A rakott zellergumó egy kevésbé ismert, ám annál izgalmasabb fogás, ami tökéletes választás lehet a hétköznapi vacsorák vagy akár egy ünnepi asztalra is. Ebben a receptben a zellergumó földes ízét a dió ropogós textúrája és a kéksajt pikáns aromája teszi igazán különlegessé. Készülj fel egy ízorgiára!
Miért érdemes zellergumót fogyasztani?
Sokan idegenkednek a zellergumótól a markáns íze miatt, pedig ez a gyökérzöldség rengeteg jótékony hatással bír. Alacsony a kalóriatartalma, viszont gazdag rostokban, vitaminokban (C-vitamin, K-vitamin) és ásványi anyagokban (kálium, mangán). Emellett antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek segítenek a szervezetünknek a szabad gyökök elleni harcban. A zellergumó kiválóan beilleszthető a diétás étrendbe, és segíthet a vérnyomás szabályozásában is.
Hozzávalók a rakott zellergumóhoz (4 személyre):
- 1 kg zellergumó
- 150 g dió (durvára vágva)
- 150 g kéksajt (pl. Roquefort, Gorgonzola, márványsajt)
- 2 dl tejszín (30%-os)
- 50 g vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- Só, bors, szerecsendió ízlés szerint
- olívaolaj
- Friss petrezselyem (opcionális, a díszítéshez)
A rakott zellergumó elkészítése lépésről lépésre:
1. A zellergumó előkészítése
Először is alaposan mossuk meg a zellergumót, majd hámozzuk meg. Fontos, hogy minden szennyeződést eltávolítsunk róla. Ezután vágjuk kb. 0,5 cm vastag szeletekre. Ha nagyobb a zellergumó, a szeleteket félbe is vághatjuk.
2. A zellergumó előfőzése
Egy nagy fazékban forraljunk vizet, sózzuk meg, és tegyük bele a zellerszeleteket. Forrástól számítva kb. 10-12 percig főzzük, amíg a zellergumó kissé megpuhul, de még nem esik szét. Szűrjük le, és hagyjuk lecsepegni.
3. A diós töltelék elkészítése
Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, és adjuk hozzá a durvára vágott diót. Pirítsuk aranybarnára, vigyázva, hogy ne égjen meg. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, és pirítsuk még fél percig. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk hűlni.
4. A rakott zellergumó összeállítása
Egy közepes méretű, hőálló tálat kenjünk ki olívaolajjal. Helyezzünk az aljára egy réteg zellerszeletet, majd szórjuk meg a diós keverékkel. Morzsoljuk rá a kéksajt egyharmadát. Ismételjük meg a rétegezést még kétszer, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére zellerszelet kerüljön.
5. A tejszínes mártás
A tejszínt öntsük a maradék diós keverékhez, és ízesítsük sóval, borssal és egy kevés szerecsendióval. Keverjük össze, és öntsük a rakott zellergumóra. A tetejére szórjuk rá a maradék kéksajtot.
6. Sütés
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (légkeveréses sütőben 160°C). Fedjük le a tálat alufóliával, és süssük kb. 30 percig. Vegyük le a fóliát, és süssük még 15-20 percig, amíg a teteje aranybarnára nem pirul. A sütési idő a sütő teljesítményétől függően változhat, ezért érdemes figyelni.
7. Tálalás
Hagyjuk a rakott zellergumót kicsit hűlni a sütőben, mielőtt kivennénk. Tálaljuk melegen, friss petrezselyemmel díszítve. Kiváló köretként húsok mellé, de önálló fogásként is megállja a helyét.
Tippek és trükkök a tökéletes rakott zellergumóhoz:
- A kéksajt mennyiségét ízlés szerint változtathatjuk. Ha nem szeretjük a túl intenzív ízeket, használjunk kevesebb sajtot.
- A diót helyettesíthetjük más olajos magvakkal is, például mogyoróval vagy mandulával.
- Ha nincs otthon tejszínünk, használhatunk tejfölt is, de ebben az esetben kevesebb fűszert tegyünk bele, mert a tejföl önmagában is savanykás ízű.
- A rakott zellergumót előre is elkészíthetjük, és sütés előtt a hűtőben tárolhatjuk.
- A maradék rakott zellergumó másnap is finom, akár hidegen is fogyasztható.
Variációk a receptre:
- Vegetáriánus változat: A recept eredetileg vegetáriánus, de ha vegán változatot szeretnénk, a tejszínt helyettesítsük növényi tejszínnel, a kéksajtot pedig növényi sajttal.
- Húsos változat: A rétegek közé füstölt szalonnát vagy sonkát is tehetünk, ami még gazdagabbá teszi az ízeket.
- Zöldséges változat: A zellergumó mellé más gyökérzöldségeket is használhatunk, például sárgarépát vagy paszternákot.
Reméljük, hogy ez a recept elnyeri tetszésedet, és te is elkészíted ezt a különleges fogást! Jó étvágyat!