes mártással.
- Sonkás-sajtos töltelék: Apróra vágott sonka, reszelt sajt és tejföl.
- Kolbászos töltelék: Pirított kolbászkarikák, hagymával és paprikával.
Zöldséges töltelékek:
- Gombás töltelék: Pirított gomba hagymával, fokhagymával és tejszínnel.
- Spenótos-ricottás töltelék: Főtt spenót, ricotta sajt, fokhagyma és fűszerek.
- Zöldséges ragu: Különböző zöldségek (pl. cukkini, padlizsán, paprika, paradicsom) kockára vágva, fűszerekkel párolva.
Sajtos töltelékek:
- Sajtkrémes töltelék: Különböző sajtok (pl. trappista, gouda, mozzarella) reszelve és összekeverve tejföllel vagy túróval.
- Feta sajtos-olívabogyós töltelék: Morzsolt feta sajt, apróra vágott olívabogyó és fűszerek.
A sós rakott palacsinta elkészítése
Miután elkészítettük a palacsintákat és a tölteléket, a következő lépés a sós rakott palacsinta összeállítása:
- Kenjünk ki egy hőálló tálat vajjal vagy olajjal.
- Helyezzünk egy palacsintát a tál aljára, és kenjük meg a töltelékkel.
- Ismételjük meg a lépéseket, amíg a palacsinták és a töltelék el nem fogynak.
- A tetejére kenhetünk tejfölt, reszelt sajtot vagy besamelmártást.
- Süssük a sós rakott palacsintát előmelegített sütőben 180°C-on kb. 20-30 percig, vagy amíg a teteje aranybarnára nem sül.
Variációk és extra tippek
- Besamelmártás: A sós rakott palacsinta még finomabb, ha besamelmártással öntjük le. A besamelmártáshoz olvasszunk vajat egy lábasban, adjunk hozzá lisztet, és keverjük addig, amíg a liszt meg nem pirul. Lassan adagoljuk hozzá a tejet, miközben folyamatosan keverjük, hogy ne maradjanak csomók. Fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval.
- Toppings: A megsült sós rakott palacsintát friss fűszernövényekkel (pl. petrezselyem, snidling) vagy tejföllel díszíthetjük.
- Előre elkészíthető: A sós rakott palacsinta előre elkészíthető, és sütés előtt hűtőben tárolható.
- Vegán változat: A sós rakott palacsinta vegán változatban is elkészíthető növényi tejjel és tojáspótlóval. A töltelékhez használhatunk zöldségeket, gombát, tofufasírtot vagy lencsét.
Összegzés
A rakott palacsinta sósan egy rendkívül sokoldalú és ízletes fogás, amit könnyen elkészíthetünk otthon. A tökéletes tészta, a változatos töltelékek és a sütési trükkök segítségével garantált a siker. Próbálja ki a fent leírt recepteket és ötleteket, és fedezze fel a sós rakott palacsinta végtelen lehetőségeit!