A tejfölös csirke egy igazi klasszikus, a magyar konyha egyik kedvence. Ki ne szeretné a krémes, szaftos csirkehúst, amit a tejfölös mártás tesz igazán ellenállhatatlanná? De mi van akkor, ha valaki laktózérzékeny? Vajon le kell mondania erről a finomságról? A válaszunk: egyértelműen nem! A laktózmentes tejfölös csirke igenis létezik, és igenis lehet ugyanolyan finom, sőt, akár még finomabb is, mint a hagyományos változat.
Miért a laktózmentes tejfölös csirke?
A laktózintolerancia egyre több embert érint, és sokan csak akkor jönnek rá, hogy érzékenyek a laktózra, amikor emésztési problémákkal küzdenek. A laktózmentes étkezés nem kell, hogy lemondást jelentsen. Szerencsére ma már rengeteg laktózmentes termék áll rendelkezésre, amelyekkel könnyedén helyettesíthetjük a hagyományos tejtermékeket. A laktózmentes tejföl az egyik ilyen jolly joker, amellyel szinte bármilyen ételt elkészíthetünk, amihez eredetileg tejföl kellene. Ráadásul sokak szerint a laktózmentes tejföl íze még krémesebb, lágyabb, mint a hagyományosé!
A tökéletes laktózmentes tejfölös csirke titka
A jó laktózmentes tejfölös csirke elkészítéséhez néhány dologra érdemes odafigyelni:
- A minőségi alapanyagok: Mint minden ételnél, itt is kulcsfontosságú, hogy jó minőségű alapanyagokat használjunk. Válasszunk friss, lehetőleg bio csirkemellet vagy combot, és jó minőségű, zsíros laktózmentes tejfölt.
- A megfelelő tejföl: Nem mindegy, milyen laktózmentes tejfölt választunk. Van, amelyik hígabb, van, amelyik sűrűbb. Ha sűrűbb tejfölt használunk, akkor kevesebb lisztre lesz szükség a mártás sűrítéséhez. Érdemes kipróbálni többfélét, hogy megtaláljuk a kedvencünket.
- A fűszerezés: A fűszerek adják az étel lelkét. Ne spóroljunk a fűszerekkel! Só, bors, pirospaprika, fokhagyma, majoránna, petrezselyemzöld – mind-mind nagyszerűen passzol a tejfölös csirkéhez. Kísérletezhetünk bátran más fűszerekkel is, például kakukkfűvel, rozmaringgal vagy akár egy csipetnyi chilivel.
- A mártás állaga: A tejfölös mártás akkor az igazi, ha krémes, sűrű, de nem túl nehéz. Ha a mártás túl híg, akkor egy kevés liszttel vagy keményítővel sűríthetjük. Ha túl sűrű, akkor egy kevés laktózmentes tejjel vagy alaplével hígíthatjuk.
- A sütési idő: A csirkét ne süssük túl, mert akkor kiszárad. A lényeg, hogy a hús belül szaftos maradjon, kívül pedig aranybarnára süljön.
Laktózmentes tejfölös csirke recept
Íme egy bevált recept a tökéletes laktózmentes tejfölös csirkéhez:
Hozzávalók:
- 500 g csirkemell vagy comb filé
- 200 g laktózmentes tejföl
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olaj
- 1 teáskanál pirospaprika
- Só, bors ízlés szerint
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 evőkanál liszt (elhagyható)
Elkészítés:
- A csirkemellet vagy combot kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk.
- A vöröshagymát apróra vágjuk, és az olajon megdinszteljük.
- Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és egy rövid ideig pirítjuk.
- Rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük, majd azonnal hozzáadjuk a csirkét.
- A csirkét fehéredésig pirítjuk, majd felöntjük egy kevés vízzel.
- Lefedjük, és kb. 20 percig pároljuk, amíg a csirke megpuhul.
- A laktózmentes tejfölt elkeverjük a liszttel (ha használjuk), és a csirkéhez öntjük.
- Összeforraljuk, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- A végén megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel.
Tippek és trükkök
- Ha szeretjük a gomba tejfölös csirkét, akkor a hagymával együtt piríthatunk gombát is.
- A mártást gazdagíthatjuk zöldségekkel is, például paprikával, paradicsommal, vagy sárgarépával.
- A csirke mellé köretként tálalhatunk rizst, burgonyát, vagy tésztát.
- A laktózmentes tejföl helyett használhatunk növényi alapú alternatívákat is, például kókusztejföl vagy kesutejföl is. Ezek íze kicsit eltér a tejfölétől, de nagyon finomak lehetnek a csirkével.
Hol vegyünk laktózmentes tejfölt?
A laktózmentes tejföl ma már szinte minden nagyobb élelmiszerboltban kapható. Keressük a „laktózmentes” feliratot a tejtermékek polcán. Érdemes megnézni a különböző márkákat, és kipróbálni, melyik ízlik a legjobban. Online is rendelhetünk laktózmentes termékeket, így kényelmesen beszerezhetjük a szükséges alapanyagokat.
Összegzés
A laktózmentes tejfölös csirke egy finom és könnyen elkészíthető étel, amely tökéletes választás laktózérzékenyek számára is. Ne hagyjuk, hogy az intolerancia elvegye a kedvünket a kedvenc ételeinktől! A laktózmentes alternatíváknak köszönhetően ma már szinte bármit elkészíthetünk, amire vágyunk. Próbáljuk ki a receptet, kísérletezzünk bátran a fűszerekkel, és élvezzük a finom, krémes, laktózmentes tejfölös csirkét!