A sertésszűz az egyik legkedveltebb húsfajta, nem véletlenül. Puha, szaftos és rendkívül sokoldalú. Ebben a receptben egy igazi ízbombát hozunk létre: a sertésszűz édességét az aszalt szilva lágy savanykássága és a bacon sós ropogóssága teszi teljessé. Készülj fel, mert ez a fogás garantáltan leveszi a lábáról a vendégeidet!
Miért pont a sertésszűz?
A sertésszűz a sertés legértékesebb része, hiszen rendkívül sovány, mégis puha és omlós. Rövid idő alatt elkészíthető, így tökéletes választás egy hétköznapi vacsorához vagy egy ünnepi ebédhez is. Semleges íze miatt jól harmonizál szinte bármilyen fűszerrel és körettel, így teret enged a kreativitásnak a konyhában.
Az aszalt szilva varázsa
Az aszalt szilva édeskés, enyhén savanykás íze különleges dimenziót ad a sertésszűznek. Ráadásul nem csak finom, de egészséges is! Gazdag rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban. A szilvában található pektin segít az emésztésben, míg a kálium hozzájárul a vérnyomás szabályozásához. Az aszalt szilva tehát nem csak az ízélményt fokozza, hanem az étel tápértékét is növeli.
A bacon, a tökéletes kiegészítő
Ki ne szeretné a bacon ropogós, sós ízét? A bacon nem csak ízletes, de segít megőrizni a sertésszűz szaftosságát is sütés közben. A zsírjával átitatja a húst, így az nem szárad ki, hanem puha és omlós marad. A bacon füstös aromája pedig tovább fokozza az ízélményt.
A tökéletes recept: Sertésszűz aszalt szilvával és baconnel
Most pedig nézzük a receptet lépésről lépésre, hogy te is elkészíthesd ezt a mennyei fogást!
Hozzávalók:
- 1 db sertésszűz (kb. 500-600 g)
- 150 g aszalt szilva (magozott)
- 150-200 g szeletelt bacon
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
- 1/2 teáskanál fokhagymapor
- Só és bors ízlés szerint
- Kötözőmadzag (opcionális)
Elkészítés:
- Előkészítés: Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra (légkeveréses sütőnél 160°C).
- A sertésszűz előkészítése: A sertésszüzet mosd meg és töröld szárazra papírtörlővel. Vágd végig a hús hosszában, de ne vágd teljesen ketté, hogy kinyitható legyen.
- A töltelék elkészítése: Az aszalt szilvát vágd apró darabokra.
- A sertésszűz megtöltése: Nyisd szét a sertésszüzet, és egyenletesen oszlasd el rajta az aprított aszalt szilvát. Hajtsd vissza a húst, és óvatosan nyomkodd össze a széleket, hogy a töltelék ne folyjon ki.
- A baconbe göngyölés: Tekerd körbe a megtöltött sertésszüzet a szeletelt baconnel. Ügyelj arra, hogy a bacon szorosan illeszkedjen a húshoz. Ha szükséges, rögzítsd kötözőmadzaggal, hogy a sütés során ne essen szét.
- Fűszerezés: Kend meg a baconbe göngyölt sertésszüzet olívaolajjal, majd szórd meg kakukkfűvel, fokhagymaporral, sóval és borssal.
- Sütés: Helyezd a sertésszüzet egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Süsd a sütőben 30-40 percig, vagy amíg a bacon ropogósra sül, és a hús belseje eléri a 68-70°C-ot (ehhez használj húshőmérőt).
- Pihentetés: Vedd ki a sertésszüzet a sütőből, és hagyd pihenni 10 percig, mielőtt felszeleteled. Ez idő alatt a húsrostok ellazulnak, és a hús még szaftosabb lesz.
- Tálalás: Szeleteld fel a sertésszüzet, és tálald kedvenc köreteddel. Köretként ajánljuk a burgonyapürét, a párolt zöldségeket vagy a rizst.
Tippek és trükkök a tökéletes sertésszűzhöz
- A hús kiválasztása: Mindig friss, jó minőségű sertésszüzet válassz. A hús legyen rózsaszín és rugalmas.
- A töltelék variálása: Az aszalt szilva helyett használhatsz más aszalt gyümölcsöt is, például sárgabarackot vagy áfonyát. Keverhetsz a töltelékbe diót vagy mandulát is.
- A fűszerezés: Kísérletezz a fűszerekkel! A kakukkfű helyett használhatsz rozmaringot, zsályát vagy majorannát. Adj a húshoz egy kis csípősséget egy csipetnyi chilipehellyel.
- A bacon minősége: Használj jó minőségű, füstölt bacont a legjobb ízélmény érdekében.
- A sütési idő: A sütési idő függ a sertésszűz vastagságától és a sütő teljesítményétől. Használj húshőmérőt a pontos eredmény eléréséhez.
- A pihentetés fontossága: Ne hagyd ki a pihentetést! Ez a lépés elengedhetetlen ahhoz, hogy a hús szaftos és omlós maradjon.
Köret ötletek a sertésszűzhöz
A sertésszűz aszalt szilvával és baconnel szinte bármilyen körettel jól passzol. Néhány ötlet:
- Burgonyapüré
- Édesburgonya püré
- Párolt zöldségek (brokkoli, karfiol, sárgarépa)
- Sült zöldségek (cukkini, paprika, hagyma)
- Rizs
- Kuszkusz
- Saláta
Összegzés
A sertésszűz aszalt szilvával és baconnel egy igazán különleges és ízletes fogás, amely garantáltan sikert arat az asztalnál. Könnyen elkészíthető, és variálható, így mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelő változatot. Készítsd el te is ezt a mennyei ételt, és varázsolj ünnepi hangulatot a hétköznapokba!