A bundáskenyér örök klasszikus, egy olyan egyszerű, de mégis nagyszerű reggeli, ami szinte minden háztartásban előfordul. De mi lenne, ha ezt a jól bevált receptet egy kicsit felturbóznánk? A sütőben sült bundáskenyér egy nagyszerű alternatíva a hagyományos, serpenyőben sült változatnak. Ráadásul, ha még szalámival és sajttal is megbolondítjuk, akkor egy igazi, laktató és ízletes ételt kapunk, ami tökéletes reggelire, ebédre, vagy akár vacsorára is.
Miért Sütőben Sült Bundáskenyér?
A sütőben sült bundáskenyér számos előnnyel rendelkezik a hagyományos módszerrel szemben:
- Egészségesebb: Kevesebb olajat szív magába, így zsírszegényebb.
- Kényelmesebb: Egyszerre több szeletet is elkészíthetünk, ami időt takarít meg.
- Könnyebb tisztítás: Nincs fröcsögő olaj a tűzhelyen, így a takarítás is egyszerűbb.
- Variálható: Számtalan feltéttel kísérletezhetünk, így mindig újdonságot varázsolhatunk az asztalra.
Szalámis-Sajtos Bundáskenyér: A Recept
Ez a recept egy igazán egyszerű és gyors megoldás, amikor valami finomra és laktatóra vágyunk. A szalámi és a sajt remekül kiegészítik a bundáskenyér alapvető ízeit, így egy igazi ízbombát kapunk.
Hozzávalók:
- 8 szelet kenyér (lehetőleg tegnapi)
- 2-3 tojás
- 1 dl tej
- Só, bors ízlés szerint
- 100 g szeletelt szalámi (pl. paprikás vagy csemege)
- 100 g reszelt sajt (pl. trappista, mozzarella vagy cheddar)
- Olaj vagy vaj a tepsi kikenéséhez
- Opcionális: aprított petrezselyemzöld a díszítéshez
Elkészítés:
- A sütő előmelegítése: Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (légkeveréses sütő esetén 160°C).
- A tojásos keverék elkészítése: Egy tálban verjük fel a tojásokat a tejjel. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
- A kenyér beáztatása: Mártsuk a kenyérszeleteket a tojásos keverékbe, ügyelve arra, hogy mindkét oldaluk egyenletesen átitatódjon. Ne áztassuk túl, különben szétesik!
- A tepsi előkészítése: Kenjünk ki egy tepsit olajjal vagy vajjal.
- A bundáskenyér rétegezése: Helyezzük a beáztatott kenyérszeleteket a tepsibe egymás mellé.
- A feltétek elhelyezése: Szórjuk meg a kenyérszeleteket a szalámi szeletekkel, majd takarjuk be reszelt sajttal.
- Sütés: Tegyük a tepsit az előmelegített sütőbe, és süssük 15-20 percig, vagy amíg a sajt megolvad és aranybarnára pirul.
- Tálalás: Vegyük ki a sütőből, szórjuk meg aprított petrezselyemzölddel (opcionális), és tálaljuk melegen.
Tippek és Trükkök a Tökéletes Sütőben Sült Bundáskenyérhez
- A kenyér kiválasztása: A legjobb, ha egy-két napos kenyeret használunk, mert az jobban felszívja a tojásos keveréket, de nem ázik el annyira, mint a friss kenyér.
- A sajt fajtája: Bátran kísérletezhetünk különböző sajtokkal. A trappista, a mozzarella és a cheddar is remek választás. Ha pikánsabb ízekre vágyunk, használhatunk füstölt sajtot vagy akár gorgonzolát is.
- A szalámi variációi: A szalámi helyett használhatunk sonkát, kolbászt, vagy akár bacon szalonnát is. A vegetáriánusok pedig választhatnak gombát, paprikát, vagy más zöldségeket.
- Fűszerezés: A só és bors mellett használhatunk más fűszereket is, például fokhagymaport, oregánót, bazsalikomot, vagy pirospaprikát.
- A tojásos keverék: A tojásos keverékbe keverhetünk egy kevés tejszínt vagy tejfölt is, hogy még krémesebb legyen.
- A sütés ideje: A sütés ideje függ a sütő teljesítményétől. Érdemes figyelni a bundáskenyereket, és akkor kivenni őket, amikor a sajt már szépen megolvadt és aranybarnára pirult.
- Tálalás: A sütőben sült bundáskenyeret tálalhatjuk magában, de kínálhatunk mellé salátát, ketchupot, majonézt, vagy mustárt is.
Variációk a Szalámis-Sajtos Bundáskenyérre
A sütőben sült bundáskenyér receptje remek alapot ad a kísérletezéshez. Íme néhány ötlet, hogyan tehetjük még izgalmasabbá:
- Hawaii bundáskenyér: Szalámi helyett sonkát és ananászt használunk.
- Gombás-sajtos bundáskenyér: Szalámi helyett gombát használunk, és fokhagymával ízesítjük.
- Vegetáriánus bundáskenyér: Szalámi helyett paprikát, cukkinit, vagy más zöldségeket használunk.
- Bundáskenyér muffin formában: A kenyérszeleteket kockákra vágjuk, és muffin formákba tesszük. A tojásos keveréket ráöntjük, majd a feltéteket rászórjuk.
Összegzés
A sütőben sült bundáskenyér szalámival és sajttal egy egyszerű, gyors és finom étel, ami tökéletes reggelire, ebédre, vagy vacsorára. Ráadásul, a számtalan variációs lehetőségnek köszönhetően sosem unjuk meg. Próbáljátok ki ezt a receptet, és varázsoljatok egy kis ízt a mindennapjaitokba!