Ki ne szeretné a rántott húst? Különösen, ha az szűzérme, ami puha, omlós és ízletes. Ha ehhez még egy krémes burgonyapüré és egy frissítő savanyúság is társul, akkor garantált a siker! Ebben a cikkben bemutatom, hogyan készítheted el ezt a klasszikus fogást tökéletesen, lépésről lépésre, hogy a családod és a barátaid is el legyenek ragadtatva.
Miért pont a szűzérme?
A sertés szűzérme egy rendkívül értékes húsfajta. A sertés gerincének belső oldalán található, és rendkívül puha, zsírmentes, és rövid idő alatt elkészíthető. Íze finom, enyhén édeskés, ami tökéletesen harmonizál a ropogós panírral. Ezen tulajdonságai miatt a rántott szűzérme egy igazi gasztronómiai élményt nyújt.
A tökéletes rántott szűzérme receptje
Hozzávalók:
- 500g sertés szűzérme
- 100g finomliszt
- 2 db tojás
- 150g zsemlemorzsa
- Só
- Bors
- Olaj a sütéshez
Elkészítés:
- A szűzérme előkészítése: A szűzérmét vágjuk kb. 1-1,5 cm vastag szeletekre. Klopfoljuk ki óvatosan a szeleteket, hogy egyenletes vastagságúak legyenek. Ez azért fontos, hogy a hús mindenhol egyszerre süljön át. Sózzuk és borsozzuk be a hússzeleteket mindkét oldalukon.
- A panírozás: Készítsünk elő három tányért. Az egyikbe szórjunk lisztet, a másikba üssük fel a tojásokat és verjük fel egy villával, a harmadikba tegyük a zsemlemorzsát. A hússzeleteket először a lisztbe forgassuk, ügyelve arra, hogy mindenhol befedje. Ezután mártsuk meg a felvert tojásban, majd alaposan forgassuk meg a zsemlemorzsában. Fontos, hogy a panír mindenhol egyenletesen befedje a húst.
- A sütés: Egy serpenyőben hevítsünk bő olajat. Az olajnak elég forrónak kell lennie ahhoz, hogy a rántott hús ropogósra süljön, de ne legyen túl forró, mert akkor a panír megég, a hús pedig nyers marad. Óvatosan helyezzük a bepanírozott hússzeleteket az olajba. Sütés közben figyeljünk rá, hogy a szeletek ne érjenek egymáshoz, különben nem sülnek egyenletesen. Süssük mindkét oldalukat aranybarnára, ami kb. 3-4 perc oldalanként.
- A tálalás: A kisült rántott szűzérméket szedjük ki a serpenyőből, és helyezzük papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja. Tálaljuk frissen, burgonyapürével és savanyúsággal.
A tökéletes burgonyapüré titka
Egy jó rántott szűzérme elképzelhetetlen egy krémes burgonyapüré nélkül. A burgonyapüré elkészítése egyszerűnek tűnik, de van néhány trükk, amivel igazán különlegessé tehetjük.
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 100 ml tej
- 50 g vaj
- Só
- Fehérbors (ízlés szerint)
Elkészítés:
- A burgonya előkészítése: A burgonyát hámozzuk meg, vágjuk kisebb kockákra, és tegyük fel sós vízben főni. Főzzük puhára, ami kb. 20-25 percet vesz igénybe.
- A pürésítés: Amikor a burgonya megfőtt, öntsük le róla a vizet, és tegyük vissza a lábasba. Adjuk hozzá a vajat, és kezdjük el összetörni a burgonyát egy burgonyatörővel.
- A krémesítés: Amikor a burgonya már nagyjából össze van törve, kezdjük el apránként hozzáadagolni a tejet, miközben folyamatosan keverjük. A tej mennyisége függ a burgonya fajtájától és a kívánt állagtól. A cél az, hogy egy krémes, selymes állagú pürét kapjunk. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
- A tökéletes állag: A burgonyapüré akkor a legjobb, ha azonnal tálaljuk, melegen. Ha állni hagyjuk, kicsit besűrűsödhet, de egy kis tej hozzáadásával újra krémesebbé tehetjük.
Savanyúság: A tökéletes kiegészítő
A rántott szűzérme és a burgonyapüré mellé egy frissítő savanyúság elengedhetetlen. A savanyúság ellensúlyozza a rántott hús zsírosságát, és üde ízével feldobja az ételt. Leggyakrabban kovászos uborkát, ecetes uborkát vagy csemege uborkát szoktunk kínálni, de bármilyen savanyúság megfelel, ami az ízlésünknek megfelelő. Akár házilag is elkészíthetjük a savanyúságot, így garantáltan a legfinomabb lesz.
Tippek és trükkök a tökéletes eredményhez
- A hús minősége: Mindig friss, jó minőségű sertés szűzérmét válasszunk. A friss hús színe rózsaszín, és nincs kellemetlen szaga.
- A panír: A panír akkor lesz igazán ropogós, ha a zsemlemorzsába egy kevés reszelt parmezánt is keverünk.
- A sütés: Ne zsúfoljuk tele a serpenyőt, mert akkor az olaj hőmérséklete leesik, és a rántott hús nem lesz ropogós. Ha több adagban sütjük, a végeredmény sokkal jobb lesz.
- A burgonya: A burgonyapüré akkor lesz igazán krémes, ha magas keményítőtartalmú burgonyát használunk.
- A savanyúság: A savanyúságot tálalás előtt hűtsük le, hogy igazán frissítő legyen.
Miért szeretjük annyira?
A rántott szűzérme burgonyapürével és savanyúsággal egy igazi klasszikus, amire szinte mindenki emlékszik gyerekkorából. A ropogós panír, a puha hús, a krémes burgonyapüré és a savanykás savanyúság tökéletes harmóniát alkotnak. Ez az étel egyszerre laktató, ízletes és megnyugtató – egy igazi komfortétel, ami a legnehezebb napokon is felvidít.
Próbáld ki a receptet, és győződj meg róla magad is! Jó étvágyat!