Ki ne szeretné a ropogós tésztájú, ízletes töltelékkel megpakolt sós pitéket és quiche-eket? Ezek a finomságok tökéletesek egy könnyű ebédre, vacsorára, de akár partikra is. Azonban a hagyományos receptek gyakran tele vannak kalóriával és zsírral. Jó hír, hogy nem kell lemondanod ezekről az ízekről, ha diétázol! Ebben a cikkben bemutatunk néhány diétás sós pite és quiche receptet, amellyel könnyedén élvezheted a kedvenc fogásaidat, bűntudat nélkül.
Miért jó választás a diétás sós pite és quiche?
A diétás receptek általában kevesebb kalóriát, zsírt és szénhidrátot tartalmaznak, mint a hagyományos változatok. Ezt többféle módon érhetjük el:
- Alacsony zsírtartalmú tészta: Teljes kiőrlésű liszt, zabpehelyliszt vagy mandulaliszt használatával csökkenthetjük a tészta szénhidráttartalmát és növelhetjük a rosttartalmát.
- Zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú tejtermékek: A tejszín helyett használjunk zsírszegény tejet, joghurtot vagy túrót.
- Sok zöldség: A zöldségek nemcsak vitaminokkal és ásványi anyagokkal látnak el, de a kalóriatartalmuk is alacsony.
- Sovány fehérjeforrások: A hús helyett használjunk csirkemellet, pulykamellfilét, halat vagy tofu-t.
- Csökkentett sótartalom: A túlzott sóbevitel kerülése érdekében használjunk friss fűszernövényeket a pite ízesítésére.
Alaptészták diétásan
A pite alapja a tészta. Íme néhány alternatíva a hagyományos, magas kalóriatartalmú tésztához:
- Teljes kiőrlésű tészta: A teljes kiőrlésű liszt több rostot tartalmaz, ami teltségérzetet biztosít és segít a vércukorszint stabilizálásában.
- Zabpehelylisztes tészta: A zabpehelyliszt egy másik nagyszerű alternatíva, ami alacsonyabb szénhidráttartalmú és magasabb rosttartalmú.
- Mandulalisztes tészta: A mandulaliszt gluténmentes és alacsony szénhidráttartalmú, így kiváló választás a diétázóknak.
- Karfiol „tészta”: Reszelj le egy közepes méretű karfiolt, párold meg, majd nyomkodd ki a vizet belőle. Keverd össze egy tojással, fűszerekkel, és süsd elő. Ez egy szuper alacsony szénhidráttartalmú alap.
Receptajánlatok: Diétás sós piték és quiche-ek
Íme néhány bevált recept, amelyekkel garantáltan sikert aratsz majd:
1. Brokkolis-csirkés quiche
Hozzávalók:
- 1 bögre teljes kiőrlésű liszt
- 1/2 bögre hideg vaj
- 1/4 bögre hideg víz
- 1 csirkemell filé
- 1 fej brokkoli
- 4 tojás
- 1/2 bögre zsírszegény tej
- Só, bors, szerecsendió
Elkészítés:
- Készítsd el a tésztát: keverd össze a lisztet és a vajat, majd add hozzá a vizet. Gyúrd össze, csomagold fóliába, és tedd hűtőbe 30 percre.
- Közben főzd meg a brokkolit és vágd apró rózsáira. Szeleteld fel a csirkemellet és pirítsd meg.
- Nyújtsd ki a tésztát és helyezd bele egy piteformába.
- Verd fel a tojásokat a tejjel, sóval, borssal és szerecsendióval.
- Szórd a tésztára a brokkolit és a csirkét, majd öntsd rá a tojásos keveréket.
- Süsd 180 fokon 30-40 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz.
2. Spenótos-túrós pite
Hozzávalók:
- Karfiol „tészta” (lásd fent)
- 500g friss spenót
- 250g zsírszegény túró
- 2 tojás
- 1 gerezd fokhagyma
- Só, bors, szerecsendió
Elkészítés:
- Készítsd el a karfiol „tésztát” és süsd elő.
- Párold meg a spenótot, majd nyomkodd ki a vizet belőle.
- Keverd össze a spenótot a túróval, a tojásokkal, a zúzott fokhagymával, sóval, borssal és szerecsendióval.
- Öntsd a keveréket a karfiol „tésztára”.
- Süsd 180 fokon 20-25 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz.
3. Cukkinis-paradicsomos quiche
Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta (válassz alacsony zsírtartalmú változatot!)
- 2 közepes cukkini
- 2 közepes paradicsom
- 3 tojás
- 1/4 bögre zsírszegény tej
- Bazsalikom, oregano, só, bors
Elkészítés:
- Béleld ki a piteformát a leveles tésztával.
- Szeleteld fel a cukkinit és a paradicsomot vékony karikákra.
- Verd fel a tojásokat a tejjel, sóval, borssal, bazsalikommal és oreganóval.
- Rétegezd a tésztára a cukkinit és a paradicsomot, majd öntsd rá a tojásos keveréket.
- Süsd 180 fokon 25-30 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz.
Tippek a tökéletes diétás sós pitéhez és quiche-hez
- Kísérletezz a fűszerekkel! A friss fűszernövényekkel remekül kiemelheted az ételek ízét, és csökkentheted a só használatát.
- Használj minél több zöldséget! A zöldségekkel gazdagíthatod a pitédet vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal.
- Ne félj a kísérletezéstől! Próbálj ki új alapanyagokat és kombinációkat, hogy megtaláld a kedvenc diétás pite receptedet.
- Tálald salátával! Egy friss saláta tökéletes kiegészítője lehet a sós pitének vagy quiche-nek.
A diétás sós pite és quiche nem csak finom, de egészséges is lehet. A megfelelő alapanyagok és receptek kiválasztásával könnyedén beillesztheted ezeket a fogásokat az étrendedbe. Jó étvágyat!