A rántott sertésmáj egy olyan klasszikus fogás, ami sokak számára a nagyi konyháját idézi. Nem véletlenül! Egyrészt olcsó, hiszen a sertésmáj viszonylag kedvező áron beszerezhető. Másrészt kiadós, egy jó adag rántott máj pedig garantáltan elűzi az éhséget. És persze, ha jól készítjük el, akkor isteni finom is!
Miért pont a sertésmáj?
A sertésmáj, mint belsőség, megosztó étel. Van, aki rajong érte, van, aki ódzkodik tőle. Pedig érdemes adni neki egy esélyt! A sertésmáj ugyanis tele van fontos tápanyagokkal. Kiváló vasforrás, ami elengedhetetlen a vérképzéshez, de emellett A-vitamin, B-vitaminok és ásványi anyagok is szép számmal találhatók benne. Persze, a magas koleszterintartalma miatt nem mindenkinek ajánlott a rendszeres fogyasztása, de mértékkel fogyasztva beilleszthető az étrendbe.
Hogyan válasszunk jó minőségű sertésmájat?
A jó minőségű sertésmáj alapja a sikeres rántott májnak. Mire figyeljünk a vásárláskor?
- Szín: A friss máj színe élénkvörös vagy barnásvörös legyen. Kerüljük a szürkés vagy zöldes árnyalatú májat, mert az már nem friss.
- Illat: A friss máj enyhe, jellegzetes illatú. Ha kellemetlen, savanykás szaga van, inkább ne vegyük meg.
- Állag: A máj legyen feszes, rugalmas. Ha ragacsos vagy nyálkás, az nem jó jel.
- Felület: A felület legyen sima, fényes. Kerüljük a sérült, bevágott májat.
Érdemes megbízható hentesnél vásárolni, aki friss árut kínál.
Előkészítés: a titok a jó ízhez
A sertésmáj elkészítésének egyik legfontosabb része az előkészítés. Sokan itt hibáznak, pedig ez a lépés nagyban befolyásolja a végeredmény ízét és állagát.
- Áztatás: A májat áztassuk tejbe legalább 1-2 órára, de akár egy éjszakára is. A tej segít eltávolítani a kesernyés ízt és puhábbá teszi a májat.
- Hártyázás: A májat gondosan hártyázzuk le. Ez időigényes munka, de megéri a fáradságot, mert a hártya rágós maradhat sütés után.
- Szeletelés: A májat kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk. Ha túl vékony, kiszárad sütés közben, ha túl vastag, belül nyers maradhat.
- Szárítás: A szeleteket papírtörlővel alaposan szárítsuk le. Ez azért fontos, hogy a panír jól tapadjon és a máj szépen piruljon.
A tökéletes rántott sertésmáj recept
Íme egy bevált recept a tökéletes rántott sertésmáj elkészítéséhez:
Hozzávalók:
- 500 g sertésmáj
- 5 dl tej
- Só, bors (ízlés szerint)
- 100 g liszt
- 2 db tojás
- 100 g zsemlemorzsa
- Olaj a sütéshez
Elkészítés:
- A májat a fent leírtak szerint előkészítjük: megmossuk, tejbe áztatjuk, lehártyázzuk, felszeleteljük és megszárítjuk.
- A szeleteket sóval és borssal ízesítjük.
- Előkészítjük a panírozáshoz szükséges alapanyagokat: a lisztet, a felvert tojást és a zsemlemorzsát külön tálakba tesszük.
- A májszeleteket először lisztbe, majd tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk. Ügyeljünk arra, hogy a panír mindenhol egyenletesen befedje a májat.
- Egy serpenyőben bő olajat hevítünk. Az olaj legyen elég forró, de ne füstöljön.
- A májszeleteket aranybarnára sütjük mindkét oldalukon (kb. 2-3 perc oldalanként).
- A kisült májat papírtörlőre szedjük, hogy felszívja a felesleges olajat.
Tippek és trükkök a még finomabb rántott májért
- A tejbe áztatás helyett a májat ecetes vízbe is áztathatjuk. Ez is segít eltávolítani a kesernyés ízt.
- A panírozáshoz használhatunk fűszeres zsemlemorzsát is. Keverhetünk bele például pirospaprikát, fokhagymaport vagy szárított petrezselymet.
- A sütéshez használhatunk sertészsírt is az olaj helyett. A sertészsír még finomabb ízt kölcsönöz a májnak.
- Ne süssük túl a májat, mert kiszáradhat. Akkor van kész, ha kívül aranybarna, belül pedig még enyhén rózsaszín.
Mivel tálaljuk a rántott sertésmájat?
A rántott sertésmáj tökéletes főétel lehet, de kínálhatjuk köretként is. Néhány ötlet a tálaláshoz:
- Püré: A krumplipüré, a zellerpüré vagy a pasztinákpüré remekül passzol a rántott májhoz.
- Rizs: A párolt rizs, a petrezselymes rizs vagy a jázminrizs is jó választás.
- Saláta: Egy friss saláta, például fejes saláta, paradicsomsaláta vagy uborkasaláta könnyed ellensúlyt képez a zsírosabb májnak.
- Savanyúság: A savanyú uborka, a csemege uborka vagy a vegyes savanyúság is jól illik hozzá.
- Tartármártás: A házi készítésű tartármártás, egy kis citromlével megbolondítva, igazán feldobja a rántott májat.
Miért érdemes kipróbálni a rántott sertésmájat?
A rántott sertésmáj egy olcsó, kiadós és ízletes fogás, ami a magyar konyha egyik alapdarabja. Ha eddig ódzkodtál tőle, itt az ideje, hogy adj neki egy esélyt! A megfelelő előkészítéssel és a jó recepttel te is elkészítheted a tökéletes rántott májat, ami garantáltan elnyeri a tetszésedet. Ráadásul a benne lévő vitaminok és ásványi anyagok miatt még az egészségünkre is jótékony hatással lehet!
Tehát, ne habozz, szerezd be a hozzávalókat, és kényeztesd magad egy igazi klasszikussal!