Képzeld el a tökéletes komfort ételt. Valami, ami melegséggel tölt el, és az olasz nagymamák konyhájára emlékeztet. Nos, ne keress tovább! Ez a rántott padlizsán parmezánnal recept pontosan ezt nyújtja, egy kis csavarral: sütőben sütjük, hogy könnyebb és egészségesebb legyen, de ugyanolyan ízletes! Ez az ikonikus étel tökéletes főételként, köretként, vagy akár szendvicsbe töltve is. Készítsd el te is, és garantáltan a család kedvence lesz!
Miért pont a sütőben sült verzió?
A hagyományos padlizsán parmezán általában olajban sült padlizsán szeletekkel készül, ami finom, de elég nehéz étel. A sütőben sütés nagyszerű alternatíva, mert:
- Egészségesebb: Kevesebb olajat használunk, így csökkentjük a kalóriabevitelt és a zsírtartalmat.
- Könnyebb elkészíteni: Nem kell folyamatosan a tűz mellett állni és sütögetni.
- Egyenletesebb eredmény: A sütőben egyenletesen sül meg a padlizsán, nem lesznek olajos, nyers részek.
Hozzávalók a tökéletes rántott padlizsán parmezánhoz
Ez a recept egyszerű, de a minőségi hozzávalók elengedhetetlenek a sikerhez. Íme, amire szükséged lesz:
- 2 közepes méretű padlizsán
- 1 teáskanál só
- 1/2 csésze liszt
- 2 nagy tojás, felverve
- 1 csésze zsemlemorzsa
- 1/2 csésze reszelt parmezán sajt
- 1/4 csésze friss petrezselyem, apróra vágva
- 1/4 teáskanál fokhagymapor
- Olívaolaj
- Kb. 700g minőségi paradicsomszósz (lehet házi vagy bolti)
- 250g mozzarella sajt, szeletelve
- Friss bazsalikom levelek a díszítéshez (opcionális)
Elkészítés lépésről lépésre
- A padlizsán előkészítése: Mosd meg a padlizsánokat, vágd le a végeiket, és szeleteld fel kb. 0,5 cm vastag szeletekre. Helyezd a szeleteket egy szűrőbe, sózd meg őket, és hagyd állni legalább 30 percig. Ez segít eltávolítani a felesleges nedvességet és csökkenti a keserű ízt.
- A padlizsán panírozása: Öblítsd le a padlizsánszeleteket hideg vízzel, és alaposan töröld szárazra papírtörlővel. Készíts elő három tálat: az egyikbe tedd a lisztet, a másodikba a felvert tojásokat, a harmadikba pedig a zsemlemorzsát, a parmezán sajtot, a petrezselymet és a fokhagymaport. Forgasd meg a padlizsánszeleteket először a lisztben, majd a tojásban, végül a zsemlemorzsában, alaposan bevonva őket.
- A sütés: Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, és locsold meg vékonyan olívaolajjal. Helyezd a panírozott padlizsánszeleteket a tepsibe úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. Locsold meg a szeleteket vékonyan olívaolajjal, és süsd őket 15-20 percig, amíg aranybarnák nem lesznek, és fordítsd meg őket félidőben.
- Az összeállítás: Kenj egy vékony réteg paradicsomszószt egy hőálló tál aljára. Helyezz rá egy réteg sült padlizsánt, majd terítsd el rajta a paradicsomszósz egy részét és néhány szelet mozzarellát. Ismételd meg a rétegezést, amíg el nem fogynak az alapanyagok. A legfelső réteg paradicsomszósz és mozzarella legyen.
- A sütés befejezése: Süsd a padlizsán parmezánt a sütőben 20-25 percig, amíg a sajt megolvad és aranybarnára sül. Hagyd hűlni néhány percig, mielőtt felszolgálod.
- Tálalás: Díszítsd friss bazsalikom levelekkel, és tálald melegen.
Tippek és trükkök a tökéletes eredményhez
- A padlizsán sózása: Ne hagyd ki a sózást, ez tényleg segít eltávolítani a felesleges nedvességet és a keserű ízt.
- A zsemlemorzsa ízesítése: Adj a zsemlemorzsához parmezán sajtot, petrezselymet és fokhagymaport, hogy még ízletesebb legyen a panír.
- A paradicsomszósz: Használj minőségi paradicsomszószt, mert ez nagyban befolyásolja az étel ízét.
- A sajt: A mozzarella mellett használhatsz provolone vagy fontina sajtot is.
- A sütés ideje: A sütési idő változhat a sütőd teljesítményétől függően, ezért figyelj oda, hogy a padlizsán ne égjen meg.
- Előre elkészíthető: A padlizsán parmezánt előre elkészítheted, és a sütés előtt a hűtőben tárolhatod.
Variációk egy témára
A rántott padlizsán parmezán nagyszerűen variálható, íme néhány ötlet:
- Húsos verzió: Adj hozzá darált marhahúst vagy olasz kolbászt a paradicsomszószhoz.
- Zöldséges verzió: Rétegezhetsz a padlizsán mellé más zöldségeket is, például cukkinit, paprikát vagy gombát.
- Ricottával: Keverj ricottát a paradicsomszószba, hogy még krémesebb legyen.
- Pesztóval: Kenj egy réteg pesztót a padlizsánra a paradicsomszósz helyett.
Tálalási javaslatok
A rántott padlizsán parmezánnal tökéletes:
- Főételként, friss salátával és ropogós kenyérrel.
- Köreteként sült húsokhoz vagy halakhoz.
- Szendvicsbe töltve, pirított kenyérrel és friss bazsalikommal.
- Egy nagy tálban, családi vacsorára.
Reméljük, ez a recept meghozta a kedved a rántott padlizsán parmezánnal elkészítéséhez! Jó étvágyat!