A tél beköszöntével nincs is jobb, mint egy tányér gőzölgő, fűszeres egytálétel, ami belülről is felmelegít. Szerencsére a vega konyha is bővelkedik ilyen finomságokban, amelyek nem csak laktatóak, de vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdagok. Ebben a cikkben bemutatunk néhány izgalmas receptet, amelyekkel garantáltan elűzheted a téli hideget és a rossz kedvet!
Miért pont egytálétel?
Az egytálételek népszerűségüket elsősorban egyszerűségüknek köszönhetik. Egy edényben készülnek, így kevesebb a mosogatnivaló, és a hozzávalók ízei is jobban összeérnek. Ráadásul remekül variálhatók, így könnyen alkalmazkodhatunk a rendelkezésre álló alapanyagokhoz és a saját ízlésünkhöz. A vega változatok különösen praktikusak, hiszen a zöldségek, hüvelyesek és gabonafélék kombinálásával teljes értékű, tápláló fogásokat készíthetünk.
Fűszeres lencsefőzelék – A klasszikus újragondolva
A lencsefőzelék a magyar konyha egyik alapköve, de a hagyományos receptek sokszor nehezek és zsírosak. Mi egy könnyedebb, fűszeres változatot mutatunk be, amely garantáltan a család kedvence lesz.
Hozzávalók:
- 250 g barna vagy vörös lencse
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 sárgarépa
- 1 szál zeller
- 1 paradicsom (konzerv is lehet)
- 1 evőkanál paradicsompüré
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 1/2 teáskanál őrölt kömény
- 1/4 teáskanál chili pehely (opcionális)
- Só, bors
- Olívaolaj
- Zöldségleves alaplé vagy víz
- Friss petrezselyem
Elkészítés:
- A lencsét alaposan mossuk meg.
- A hagymát, fokhagymát, sárgarépát és zellert aprítsuk fel.
- Egy nagy lábasban hevítsünk olívaolajat, és pirítsuk meg rajta a hagymát és a fokhagymát.
- Adjuk hozzá a sárgarépát és a zellert, és pároljuk további 5 percig.
- Keverjük hozzá a paradicsompürét, a füstölt paprikát, a köményt és a chili pelyhet.
- Adjuk hozzá a lencsét és a paradicsomot, majd öntsük fel annyi zöldségleves alaplével vagy vízzel, hogy ellepje.
- Sózzuk, borsozzuk, és forraljuk fel.
- Vegyes lángon főzzük kb. 30-40 percig, amíg a lencse megpuhul.
- Közben kóstoljuk meg, és ha szükséges, igazítsuk a fűszerezésen.
- Tálaláskor szórjuk meg friss petrezselyemmel.
Indiai dahl – A keleti ízek szerelmeseinek
A dahl egy indiai lencsefőzelék, amely számtalan változatban létezik. Mi egy kókusztejes, fűszeres verziót mutatunk be, ami tökéletes választás egy hideg téli estére.
Hozzávalók:
- 200 g vörös lencse
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 darab gyömbér (kb. 2 cm)
- 1 zöld chili paprika
- 1 teáskanál kurkuma
- 1 teáskanál garam masala
- 1/2 teáskanál koriandermag
- 1 doboz (400 ml) kókusztej
- Só, bors
- Olívaolaj
- Friss koriander
Elkészítés:
- A lencsét alaposan mossuk meg.
- A hagymát, fokhagymát, gyömbért és chili paprikát aprítsuk fel.
- Egy nagy lábasban hevítsünk olívaolajat, és pirítsuk meg rajta a hagymát, fokhagymát, gyömbért és chili paprikát.
- Adjuk hozzá a kurkumát, a garam masalát és a koriandermagot, és pirítsuk további 1 percig.
- Adjuk hozzá a lencsét, és öntsük fel a kókusztejjel.
- Sózzuk, borsozzuk, és forraljuk fel.
- Vegyes lángon főzzük kb. 20-25 percig, amíg a lencse megpuhul.
- Közben kóstoljuk meg, és ha szükséges, igazítsuk a fűszerezésen.
- Tálaláskor szórjuk meg friss korianderrel. Rizs körettel tálaljuk.
Csicseriborsó curry – Tápláló és egzotikus
A csicseriborsó curry egy másik remek választás, ha valami laktatóra és fűszeresre vágyunk. A csicseriborsó kiváló fehérjeforrás, a curry pedig számtalan ízvilágot kínál.
Hozzávalók:
- 400 g konzerv csicseriborsó
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 darab gyömbér (kb. 2 cm)
- 1 zöld chili paprika
- 1 evőkanál curry por
- 1 teáskanál kurkuma
- 1 doboz (400 g) darabolt paradicsom
- 1 doboz (400 ml) kókusztej
- Só, bors
- Olívaolaj
- Friss koriander
Elkészítés:
- A hagymát, fokhagymát, gyömbért és chili paprikát aprítsuk fel.
- A csicseriborsót szűrjük le és öblítsük le.
- Egy nagy lábasban hevítsünk olívaolajat, és pirítsuk meg rajta a hagymát, fokhagymát, gyömbért és chili paprikát.
- Adjuk hozzá a curry port és a kurkumát, és pirítsuk további 1 percig.
- Adjuk hozzá a darabolt paradicsomot és a kókusztejet, majd forraljuk fel.
- Adjuk hozzá a csicseriborsót, sózzuk, borsozzuk, és vegyes lángon főzzük kb. 15-20 percig, amíg az ízek összeérnek.
- Közben kóstoljuk meg, és ha szükséges, igazítsuk a fűszerezésen.
- Tálaláskor szórjuk meg friss korianderrel. Rizs körettel tálaljuk.
Sütőtökös rizottó – Az őszi ízek télen is
A sütőtökös rizottó egy krémes és laktató fogás, amely tökéletesen idézi az őszi hangulatot. A sütőtök édes íze remekül harmonizál a rizottó sós, fűszeres ízeivel.
Hozzávalók:
- 300 g rizottó rizs (arborio vagy carnaroli)
- 500 g sütőtök (tisztított súly)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 liter zöldségleves alaplé
- 50 g parmezán sajt (elhagyható)
- Só, bors
- Olívaolaj
- Zsálya
Elkészítés:
- A sütőtököt kockázzuk fel, és süssük meg sütőben kb. 20-25 perc alatt, amíg megpuhul.
- A hagymát és a fokhagymát aprítsuk fel.
- Egy nagy lábasban hevítsünk olívaolajat, és pirítsuk meg rajta a hagymát és a fokhagymát.
- Adjuk hozzá a rizst, és pirítsuk 2-3 percig, amíg áttetszővé válik.
- Öntsük fel egy merőkanálnyi zöldségleves alaplével, és addig kevergessük, amíg a rizs felszívja a folyadékot.
- Ismételjük meg ezt a folyamatot, amíg a rizs megpuhul, de még enyhén harapható marad.
- Adjuk hozzá a sült sütőtököt és a parmezánt (ha használunk), majd keverjük össze.
- Sózzuk, borsozzuk, és tálaláskor szórjuk meg zsályával.
Tippek és trükkök
- A fűszerek mennyiségét mindig a saját ízlésünkhöz igazítsuk.
- A hüvelyeseket (lencse, csicseriborsó) érdemes előző este beáztatni, hogy gyorsabban megfőjenek.
- A maradék egytálételeket hűtőszekrényben tárolhatjuk, és másnap is fogyaszthatjuk.
- Az egytálételeket gazdagíthatjuk friss zöldfűszerekkel, magvakkal vagy pirított dióval.
Reméljük, hogy ez a cikk inspirációt adott a téli vega főzéshez! Próbáljátok ki a recepteket, és kísérletezzetek bátran a különböző ízekkel és hozzávalókkal. Jó étvágyat!