Ahogy hűvösebbre fordul az idő, és a színek aranyba és vörösbe öltöznek, nincs is jobb, mint egy tál meleg, krémes leves. Ez a zellerkrémleves pirított dióval és kéksajttal pont ilyen: melengető, ízgazdag és egyszerűen elkészíthető. A zeller édeskés, földes íze tökéletesen harmonizál a dió ropogós textúrájával és a kéksajt pikáns aromájával. Egy igazi ínyenc fogás, ami még a legválogatósabbakat is leveszi a lábáról.
Miért pont zellerkrémleves?
A zeller gyakran háttérbe szorul a konyhában, pedig egy igazi szuperélelmiszer. Tele van vitaminokkal (K, C, B6) és ásványi anyagokkal (kálium, magnézium), ráadásul alacsony a kalóriatartalma. Nem csak finom, de rendkívül egészséges is! A zellerkrémleves pedig remek módja annak, hogy ezt a sokoldalú zöldséget a mindennapi étrendünkbe beépítsük. A krémleves formátumnak köszönhetően könnyen emészthető, és tökéletes választás lehet akár egy könnyű ebédre, akár egy vacsora előételére.
Hozzávalók (4 személyre):
- 1 közepes méretű zellergumó (kb. 500g)
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 liter zöldségleves alaplé (vagy víz + zöldségleves kocka)
- 2 dl tejszín (lehet növényi is)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 50g dió
- 50g kéksajt (pl. Roquefort, Gorgonzola, márványsajt)
- Só, bors ízlés szerint
- Opcionális: szerecsendió, friss petrezselyem
Elkészítés: lépésről lépésre
- Előkészületek: A zellergumót alaposan megmossuk, meghámozzuk és kockákra vágjuk. A vöröshagymát és a fokhagymát is apróra vágjuk. A diót durvára aprítjuk. A kéksajtot morzsoljuk.
- Zöldségek párolása: Egy nagyobb lábasban felhevítjük az olívaolajat. Hozzáadjuk a vöröshagymát és üvegesre pároljuk. Rádobjuk a fokhagymát, és 1 percig pirítjuk, vigyázva, hogy ne égjen meg.
- Zeller hozzáadása: Hozzáadjuk a felkockázott zellert, és további 5 percig pároljuk, időnként megkeverve.
- Főzés: Felöntjük a zöldségleves alaplével. Sózzuk, borsozzuk. Ha szeretjük, adhatunk hozzá egy csipet szerecsendiót is. Fedő alatt, közepes lángon kb. 20-25 percig főzzük, amíg a zeller teljesen megpuhul.
- Krémleves készítése: Ha a zeller megpuhult, levesszük a lábast a tűzről, és botmixerrel vagy turmixgéppel simára turmixoljuk a levest.
- Tejszín hozzáadása: Visszatesszük a lábast a tűzre, és hozzáadjuk a tejszínt. Alacsony lángon melegítjük, de nem forraljuk fel. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, igazítsuk a fűszerezést.
- Dió pirítása: Egy serpenyőben szárazon megpirítjuk a durvára vágott diót. Vigyázzunk, mert könnyen megég! Akkor jó, ha illatos és enyhén aranybarna.
- Tálalás: A zellerkrémlevest tálakba merjük. Minden adagot megszórjuk pirított dióval és morzsolt kéksajttal. Díszíthetjük friss petrezselyemmel is.
Tippek és trükkök a tökéletes zellerkrémleveshez:
- A zeller kiválasztása: Válasszunk kemény, súlyos zellert, amelynek nincsenek puha foltjai. A leveleknek frisseknek és zöldeknek kell lenniük (ha van rajta).
- Alaplé: A legjobb ízt friss zöldségleves alaplével érhetjük el, de a bolti változat is megteszi. Ha nincs kéznél alaplé, használhatunk vizet is, de ebben az esetben tegyünk a levesbe egy zöldségleves kockát vagy egy kevés vegetát.
- Tejszín helyett: Ha szeretnénk egy könnyebb verziót, tejszín helyett használhatunk kókusztejet vagy mandulatejet. Ezek is remekül passzolnak a zeller ízéhez.
- Fűszerezés: A só, bors és szerecsendió alapvető, de kísérletezhetünk más fűszerekkel is. Próbáljuk ki a kurkumát, a gyömbért vagy a fehér borsot.
- Dió helyett: Ha nem szeretjük a diót, helyettesíthetjük más magvakkal, például tökmaggal vagy napraforgómaggal.
- Kéksajt helyett: Ha nem kedveljük a kéksajtot, használhatunk más, erőteljesebb ízű sajtot, például parmezánt vagy grana padanot.
- Sűrűség: Ha túl sűrű a leves, adjunk hozzá egy kevés alaplevet vagy vizet. Ha túl híg, főzzük egy kicsit tovább, hogy besűrűsödjön.
- Tálalás: A zellerkrémleves önmagában is finom, de kínálhatjuk pirított kenyérkockákkal, krutonokkal vagy egy kanál tejföllel is.
Variációk a zellerkrémlevesre:
- Almás zellerkrémleves: Adjunk a leveshez egy hámozott, kockára vágott almát. Az alma édessége remekül kiegészíti a zeller földes ízét.
- Krumplis zellerkrémleves: Főzzünk a zellerrel együtt egy vagy két hámozott, kockára vágott burgonyát. A burgonya krémesebbé teszi a levest.
- Sárgarépás zellerkrémleves: Adjunk a leveshez egy vagy két hámozott, karikára vágott sárgarépát. A sárgarépa édesíti és színesíti a levest.
- Csirkés zellerkrémleves: Főzzünk a levesben egy kis darab csirkemellet. A csirke gazdagítja a leves ízét és tartalmasabbá teszi.
- Vegán zellerkrémleves: Használjunk növényi tejszínt és zöldségleves alaplé helyett vizet és zöldségleves kockát. A dió helyett használhatunk pirított tökmagot vagy napraforgómagot.
A zellerkrémleves egészségügyi előnyei
A zellerkrémleves nem csak finom, de tele van jótékony hatásokkal is. A zeller magas víztartalma hidratál, rosttartalma pedig segíti az emésztést. A benne található vitaminok és ásványi anyagok erősítik az immunrendszert és hozzájárulnak a szervezet egészséges működéséhez. A dió omega-3 zsírsavakat tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak a szív- és érrendszerre. A kéksajt kalciumot tartalmaz, amely fontos a csontok egészségéhez. Mindezek együtt egy igazán tápláló és egészséges fogást eredményeznek.
Összegzés
A zellerkrémleves pirított dióval és kéksajttal egy egyszerű, de annál ízletesebb fogás, ami tökéletes választás lehet a hűvösebb napokra. Könnyen elkészíthető, tápláló és tele van jótékony hatásokkal. Kísérletezzünk bátran a fűszerekkel és a feltétekkel, hogy megtaláljuk a számunkra tökéletes verziót. Jó étvágyat!