Ahogy a levelek aranybarnára színeződnek, és a nap egyre korábban bújik ágyba, a konyhánkban is beköszönt az ősz. És mivel is lehetne jobban megidézni ezt a hangulatot, mint a sütőtökkel? Ez a sokoldalú zöldség nemcsak finom, de tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ráadásul számtalan vegetáriánus étel alapját képezheti. Ebben a cikkben bemutatunk néhány egyszerű, mégis ínycsiklandó receptet, amelyekkel garantáltan bearanyozhatod az őszi estéidet.
Miért a sütőtök?
A sütőtök nem csupán egy szezonális divat. Rengeteg okunk van arra, hogy rendszeresen fogyasszuk. Gazdag A-vitaminban, C-vitaminban és káliumban, emellett rostokban is bővelkedik, ami jót tesz az emésztésnek. Ráadásul alacsony kalóriatartalmú, így bűntudat nélkül élvezhetjük az ízét. A vegetáriánus étrend szerves része lehet, hiszen változatosan elkészítve képes húsmentes fogásoknak is gazdag ízt és textúrát kölcsönözni.
Sütőtökpüré: Az alap mindenhez
Mielőtt belevágnánk a receptekbe, érdemes elkészíteni egy nagyobb adag sütőtökpürét. Ezt felhasználhatjuk levesekhez, tésztaszószokhoz, sőt, még süteményekhez is. Az elkészítése pedig pofonegyszerű: Vágjunk félbe egy sütőtököt, távolítsuk el a magokat, majd tegyük a vágott felével lefelé egy tepsibe. Öntsünk alá egy kevés vizet, és süssük 180°C-on, amíg a húsa teljesen megpuhul (kb. 45-60 perc). Hagyjuk kihűlni, majd kanalazzuk ki a húsát, és pürésítsük botmixerrel vagy turmixgéppel. A kész pürét hűtőben néhány napig tárolhatjuk, vagy lefagyaszthatjuk későbbi felhasználásra.
Receptek az őszi estékre
1. Krémleves sütőtökkel és gyömbérrel
Ez a leves tökéletes választás egy hideg őszi estére. A sütőtök édes íze remekül harmonizál a gyömbér pikáns fűszerességével.
Hozzávalók:
- 500g sütőtökpüré
- 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 2 cm gyömbér, reszelve
- 1 liter zöldségleves alaplé
- 200 ml kókusztej (vagy tejszín)
- Olívaolaj
- Só, bors
- Pirított tökmag (a tálaláshoz)
Elkészítés:
- Egy nagy lábasban hevítsünk olívaolajat, és dinszteljük meg rajta a vöröshagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát és a gyömbért, és pirítsuk még egy percig.
- Öntsük hozzá a sütőtökpürét és a zöldségleves alaplét. Forraljuk fel, majd vegyük le a lángot, és főzzük 15 percig.
- Botmixerrel pürésítsük a levest simára.
- Keverjük hozzá a kókusztejet (vagy tejszínt), és forraljuk össze.
- Ízesítsük sóval és borssal.
- Tálaláskor szórjuk meg pirított tökmaggal.
2. Sütőtökös rizottó zsályával
A rizottó egy igazi comfort food, a sütőtök pedig különleges ízt és krémes textúrát kölcsönöz neki. A zsálya pedig tökéletesen kiegészíti a sütőtök édességét.
Hozzávalók:
- 300g rizottó rizs (pl. Arborio)
- 500g sütőtökpüré
- 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
- 100 ml száraz fehérbor
- 1 liter zöldségleves alaplé, melegen tartva
- 50g parmezán sajt, reszelve
- 2 evőkanál vaj
- Zsálya levelek, apróra vágva
- Olívaolaj
- Só, bors
Elkészítés:
- Egy nagy lábasban hevítsünk olívaolajat, és dinszteljük meg rajta a vöröshagymát. Adjuk hozzá a rizst, és pirítsuk 2-3 percig, amíg áttetszővé válik.
- Öntsük hozzá a fehérbort, és főzzük, amíg elpárolog.
- Adjuk hozzá a zöldségleves alapléből egy merőkanálnyit, és folyamatosan kevergetve főzzük, amíg a rizs felszívja a folyadékot. Folytassuk a leves hozzáadását, amíg a rizs megpuhul (kb. 20 perc).
- Keverjük hozzá a sütőtökpürét, a parmezán sajtot, a vajat és a zsályát.
- Ízesítsük sóval és borssal.
- Tálaljuk azonnal.
3. Sütőtökös gnocchi barna vajas zsályamártással
A házi gnocchi elkészítése ugyan időigényes, de az eredmény magáért beszél. A sütőtökös gnocchi pedig egyenesen mennyei. A barna vajas zsályamártás tökéletes kiegészítője ennek a különleges ételnek.
Hozzávalók a gnocchihoz:
- 500g főtt, áttört krumpli
- 250g sütőtökpüré
- 1 tojás
- Kb. 150-200g liszt
- Só, szerecsendió
Hozzávalók a mártáshoz:
- 100g vaj
- Zsálya levelek
- Parmezán sajt, reszelve (opcionális)
Elkészítés:
- A gnocchihoz keverjük össze a főtt, áttört krumplit a sütőtökpürével, a tojással, a sóval és a szerecsendióval. Adagoljuk hozzá a lisztet apránként, amíg egy lágy, de nem ragadós tésztát kapunk.
- Lisztezett felületen formázzunk a tésztából hosszú rudakat, majd vágjuk fel kb. 2 cm-es darabokra.
- A gnocchikat forrásban lévő sós vízben főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére.
- A mártáshoz olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben, és főzzük, amíg megbarnul. Adjuk hozzá a zsálya leveleket, és pirítsuk egy percig.
- A kifőtt gnocchikat forgassuk bele a barna vajas zsályamártásba.
- Tálaljuk parmezán sajttal megszórva.
4. Sütőtökös quesadilla fekete babbal és cheddar sajttal
Ha valami gyorsra és egyszerűre vágysz, a sütőtökös quesadilla tökéletes választás. A sütőtök édessége remekül passzol a sós cheddar sajthoz és a fekete babhoz.
Hozzávalók:
- 4 tortilla lap
- 200g sütőtökpüré
- 1 doboz fekete bab, leöblítve és lecsepegtetve
- 150g cheddar sajt, reszelve
- 1/2 fej vöröshagyma, apróra vágva
- 1/2 teáskanál chili por (opcionális)
- Olívaolaj
- Só, bors
Elkészítés:
- Keverjük össze a sütőtökpürét a fekete babbal, a vöröshagymával, a chili porral, a sóval és a borssal.
- Kenjünk meg egy tortilla lapot a sütőtökös keverékkel, szórjuk meg cheddar sajttal, és fedjük be egy másik tortilla lappal.
- Hevítsünk olívaolajat egy serpenyőben, és süssük a quesadillát mindkét oldalán aranybarnára és ropogósra.
- Vágjuk négy cikkre, és tálaljuk azonnal.
Tippek és trükkök
- A sütőtökpürét elkészíthetjük előre, és hűtőben tárolhatjuk néhány napig.
- Ha nincs időnk gnocchit készíteni, használhatunk bolti változatot is.
- A rizottóhoz használjunk minőségi rizst és alaplevet a legjobb eredmény érdekében.
- A leveshez adhatunk egy kevés chilit a pikáns ízért.
- A quesadillát tálalhatjuk tejföllel vagy guacamole-val.
Reméljük, hogy ezek a sütőtökös vegetáriánus receptek inspirációt adtak az őszi főzéshez. Kísérletezz bátran, és találd meg a saját kedvenceidet! Jó étvágyat!