Ki ne szeretné a Cordon Bleu-t? Ez a klasszikus fogás, a sajttal és sonkával töltött, panírozott hús, szinte mindenki kedvence. De mi lenne, ha azt mondanám, hogy ezt a finomságot otthon is könnyedén elkészítheted, ráadásul pulykamellből, egy kicsit egészségesebb változatban? Ebben a cikkben lépésről lépésre végigvezetünk a folyamaton, megosztunk néhány tippet és trükköt, hogy a végeredmény tökéletes legyen. Készülj fel, mert a konyhád hamarosan egy igazi gasztronómiai paradicsommá válik!
Miért pont pulykamell a Cordon Bleu-hoz?
A hagyományos Cordon Bleu recept általában sertéskarajjal vagy borjúhússal készül. A pulykamell azonban remek alternatíva, hiszen sokkal alacsonyabb a zsírtartalma, miközben magas a fehérjetartalma. Ezáltal egy könnyebb, de ugyanúgy laktató és ízletes fogást kapunk. Ráadásul a pulykamell íze jól harmonizál a sajttal és a sonkával, így nem kell kompromisszumot kötnünk az ízélmény terén sem.
A tökéletes pulykamell Cordon Bleu receptje
Íme egy részletes recept, amivel garantáltan sikert arathatsz:
Hozzávalók:
- 600g pulykamell filé
- 150g szeletelt sonka (pl. prágai sonka vagy füstölt sonka)
- 150g szeletelt sajt (pl. trappista, edami, gouda)
- 3 db tojás
- 100g liszt
- 150g zsemlemorzsa
- Só, bors ízlés szerint
- Olaj a sütéshez
Elkészítés:
- A pulykamell előkészítése: A pulykamell filéket mossuk meg, majd töröljük szárazra. Vágjuk őket vízszintesen félbe, de ne vágjuk teljesen szét, hogy egy „könyvet” kapjunk. Így könnyebben tudjuk megtölteni. Ha túl vastag a hús, óvatosan klopfoljuk ki, de figyeljünk, hogy ne szakadjon el.
- A töltelék elhelyezése: Sózzuk és borsozzuk a pulykamell szeleteket. Helyezzünk mindegyikre egy szelet sonkát, majd egy szelet sajtot. Hajtsuk rá a hús másik felét, és a széleket nyomkodjuk össze, vagy rögzítsük fogpiszkálóval, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben.
- Panírozás: Készítsük elő a panírozó állomásokat: egy tányérban lisztet, egy másikban felvert tojást (pici sóval és borssal), a harmadikban pedig zsemlemorzsát. Forgassuk meg a pulykamelleket először a lisztben, majd a tojásban, végül a zsemlemorzsában. Ügyeljünk, hogy mindenhol egyenletesen befedje a panír. A dupla panírozás (liszt-tojás-zsemlemorzsa-tojás-zsemlemorzsa) még ropogósabb végeredményt biztosít.
- Sütés: Egy serpenyőben hevítsünk olajat. Fontos, hogy az olaj elég forró legyen, de ne égesse meg a panírt. Óvatosan helyezzük a pulykamelleket az olajba, és süssük aranybarnára mindkét oldalukat. Ez oldalanként kb. 4-5 percet vesz igénybe.
- Szervírozás: A kész pulykamell Cordon Bleu-t szedjük papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen. Tálaljuk azonnal, köretként kínálhatunk hozzá rizst, sült burgonyát, vagy egy friss salátát.
Tippek és trükkök a tökéletes Cordon Bleu-hoz
- A hús minősége: Használjunk friss, jó minőségű pulykamellet. Ez nagyban befolyásolja a végeredmény ízét és állagát.
- A sajt választása: Kísérletezzünk különböző sajtfajtákkal! A trappista klasszikus választás, de a gouda vagy az edami is remekül működik. Ha szeretjük a karakteresebb ízeket, próbáljuk ki a füstölt sajtot.
- A sonka választása: A sonka esetében is bátran kísérletezhetünk. A prágai sonka édeskésebb íze jól harmonizál a sajttal, míg a füstölt sonka egy pikánsabb ízt ad a fogásnak.
- A panír titka: A ropogós panír titka a jó minőségű zsemlemorzsa és a megfelelő hőmérsékletű olaj. A zsemlemorzsa legyen friss és ne túl finomra őrölt. Az olaj pedig legyen elég forró, hogy a panír azonnal ropogósra süljön.
- Sütési idő: Figyeljünk a sütési időre, hogy a hús átsüljön, a sajt pedig megolvadjon. Ha vastagabb szeleteket használunk, szükség lehet hosszabb sütési időre.
- Előre elkészítés: A Cordon Bleu előre is elkészíthető. A megtöltött és bepanírozott hússzeleteket hűtőben tárolhatjuk néhány órán át, vagy akár le is fagyaszthatjuk. Fagyasztás előtt csomagoljuk őket légmentesen, hogy ne száradjanak ki.
Variációk egy témára
Bár a klasszikus Cordon Bleu recept egyszerű és nagyszerű, bátran kísérletezhetünk különböző variációkkal:
- Fűszernövények: Adhatunk a töltelékhez friss fűszernövényeket, például petrezselymet, bazsalikomot vagy kakukkfüvet.
- Zöldségek: A töltelékbe tehetünk vékony szeletekre vágott gombát, paprikát vagy cukkinit.
- Szószok: Tálalhatjuk a Cordon Bleu-t különböző szószokkal, például tejszínes gombaszósszal, sajtszósszal vagy paradicsomszósszal.
- Sütőben sütés: Ha szeretnénk elkerülni a bő olajban sütést, a Cordon Bleu-t sütőben is elkészíthetjük. Ebben az esetben kenjük meg a bepanírozott hússzeleteket olajjal, és süssük őket 180 fokon kb. 20-25 percig.
Összegzés
A házilag készített Cordon Bleu egy remek alternatíva a bolti változatokhoz képest. Nemcsak frissebb és ízletesebb, de mi magunk választhatjuk ki a hozzávalókat, és alakíthatjuk az ízét a saját ízlésünknek megfelelően. A pulykamell használata pedig egy könnyebb és egészségesebb megoldás. Próbáld ki a receptet, és győződj meg róla, hogy a Cordon Bleu otthon is lehet tökéletes!