A spárga szezonja az év egyik legvártabb időszaka a vegetáriánusok és a gasztronómia szerelmesei számára egyaránt. Ez a karcsú, zöld (vagy fehér, vagy lila) zöldség egyszerűen elbűvölő, és számtalan módon elkészíthető. Íze finom, textúrája pedig roppanós, így tökéletes alapanyag a könnyed, elegáns fogásokhoz. Ebben a cikkben bemutatunk néhány izgalmas és egyszerű vegetáriánus receptet, amelyekkel kihozhatod a maximumot a spárgaszezonból.
Miért szeretjük a spárgát?
A spárga nem csak finom, de rendkívül egészséges is. Tele van vitaminokkal (K-, C-, A-, B-vitaminok) és ásványi anyagokkal (folsav, kálium, rost). Alacsony a kalóriatartalma, és antioxidánsokban gazdag, így hozzájárul az egészség megőrzéséhez. Emellett könnyen emészthető, ami különösen előnyös a könnyed, tavaszi ételekhez.
A spárga szezonja általában áprilistól júniusig tart. Érdemes ebben az időszakban beszerezni, hiszen ekkor a legfrissebb és legízletesebb. Vásárláskor figyeljünk arra, hogy a szárak feszesek, egyenesek és fényesek legyenek. A vége ne legyen kiszáradt vagy fonnyadt.
Alapvető spárgaelőkészítési tippek
A spárga elkészítése nem bonyolult, de van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni:
- Előkészítés: A spárga alsó, fás részét le kell törni vagy levágni. Általában ott törik, ahol már nem friss a zöldség.
- Hámozás: A vastagabb szárakat érdemes meghámozni a tövük közelében, hogy ne legyenek rostosak. A vékonyabb szárakat nem feltétlenül kell hámozni.
- Főzés: A spárgát sokféleképpen elkészíthetjük: főzhetjük, párolhatjuk, süthetjük, grillezhetjük. A lényeg, hogy ne főzzük túl, mert akkor elveszíti roppanósságát. Ideális, ha még egy kicsit kemény marad (al dente).
Receptek a spárgaszezonra
1. Spárgás quiche
Ez a sós pite tökéletes brunchra, ebédre vagy vacsorára. Könnyű, mégis laktató, és a spárga finom íze remekül kiegészíti a többi hozzávalót.
Hozzávalók:
- 1 tekercs leveles tészta
- 500 g spárga
- 150 g reszelt sajt (pl. Gruyère, Cheddar)
- 4 tojás
- 200 ml tejszín
- Só, bors, szerecsendió
- 1 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
- Bélelj ki egy piteformát a leveles tésztával.
- A spárgát mosd meg, töröld szárazra és vágd fel kb. 3 cm-es darabokra.
- Hevíts olívaolajat egy serpenyőben, és pirítsd meg a spárgát néhány percig. Sózd, borsozd.
- A tojásokat verd fel a tejszínnel, sóval, borssal és szerecsendióval.
- A leveles tésztára szórd rá a reszelt sajt felét, majd oszlasd el rajta a pirított spárgát.
- Öntsd rá a tojásos keveréket, és szórd meg a tetejét a maradék sajttal.
- Süsd kb. 30-40 percig, vagy amíg a teteje aranybarna nem lesz.
2. Spárga rizottó
A rizottó egy igazi olasz klasszikus, amelyet a spárga még különlegesebbé tesz. A krémes állag és a spárga friss íze tökéletes harmóniát alkot.
Hozzávalók:
- 300 g rizottó rizs (pl. Arborio, Carnaroli)
- 500 g spárga
- 1 hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 liter zöldségleves (melegen tartva)
- 50 g vaj
- 50 g reszelt parmezán
- Olívaolaj
- Só, bors
Elkészítés:
- A spárgát mosd meg, töröld szárazra és vágd fel kb. 3 cm-es darabokra. A spárgafejeket tedd félre.
- A hagymát és a fokhagymát aprítsd fel.
- Hevíts olívaolajat egy serpenyőben, és pirítsd meg rajta a hagymát és a fokhagymát.
- Add hozzá a rizst, és pirítsd néhány percig, amíg áttetsző nem lesz.
- Öntsd fel a fehérborral, és hagyd elpárologni.
- Kezd el hozzáadagolni a meleg zöldséglevest, merőkanalanként. Minden merőkanál után várd meg, amíg a rizs felszívja a levest, majd adj hozzá egy újabb merőkanállal.
- Kb. 15 perc után add hozzá a spárgát (a fejeket kivéve). Folytasd a leves hozzáadagolását, amíg a rizs meg nem puhul.
- Az utolsó 5 percben add hozzá a spárgafejeket is.
- Amikor a rizs már puha, de még tartja a formáját (al dente), vedd le a tűzről, és keverd hozzá a vajat és a parmezánt.
- Sózd, borsozd ízlés szerint. Tálald azonnal.
3. Grillezett spárga balzsamecettel
Ez a recept egyszerű, de nagyszerű. A grillezett spárga füstös íze és a balzsamecet édessége tökéletes kombináció.
Hozzávalók:
- 500 g spárga
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál balzsamecet
- Só, bors
Elkészítés:
- Melegítsd elő a grillt.
- A spárgát mosd meg, töröld szárazra és kend meg olívaolajjal.
- Grillezd a spárgát néhány percig, amíg meg nem puhul, és enyhén meg nem pirul.
- Tedd a spárgát egy tálba, és locsold meg balzsamecettel. Sózd, borsozd.
- Tálald azonnal.
4. Spárgakrémleves
Egy finom és krémes leves, amely tökéletes előételként vagy könnyű ebédként szolgál.
Hozzávalók:
- 500 g spárga
- 1 hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 liter zöldségleves
- 200 ml tejszín
- Olívaolaj
- Só, bors
- Petrezselyem (a díszítéshez)
Elkészítés:
- A spárgát mosd meg, töröld szárazra és vágd fel kb. 2 cm-es darabokra. A spárgafejeket tedd félre.
- A hagymát és a fokhagymát aprítsd fel.
- Hevíts olívaolajat egy lábasban, és pirítsd meg rajta a hagymát és a fokhagymát.
- Add hozzá a spárgát (a fejeket kivéve), és pirítsd néhány percig.
- Öntsd fel a zöldséglevessel, és forrald fel.
- Főzd kb. 15 percig, amíg a spárga meg nem puhul.
- Add hozzá a spárgafejeket, és főzd további 5 percig.
- Turmixold le a levest botmixerrel, amíg krémes nem lesz.
- Keverd hozzá a tejszínt, és forrald fel újra.
- Sózd, borsozd ízlés szerint.
- Tálald melegen, petrezselyemmel díszítve.
Tippek és trükkök a spárgához
- Tárolás: A friss spárgát hűtőben, nedves papírtörlőbe csomagolva tárolhatjuk néhány napig.
- Fagyasztás: A spárgát le is fagyaszthatjuk. Ehhez először blansírozzuk (forrásban lévő vízbe mártjuk néhány percig), majd hűtsük le jeges vízben. Ezután lecsöpögtetjük és fagyasztózsákba tesszük.
- Ízesítés: A spárgát jól kiegészítik a citrusfélék (citrom, narancs), a fűszernövények (petrezselyem, bazsalikom, kakukkfű), valamint a diófélék.
Reméljük, hogy ezekkel a receptekkel és tippekkel te is élvezni fogod a spárgaszezont! Kísérletezz bátran, és találd meg a saját kedvenc spárgafogásaidat!