Szeretnél valami különlegeset az asztalra tenni, ami nem a szokásos vasárnapi rántott hús? Akkor a rántott pulykamell aszalt szilvával és sajttal töltve a tökéletes választás! Ez a fogás egyszerre elegáns és otthonos, az édes aszalt szilva, a lágy sajt és a ropogós panír kombinációja pedig garantáltan levesz mindenkit a lábáról. Ráadásul elkészítése sem bonyolult, így akár egy hétköznapi vacsorát is feldobhatsz vele.
Miért pont pulykamell?
A pulykamell egy rendkívül sokoldalú húsfajta. Sovány, így diétázók is bátran fogyaszthatják, ugyanakkor magas fehérjetartalmú és könnyen emészthető. Semleges ízének köszönhetően remekül harmonizál a különböző fűszerekkel és töltelékekkel, a rántott pulykamell pedig különösen népszerű, hiszen a ropogós bunda megőrzi a hús szaftosságát.
Hozzávalók
Lássuk, mire lesz szükséged ehhez a finom ételhez:
- 600g pulykamell filé
- 150g aszalt szilva (magozott)
- 150g trappista sajt (vagy más, jól olvadó sajt)
- 2 db tojás
- Liszt (a panírozáshoz)
- Zsemlemorzsa (a panírozáshoz)
- Só
- Bors
- Olaj (a sütéshez)
- Opcionális: fokhagymapor, pirospaprika
Az elkészítés lépései
Ne ijedj meg a hozzávalók listájától, az elkészítés tényleg egyszerű! Kövesd a lépéseket, és garantált a siker:
1. A pulykamell előkészítése
A pulykamell filét alaposan mosd meg, és papírtörlővel szárítsd le. Vágd fel a filéket körülbelül 1 cm vastag szeletekre. Fontos, hogy ne legyenek túl vastagok, mert akkor nehezen sülnek át. A szeleteket óvatosan klopfold ki, hogy kb. fél cm vastagságúak legyenek. Ügyelj rá, hogy ne szakadjanak el.
2. A töltelék előkészítése
Az aszalt szilvákat vágd kisebb darabokra. A sajtot reszeld le, vagy vágd apró kockákra. Ha a sajt nem elég ízes, adhatsz hozzá egy kevés fokhagymaport vagy pirospaprikát a pikánsabb ízvilágért.
3. A töltés
A klopfolt pulykamell szeleteket sózd és borsozd ízlés szerint. Vegyél egy szeletet, és tegyél rá egy kevés aszalt szilvát és sajtot. Hajtsd félbe a húst, és a széleit alaposan nyomkodd össze, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben. Ha szeretnél még biztosabb lenni, használhatsz hústűt vagy fogpiszkálót is a szélek rögzítésére.
4. A panírozás
Készíts elő három tálat: az egyikbe lisztet, a másikba felvert tojást (sóval és borssal ízesítve), a harmadikba pedig zsemlemorzsát tegyél. A töltött pulykamell szeleteket először forgasd meg a lisztben, majd a tojásban, végül a zsemlemorzsában. Ügyelj rá, hogy a panír mindenhol egyenletesen befedje a húst.
5. A sütés
Egy serpenyőben hevíts olajat közepes lángon. Fontos, hogy az olaj elég forró legyen, de ne égesd meg. Óvatosan helyezd a bepanírozott pulykamell szeleteket az olajba, és süsd mindkét oldalukat aranybarnára. Ez oldalanként kb. 3-4 percet vesz igénybe. Ha túl gyorsan barnulna a panír, vedd lejjebb a lángot.
6. Tálalás
A kész rántott pulykamell szeleteket papírtörlőre szedd ki, hogy a felesleges olaj lecsepegjen. Tálald melegen, friss salátával, párolt rizzsel vagy burgonyapürével. Remekül illik hozzá a vörös áfonya lekvár is, ami tovább fokozza az ünnepi hangulatot.
Tippek és trükkök
- Ha nincs időd klopfolni a húst, használhatsz vékonyabbra szeletelt pulykamellet is.
- A töltelékbe tehetsz diót, mandulát vagy akár egy kevés reszelt narancshéjat is.
- A panírhoz adhatsz egy kevés reszelt parmezánt vagy egyéb kemény sajtot a még intenzívebb ízért.
- A sütéshez használhatsz olajat, vajat vagy akár olívaolajat is.
- Ha sütőben szeretnéd készíteni, tedd a bepanírozott szeleteket egy sütőpapírral bélelt tepsibe, locsold meg olajjal, és süsd 180 fokon kb. 20-25 percig, amíg aranybarnára nem sül.
Miért válaszd ezt a receptet?
Ez a recept tökéletes választás, ha valami különlegeset szeretnél az asztalra tenni, de nem akarsz órákat a konyhában tölteni. Az aszalt szilva és a sajt egyedi ízkombinációt alkotnak, a pulykamell pedig könnyű és egészséges választás. A rántott hús pedig szinte mindenkinek a kedvence, így biztos lehetsz benne, hogy ezzel a fogással nem fogsz mellélőni.
Készítsd el ezt a finom és egyszerű rántott pulykamell aszalt szilvával és sajttal töltött változatát, és varázsold ünnepivé a hétköznapokat!