Vannak ételek, amik többek egyszerű fogásnál. Ételek, amik emlékeket idéznek, amik összekötnek generációkat, amik a szeretet ízével telítettek. Számomra ilyen a sertéspörkölt nokedlivel, pontosabban az a sertéspörkölt nokedlivel, amit a nagymamám készített.
Az emlékek íze
Gyerekkoromban a vasárnap délutánok elképzelhetetlenek voltak a nagymamám pörköltje nélkül. Az egész házat betöltötte a sülő hagyma, a paprika illata, és már jó előre összefutott a nyál a számban. A nagymamám sosem mért semmit pontosan, mindent érzésre csinált, mégis mindig tökéletes lett. Próbáltam ellesni a fortélyait, a titkos összetevőit, de rájöttem, a legfontosabb titok a szeretet, amivel az ételt készítette.
A tökéletes sertéspörkölt alapjai
A sertéspörkölt nem egy bonyolult étel, mégis sokan elrontják. A titok a minőségi alapanyagokban, a türelemben és a megfelelő arányokban rejlik.
A hús
A nagymamám mindig lapockából vagy combból készítette a pörköltet. Fontos, hogy a hús ne legyen túl sovány, mert akkor száraz lesz a végeredmény. A húst kockákra vágjuk, nem túl kicsire, hogy ne főjön szét.
A hagyma
A hagyma a pörkölt lelke. Bőségesen kell belőle, és fontos, hogy szép aranybarnára pirítsuk. A nagymamám mindig azt mondta, hogy a jó pörköltben a hagyma szinte teljesen szétfő, és krémes állagot ad a szaftnak.
A paprika
A magyar konyha elképzelhetetlen paprika nélkül. A pörköltbe édes és csípős paprika is kerül, az arány ízlés kérdése. A paprikát mindig a tűzről levéve kell a hagymához adni, mert ha megég, keserű lesz a pörkölt.
A fűszerek
A só, bors, kömény, majoránna és babérlevél elengedhetetlen a pörkölthöz. A nagymamám néha egy kevés őrölt gyömbért is tett bele, ami különleges ízt adott neki.
A nagymama sertéspörkölt receptje (hozzávalók és elkészítés)
Most pedig megosztom veletek a nagymamám sertéspörkölt receptjét, amit az évek során összegyűjtöttem, és a saját tapasztalataimmal finomítottam.
Hozzávalók (4-6 személyre):
- 1 kg sertéshús (lapocka vagy comb)
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 2 evőkanál olaj vagy zsír
- 2 evőkanál édes paprika
- 1 teáskanál csípős paprika
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál majoránna
- 2-3 babérlevél
- Só, bors ízlés szerint
- Kb. 500 ml víz
Elkészítés:
- A hagymát apróra vágjuk, a húst kockákra.
- Egy nagy lábosban vagy bográcsban felhevítjük az olajat vagy zsírt, és üvegesre pároljuk a hagymát.
- Ha a hagyma üveges, levesszük a tűzről, és rászórjuk a pirospaprikát. Jól elkeverjük, majd azonnal hozzáadjuk a húst.
- A húst fehéredésig pirítjuk, majd felöntjük egy kevés vízzel. Hozzáadjuk a köményt, majoránnát, babérlevelet, sót és borsot.
- Lefedjük, és lassú tűzön pároljuk, amíg a hús megpuhul. Ez kb. 2-3 órát vesz igénybe. Közben időnként megkeverjük, és ha szükséges, pótoljuk a vizet.
- Amikor a hús már puha, elfőzzük a levét, és a visszamaradt szaftot zsírjára pirítjuk. Ekkor kap a pörkölt igazán mély ízt.
- A vége felé még egy kevés vizet öntünk rá, hogy szép sűrű szaftja legyen.
A tökéletes nokedli
A sertéspörkölt elképzelhetetlen nokedli nélkül. A nagymamám nokedlije mindig puha, könnyed és tökéletesen passzolt a pörkölthöz.
Hozzávalók:
- 300 g finomliszt
- 2 db tojás
- Kb. 1,5 dl víz
- Só
Elkészítés:
- A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojásokat és a sót.
- Elkezdjük apránként adagolni a vizet, és fakanállal sima, sűrű tésztát keverünk. A tészta ne legyen túl kemény, de ne is folyjon.
- Egy nagy fazékban vizet forralunk, megsózzuk.
- A nokedli szaggatóval vagy egy deszkáról késsel a forrásban lévő vízbe szaggatjuk a tésztát.
- Amikor a nokedli feljön a víz tetejére, még 1-2 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiszedjük.
- A nokedlit azonnal tálaljuk a sertéspörkölttel.
Tálalás és tippek
A sertéspörköltet nokedlivel, tejföllel és savanyúsággal (pl. csemege uborka, savanyú káposzta) tálaljuk. A nagymamám mindig kínált mellé friss kenyeret is, amivel a szaftot kitunkolhattuk.
Íme néhány tipp a tökéletes sertéspörkölthöz:
- Ne spóroljunk a hagymával!
- Használjunk jó minőségű sertéshúst.
- A pörköltet lassú tűzön pároljuk, amíg a hús megpuhul.
- A nokedli tésztája ne legyen túl kemény.
- Kínáljunk mellé friss kenyeret és savanyúságot.
Összegzés
A nagymama sertéspörköltje nokedlivel nem csak egy étel, hanem egy emlék, egy hagyomány, egy darabka a gyerekkoromból. Remélem, ezzel a recepttel sikerült átadnom nektek a szeretetet és a törődést, amit nagymamám beletett ebbe a klasszikus magyar fogásba. Készítsétek el ti is, és idézzétek fel a családi emlékeket egy tál ízletes pörkölt mellett!