Ahogy hűvösebbre fordul az idő, és a levelek aranyszínben pompáznak, egyre inkább vágyunk a meleg, otthonos ízekre. A sütőtök ilyenkor szinte kötelező alapanyag, amiből számtalan finomság készülhet. Ha pedig a sütőtök mellé egy kis zsálya is kerül, az maga a tökéletes őszi harmónia! Ebben a cikkben egy igazán különleges receptet osztok meg veletek: a sütőtökös-zsályás rakott tészta receptjét. Ez a fogás nemcsak ízletes és tápláló, de könnyen elkészíthető is, így tökéletes választás egy hétköznapi vacsorára, vagy akár egy ünnepi ebédre is.
Miért pont sütőtök és zsálya?
A sütőtök édes, krémes íze remekül passzol a zsálya kissé földes, fűszeres aromájához. Ez a két alapanyag együtt egy igazán különleges ízélményt nyújt, ami egyszerre melegít és kényeztet. A sütőtök ráadásul tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal, így nemcsak finom, de egészséges is. A zsálya pedig gyulladáscsökkentő és emésztést segítő hatásáról ismert.
A tökéletes sütőtök kiválasztása
A sütőtökös rakott tésztához a legjobb, ha édes, húsos sütőtököt választunk. A kanadai sütőtök (Butternut squash) és a sonkatök (Hubbard squash) remek választás lehet, de akár a Hokkaido sütőtök is tökéletesen megfelel a célnak. Fontos, hogy a sütőtök héja kemény, sérülésmentes legyen, és a súlya is megfelelő legyen a méretéhez képest. Ha megkopogtatjuk, üreges hangot kell adnia.
A recept
Hozzávalók:
- 1 kg sütőtök
- 500 g száraztészta (pl. penne, rigatoni)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 20-25 zsályalevél
- 2 dl tejszín
- 100 g reszelt parmezán sajt
- 50 g vaj
- Olívaolaj
- Só, bors
- Opcionális: szerecsendió
Elkészítés:
- A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk, és kb. 2 cm-es kockákra vágjuk.
- A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk.
- Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, majd megpároljuk rajta a vöröshagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát, és további 1 percig pirítjuk.
- Hozzáadjuk a sütőtököt, sózzuk, borsozzuk, és időnként megkeverve kb. 15-20 perc alatt puhára pároljuk.
- Közben a tésztát sós vízben kifőzzük „al dente” állapota.
- A sütőtököt villával összetörjük (nem kell teljesen simára), majd hozzáadjuk a tejszínt, a finomra vágott zsályalevelek felét, és reszelt parmezán egy részét. Összekeverjük, és szükség esetén ízesítjük még sóval, borssal. Aki szereti, tehet bele egy csipet szerecsendiót is.
- A kifőtt tésztát leszűrjük, és hozzáadjuk a sütőtökös szószhoz. Alaposan összeforgatjuk.
- Egy tűzálló tálat kivajazunk, majd beleöntjük a tésztát. A tetejére morzsoljuk a maradék vajat, megszórjuk a maradék parmezán sajttal, és a maradék zsályalevelekkel díszítjük.
- Előmelegített sütőben 180°C-on kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Tálalás előtt hagyjuk egy kicsit hűlni, hogy könnyebben szeletelhető legyen.
Tippek és trükkök
- A sütőtökös szósz elkészítéséhez használhatunk botmixert is, ha krémesebb állagot szeretnénk.
- A sütőtök párolása helyett megsüthetjük a sütőben is. Ebben az esetben a sütőtököt feldaraboljuk, olívaolajjal meglocsoljuk, sózzuk, borsozzuk, és 200°C-on kb. 30-40 perc alatt puhára sütjük.
- A sütőtökös-zsályás rakott tésztát gazdagíthatjuk dióval, baconnel, vagy akár gombával is.
- A vegetáriánusok elhagyhatják a parmezán sajtot, és helyette növényi sajtot használhatnak.
- Ha nincs friss zsályánk, használhatunk szárított zsályát is, de ebben az esetben kevesebbet tegyünk bele, mert az íze intenzívebb.
- A rakott tészta elkészíthető előre is, és sütés előtt egy nappal a hűtőbe tehetjük.
A tálalás
A sütőtökös-zsályás rakott tészta önmagában is tökéletes főétel, de kínálhatunk mellé salátát, vagy akár egy pohár könnyű vörösbort is. A tálalásnál szórhatunk rá friss petrezselymet, vagy pirított tökmagot is.
Variációk
Ez a recept remek alapot ad a kísérletezéshez! Íme néhány ötlet, hogyan tehetjük még különlegesebbé a sütőtökös-zsályás rakott tésztát:
- Gombával: Pároljunk meg gombát (pl. csiperkét, shiitake-t) a vöröshagymával együtt, és adjuk a sütőtökös szószhoz.
- Baconnel: Pirítsunk meg baconkockákat, és szórjuk a rakott tészta tetejére sütés előtt.
- Dióval: Pirítsunk meg diót, és szórjuk a rakott tészta tetejére tálalás előtt.
- Ricottával: Keverjünk ricottát a sütőtökös szószhoz, hogy még krémesebb legyen.
- Csípősen: Adhatunk a sütőtökös szószhoz egy kis chiliport, vagy apróra vágott chili paprikát.
Záró gondolatok
A sütőtökös-zsályás rakott tészta egy igazi őszi klasszikus, ami garantáltan meghozza a jókedvet. Próbáljátok ki ezt a receptet, és engedjétek, hogy az őszi ízek elvarázsoljanak! Jó étvágyat!