A sült csülök egy klasszikus fogás, amely sokak számára a nagymama konyháját idézi. A ropogós bőr, a szaftos hús és a hozzá tökéletesen passzoló köret, mint például a hagymás törtburgonya, egy igazi ízorgia. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk, hogyan készítheted el ezt a mennyei ételt otthon, lépésről lépésre.
Miért érdemes sült csülköt készíteni?
A sült csülök nem csak finom, de rendkívül laktató és tápláló is. A csülök húsában található kollagén jótékony hatással van az ízületekre és a bőrre. Emellett egy igazán társasági étel, hiszen egy nagyobb darab csülök könnyedén elegendő egy családi ebédhez vagy egy baráti összejövetelhez. És persze, ne feledkezzünk meg a ropogós bőr élvezetéről, ami szinte mindenki kedvence.
A tökéletes csülök kiválasztása
Az első és legfontosabb lépés a megfelelő csülök kiválasztása. Érdemes hentesnél vásárolni, ahol megbízható minőségű húst kapunk. A friss csülök rózsaszínű, enyhén nedves és nincsen kellemetlen szaga. A csülök mérete attól függ, hány személyre készül az étel. Egy nagyobb, kb. 1,5-2 kg-os csülök 4-6 főre elegendő.
A sült csülök receptje
Hozzávalók:
- 1 db kb. 1,5-2 kg-os sertéscsülök
- 2 fej vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 2-3 babérlevél
- 1 evőkanál egész bors
- 1 evőkanál köménymag
- Só
- Frissen őrölt fekete bors
- Olaj vagy zsír
- 1 dl száraz fehérbor (opcionális)
Elkészítés:
- A csülköt alaposan mossuk meg, és ha szükséges, távolítsuk el a szőrszálakat.
- Egy nagy fazékba tegyük bele a csülköt, a felnegyedelt vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a babérlevelet, az egész borsot és a köménymagot. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje a húst.
- Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Forraljuk fel, majd vegyük takarékra a lángot, és főzzük a csülköt kb. 2-3 órán keresztül, amíg megpuhul. A főzési idő függ a csülök méretétől, a lényeg, hogy a hús könnyen leváljon a csontról.
- Ha a csülök megfőtt, vegyük ki a fazékból, és hagyjuk kissé hűlni.
- Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (légkeveréses sütő esetén 160°C).
- A kissé lehűlt csülköt kenjük be olajjal vagy zsírral, majd tegyük egy tepsibe. Ha szeretnénk, önthetünk alá egy kevés fehérbort is, ami még ízletesebbé teszi.
- Süssük a csülköt kb. 45-60 percig, amíg a bőre szép aranybarnára és ropogósra sül. A sütési idő felénél érdemes megfordítani a csülköt, hogy egyenletesen süljön.
- Ha a bőr már szép ropogós, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk pihenni kb. 10 percig, mielőtt felszeletelnénk.
A hagymás törtburgonya receptje
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 2 fej vöröshagyma
- 5 dkg vaj
- Kb. 1 dl tej vagy tejszín
- Só
- Frissen őrölt fekete bors
- Petrezselyemzöld (opcionális)
Elkészítés:
- A burgonyát hámozzuk meg, vágjuk fel kockákra, és főzzük meg sós vízben.
- Amíg a burgonya fő, vágjuk fel a vöröshagymát apró kockákra, és pároljuk meg a vajon, amíg üveges nem lesz.
- Ha a burgonya megfőtt, szűrjük le a vizet, és törjük össze burgonyatörővel.
- Adjuk hozzá a párolt hagymát, a tejet vagy tejszínt, sót és borsot. Keverjük alaposan össze, amíg krémes állagú nem lesz.
- Szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel, ha szeretnénk.
Tippek és trükkök a tökéletes sült csülökhöz
- A csülök főzésekor adhatunk a vízhez zöldségeket is, például sárgarépát, petrezselyemgyökeret vagy zellert, hogy még ízletesebb legyen a főzőlé.
- A ropogós bőr titka, hogy a csülköt sütés előtt alaposan bekenjük zsírral vagy olajjal, és a sütő hőmérsékletét a sütés vége felé megemeljük.
- A sütés során a csülköt időnként meglocsolhatjuk a tepsiben lévő szafttal, hogy ne száradjon ki.
- Ha nem szeretjük a hagymás törtburgonyát, készíthetünk mellé párolt káposztát, savanyú káposztát, vagy bármilyen más köretet, ami a kedvencünk.
- A maradék sült csülköt hűtőben tárolhatjuk, és másnap hidegen is fogyaszthatjuk, vagy felhasználhatjuk szendvicsbe, salátába.
Mivel tálaljuk a sült csülköt?
A sült csülök és a hagymás törtburgonya önmagában is tökéletes párosítás, de kínálhatunk mellé savanyúságot, például csemegeuborkát, kovászos uborkát vagy savanyú káposztát. A mustár és a torma is jól passzol a csülökhöz. Egy friss saláta is remek kiegészítő lehet.
Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK)
- Mennyi ideig kell főzni a csülköt?
- A csülök főzési ideje függ a méretétől, de általában 2-3 óra szükséges ahhoz, hogy megpuhuljon.
- Milyen hőfokon kell sütni a csülköt?
- A csülköt először 180°C-on (légkeveréses sütő esetén 160°C) sütjük, majd a sütés vége felé megemelhetjük a hőmérsékletet 200°C-ra, hogy a bőr szép ropogós legyen.
- Lehet a csülköt előre elkészíteni?
- Igen, a csülköt előre megfőzhetjük, és a sütés előtt egy nappal a hűtőben tárolhatjuk. A sütési időt ebben az esetben is be kell tartani.
Reméljük, ez a cikk segített abban, hogy elkészítsd a tökéletes sült csülköt hagymás törtburgonyával. Jó étvágyat!