Az édesburgonya egy igazi szuperélelmiszer, ami nem csak finom, de tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal is. Ráadásul vegánként számtalan módon felhasználhatjuk a konyhában, legyen szó levesről, főételről vagy akár desszertről. Ebben a cikkben a kedvenc, legegyszerűbb és legízletesebb vegán édesburgonya receptjeimet osztom meg veled, hogy te is könnyedén beépíthesd ezt a nagyszerű zöldséget a mindennapi étkezésedbe.
Miért érdemes édesburgonyát fogyasztani?
Mielőtt belemennénk a receptekbe, nézzük meg, miért is olyan jó választás az édesburgonya. Először is, gazdag A-vitaminban, ami elengedhetetlen a jó látás és az egészséges bőr megőrzéséhez. Emellett tartalmaz C-vitamint, B6-vitamint, káliumot és rostot is. Az édesburgonya alacsony glikémiás indexe (GI) miatt pedig lassabban emeli meg a vércukorszintet, mint a hagyományos burgonya, így ideális választás cukorbetegek vagy azok számára, akik szeretnék stabilan tartani a vércukorszintjüket.
Egyszerű és gyors édesburgonya receptek
1. Sütőben sült édesburgonya fűszerekkel
Ez a legegyszerűbb módja az édesburgonya elkészítésének, és nagyszerű köret vagy akár önálló fogás is lehet.
Hozzávalók:
- 2 közepes méretű édesburgonya
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál füstölt paprika
- ½ teáskanál chilipehely (elhagyható)
- Só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra.
- Hámozd meg az édesburgonyát, és vágd kb. 1-2 cm-es kockákra.
- Tedd a kockákat egy tálba, és locsold meg olívaolajjal.
- Add hozzá a fokhagymaport, a füstölt paprikát, a chilipehelyt (ha használod), a sót és a borsot. Jól keverd össze, hogy a fűszerek mindenhol befedjék a burgonyát.
- Terítsd el a kockákat egy sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 20-25 percig, amíg megpuhulnak és enyhén megpirulnak.
2. Édesburgonya leves
Ez a krémleves tökéletes választás egy hideg napon, ráadásul tele van tápanyagokkal.
Hozzávalók:
- 1 kg édesburgonya
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 liter zöldségleves alaplé
- 1 doboz (400 ml) kókusztej
- 1 evőkanál olívaolaj
- Só, bors, gyömbér ízlés szerint
- Tetszőleges feltétek: pirított magvak, friss koriander, chili olaj
Elkészítés:
- Hámozd meg és kockázd fel az édesburgonyát.
- Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát.
- Egy nagy lábasban hevíts olívaolajat, és dinszteld meg rajta a vöröshagymát. Add hozzá a fokhagymát, és pirítsd még egy percig.
- Add hozzá az édesburgonyát, és öntsd fel a zöldségleves alaplével. Fűszerezd sóval, borssal és gyömbérrel.
- Forrald fel, majd vedd le a hőfokot, és főzd addig, amíg az édesburgonya teljesen megpuhul (kb. 20-25 perc).
- Vedd le a tűzről, és botmixerrel pürésítsd a levest simára.
- Add hozzá a kókusztejet, és keverd össze.
- Tálaláskor díszítsd pirított magvakkal, friss korianderrel és chili olajjal (ha szereted a csípőset).
3. Édesburgonya taco
Ez a taco egy ízletes és laktató vegán alternatíva a hagyományos hústacókhoz.
Hozzávalók:
- 2 közepes méretű édesburgonya
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál chili por
- ½ teáskanál kömény
- ½ teáskanál fokhagymapor
- Só és bors ízlés szerint
- Taco héjak
- Tetszőleges feltétek: avokádó, salsa, vegán tejföl, lime, friss koriander, kukorica
Elkészítés:
- Hámozd meg az édesburgonyát, és vágd kb. 1 cm-es kockákra.
- Egy serpenyőben hevíts olívaolajat, és add hozzá az édesburgonyát.
- Fűszerezd chili porral, köménnyel, fokhagymaporral, sóval és borssal. Jól keverd össze.
- Pirítsd az édesburgonyát közepes lángon kb. 15-20 percig, amíg megpuhul és enyhén megkaramellizálódik.
- Melegítsd meg a taco héjakat a csomagoláson található utasítások szerint.
- Töltsd meg a taco héjakat az édesburgonyával, és add hozzá a kedvenc feltéteidet.
Kreatív édesburgonya receptek
4. Édesburgonya brownie
Igen, jól olvastad! Az édesburgonya tökéletesen működik brownie-ban is, ráadásul sokkal egészségesebb, mint a hagyományos verzió.
Hozzávalók:
- 200g sült édesburgonya (pürésítve)
- 100g datolya (kimagozva és beáztatva)
- 50g kakaópor
- 50g mandulaliszt
- 1 teáskanál vanília kivonat
- ½ teáskanál sütőpor
- Csipet só
- 50g vegán csokoládé (aprítva)
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Bélelj ki egy kisebb tepsit sütőpapírral.
- A datolyát áztasd be forró vízbe legalább 10 percre, majd szűrd le.
- Egy turmixgépben vagy robotgépben pürésítsd össze a sült édesburgonyát, a beáztatott datolyát, a kakaóport, a mandulalisztet, a vanília kivonatot, a sütőport és a sót.
- Keverd bele a vegán csokoládé darabokat.
- Öntsd a tésztát a tepsibe, és süsd 20-25 percig, amíg a szélei megszilárdulnak, de a közepe még puha marad.
- Hagyd kihűlni a tepsiben, mielőtt felszeleteled.
5. Édesburgonya gnocchi
Ez a gnocchi egy különleges és ízletes vegán főétel, ami garantáltan lenyűgöz majd mindenkit.
Hozzávalók:
- 500g sült édesburgonya (pürésítve)
- 150-200g liszt (gluténmentes is lehet)
- Csipet só
- Tetszőleges szósz (pl. vegán pesto, paradicsomszósz)
Elkészítés:
- A sült édesburgonyát pürésítsd simára.
- Tedd a pürét egy tálba, és add hozzá a sót. Fokozatosan adagold hozzá a lisztet, amíg egy lágy, de nem ragacsos tésztát kapsz. Ne dolgozd túl a tésztát!
- Lisztel szórt felületen sodord ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra. Vágd fel kb. 2 cm-es kockákra.
- Forralj fel sós vizet egy nagy lábasban. Dobd bele a gnocchit, és főzd addig, amíg fel nem jönnek a víz felszínére (kb. 2-3 perc).
- Szedd ki a gnocchit szűrőkanállal, és tálald a kedvenc szószoddal.
Tippek és trükkök az édesburgonya elkészítéséhez
- Az édesburgonyát sokféleképpen el lehet készíteni: sütheted, főzheted, grillezheted, vagy akár mikrohullámú sütőben is puhára párolhatod.
- Ha sütőben sütöd, érdemes először villával megszurkálni, hogy a gőz ne robbantsa fel.
- A fűszerezésnél bátran kísérletezz! Az édesburgonyához jól illik a fahéj, a szerecsendió, a gyömbér, a chili, a kömény és a füstölt paprika is.
- A maradék sült édesburgonyát hűtőben tárolhatod, és felhasználhatod levesekhez, salátákhoz vagy akár szendvicsekhez is.
Remélem, hogy ezek a receptek inspiráltak téged, és te is kipróbálod az édesburgonyát a konyhádban. Jó étvágyat!