A rántott csirkemáj petrezselymes burgonyával egy igazi klasszikus fogás, mely sokak számára a gyerekkort idézi. Ez az egyszerű, mégis ízletes étel tökéletes választás lehet egy hétköznapi ebédre vagy vacsorára, de akár ünnepi alkalmakra is elkészíthető. A ropogós panírral borított, belül szaftos csirkemáj és a friss petrezselyemmel ízesített burgonya párosa harmonikus ízvilágot alkot, melyet szinte mindenki szeret.
Miért éppen rántott csirkemáj?
A csirkemáj egy rendkívül tápláló és viszonylag olcsó alapanyag. Gazdag vasban, B-vitaminokban, és más fontos tápanyagokban, melyek hozzájárulnak szervezetünk egészséges működéséhez. A rántott változat pedig különösen kedvelt, hiszen a panír ropogóssága és a máj krémes belseje kontrasztot alkot, ami izgalmassá teszi az étkezést.
A Tökéletes Recept: Hozzávalók és Elkészítés
Lássuk, mire lesz szükségünk a tökéletes rántott csirkemáj petrezselymes burgonyával elkészítéséhez:
Hozzávalók:
A rántott csirkemájhoz:
- 500g friss csirkemáj
- 1 csésze liszt
- 2 db tojás
- 1 csésze zsemlemorzsa
- Só, bors ízlés szerint
- Őrölt pirospaprika (opcionális)
- Olaj a sütéshez
A petrezselymes burgonyához:
- 1 kg burgonya
- 1 csokor friss petrezselyem
- 3-4 evőkanál vaj vagy olaj
- Só ízlés szerint
Elkészítés: Lépésről lépésre
A petrezselymes burgonya elkészítése:
- A burgonyát alaposan megmossuk, meghámozzuk, és egyenletes méretű kockákra vágjuk.
- Egy nagy fazékban sós vizet forralunk, majd hozzáadjuk a burgonyát. Addig főzzük, amíg megpuhul, de nem esik szét (kb. 15-20 perc).
- Amíg a burgonya fő, a petrezselymet apróra vágjuk.
- Ha a burgonya megfőtt, leszűrjük, és egy serpenyőben vajat vagy olajat olvasztunk.
- Hozzáadjuk a burgonyát, és óvatosan átforgatjuk, hogy mindenhol bevonja a zsiradék.
- Sózzuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet. Alaposan elkeverjük, és néhány percig pirítjuk.
- Tálalásig melegen tartjuk.
A rántott csirkemáj elkészítése:
- A csirkemájat alaposan megmossuk, megtisztítjuk az esetleges hártyáktól és erektől. Fontos, hogy alaposan lecsöpögtessük vagy papírtörlővel szárazra itassuk.
- Egy tálban a lisztet összekeverjük sóval, borssal és ízlés szerint pirospaprikával.
- Egy másik tálban a tojásokat felverjük.
- Egy harmadik tálba a zsemlemorzsát öntjük.
- A csirkemájat először a lisztbe, majd a tojásba, végül a zsemlemorzsába forgatjuk, ügyelve arra, hogy mindenhol egyenletesen bevonja.
- Egy serpenyőben bő olajat forrósítunk. Fontos, hogy az olaj elég forró legyen, különben a panír megszívja magát zsírral.
- A bepanírozott csirkemájat óvatosan az olajba helyezzük, és aranybarnára sütjük mindkét oldalát (kb. 2-3 perc oldalanként).
- A kisült csirkemájat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat eltávolítsuk.
Tippek és Trükkök a Tökéletes Rántott Csirkemájhoz
- A máj minősége kulcsfontosságú. Válasszunk friss, szép színű májat, melynek nincsenek elszíneződései.
- Ne süssük túl a májat. A túlsütött máj száraz és rágós lesz. Elég néhány perc oldalanként, amíg a panír aranybarna lesz.
- Használjunk bő olajat a sütéshez. Így a máj egyenletesen sül meg, és a panír is ropogósabb lesz.
- A panírozáshoz használhatunk gluténmentes lisztet és zsemlemorzsát is. Így a fogás azok számára is fogyasztható, akik gluténérzékenyek.
- Ízesítsük bátran a panírt. A pirospaprika mellett használhatunk fokhagymaport, őrölt köményt, vagy más kedvenc fűszereket is.
Tálalási Javaslatok
A rántott csirkemáj petrezselymes burgonyával önmagában is egy komplett fogás, de kínálhatunk hozzá savanyúságot (pl. savanyú uborkát, csemege uborkát, vagy ecetes almapaprikát), vagy friss salátát. A majonézes kukoricasaláta is remekül passzol hozzá.
Variációk a Receptre
Bár a klasszikus recept egyszerű és nagyszerű, bátran kísérletezhetünk a hozzávalókkal és az elkészítési móddal.
- Rántott csirkemáj gombás rizzsel: A petrezselymes burgonya helyett készíthetünk gombás rizst, mely szintén remekül illik a májhoz.
- Rántott csirkemáj hagymás tört burgonyával: A hagymás tört burgonya egy laktatóbb alternatíva lehet a petrezselymes burgonyához.
- Sajttal töltött rántott csirkemáj: A májba beletekerhetünk egy szelet sajtot (pl. trappista vagy cheddar), mielőtt bepanírozzuk. A sajt megolvad a sütés során, és még krémesebbé teszi a májat.
- Fűszeres rántott csirkemáj: A panírba keverhetünk különböző fűszereket (pl. curry, garam masala), hogy egyedi ízt adjunk a fogásnak.
Összegzés
A rántott csirkemáj petrezselymes burgonyával egy egyszerű, mégis nagyszerű fogás, melyet könnyen elkészíthetünk otthon. A ropogós panírral borított, belül szaftos csirkemáj és a friss petrezselyemmel ízesített burgonya párosa felejthetetlen ízélményt nyújt. Próbáld ki a receptet, és varázsold el a családodat ezzel a klasszikus komfortétellel!