Képzelje el a helyzetet: kinyitja a kamraajtót, és ott sorakoznak a gondosan eltett házi lekvárok. Egy-egy üveg azonban már a végét járja, vagy épp egy olyan íz, amit nem fogyasztunk olyan sűrűn. Vagy épp ellenkezőleg, van otthon egy óriási adag, amit valahogy el kellene használni, mielőtt újabb szezon kezdődik. Miért is hagynánk, hogy ez a folyékony arany a feledés homályába merüljön? A lekvár ugyanis sokkal több, mint egy egyszerű reggeli kiegészítő: igazi csodaszer a konyhában, különösen, ha süteményekről van szó!
Ebben a cikkben elmerülünk a lekváros desszertek csodálatos világában. Megmutatjuk, hogyan varázsolhat a megmaradt pár kanál vagy épp egy egész üveg lekvárból omlós kekszet, szaftos tortát vagy éppen illatos buktát. Készüljön fel, mert a konyhája hamarosan mennyei illatokkal telik meg, és a család garantáltan imádni fogja ezeket a finom süteményeket!
Miért érdemes lekvárt használni a sütéshez?
Mielőtt belevágnánk a konkrét receptekbe, beszéljünk egy kicsit arról, miért is olyan remek alapanyag a lekvár a sütéshez. Elsősorban azért, mert rengeteg ízvariációt kínál. Legyen szó édes eperről, pikáns ribizliről, savanykás meggyről vagy éppen egzotikus barackról, mindenki megtalálja a kedvére valót. Emellett a lekvár:
- Nedvességet ad: Megakadályozza, hogy a sütemény kiszáradjon, szaftossá és omlóssá teszi azt.
- Intenzív ízt biztosít: A koncentrált gyümölcsíz mélységet és karaktert kölcsönöz a tésztáknak és krémeknek.
- Rugalmasan felhasználható: Töltelékként, mázként, tészta alapanyagaként egyaránt megállja a helyét.
- Pénztárcabarát: A megmaradt lekvár felhasználásával nem pazarolunk, és különleges édességet készíthetünk olcsón.
- Egyszerűen adagolható: Nincs szükség friss gyümölcs hámozására vagy darabolására, azonnal felhasználható.
Lássuk tehát, melyek azok az isteni sütemény receptek, amelyek segítségével új életet lehelhetünk a kamrában rejtőző lekvárkészletbe!
1. Az örök klasszikus: Lekváros Linzer és Isler
Ki ne szeretné a linzert? Ez az omlós teasütemény igazi nagyanyáink receptje, ami sosem megy ki a divatból. Készíthető apró, lyukas tetejű linzerkarikákként, vagy nagyobb, kerek islerek formájában. A titok az omlós tésztában és a finom gyümölcsös töltelékben rejlik.
Hozzávalók (kb. 30-40 db linzerhez):
- 300 g finomliszt
- 200 g hideg vaj (kockázva)
- 100 g porcukor
- 1 tojássárgája
- csipet só
- 1 teáskanál reszelt citromhéj (elhagyható)
- kb. 200-300 g sűrű lekvár (málna, ribizli, sárgabarack a legnépszerűbbek)
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
- A lisztet, porcukrot és sót keverjük össze egy nagy tálban. Adjuk hozzá a hideg vajat, és morzsoljuk el a liszttel, amíg morzsás állagú nem lesz.
- Adjuk hozzá a tojássárgáját és a reszelt citromhéjat. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze sima tésztává. Ne gyúrjuk túl, mert akkor a tészta kemény lesz!
- Csomagoljuk fóliába a tésztát, és tegyük hűtőbe legalább 30 percre, de akár 1-2 órára is. Ez segít abban, hogy a tészta könnyebben nyújtható legyen.
- Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (alsó-felső sütés). Béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit.
- Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát kb. 3 mm vastagságúra. Szaggassunk belőle tetszőleges formákat (kör, szív, virág). Az egyik felét hagyjuk egészben, a másik felébe pedig szúrjunk lyukakat (pl. kisebb szaggatóval, kupakkal).
- Helyezzük a kiszaggatott tésztadarabokat a sütőpapírral bélelt tepsire, és süssük 8-10 percig, amíg a szélei éppen csak aranybarnára nem színeződnek. Figyeljünk, mert gyorsan sül!
- Hagyjuk a linzereket teljesen kihűlni a tepsin, mielőtt hozzányúlnánk.
- Amikor kihűltek, kenjük meg az egész darabokat bőven a választott lekvárral, majd óvatosan helyezzük rá a lyukas tetejű darabokat.
- Porcukorral megszórva tálaljuk. Hűvös helyen, jól záródó dobozban napokig eláll, sőt, állás közben csak még finomabb, omlósabb lesz.
2. Gyors és puha: Lekváros Piskótatekercs
Ha valami gyorsra és látványosra vágyik, a lekváros piskótatekercs tökéletes választás. Elkészítése nem igényel különösebb cukrásztudást, mégis elegáns és ízletes végeredményt kapunk. Ráadásul szinte bármilyen lekvárral elkészíthető!
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 4 evőkanál finomliszt
- 4 evőkanál kristálycukor
- csipet só
- 1 teáskanál vaníliás cukor (elhagyható)
- kb. 200-250 g lekvár (a hígabbak is tökéletesek ide)
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Béleljünk ki egy nagy tepsit (kb. 30×40 cm) sütőpapírral.
- Válasszuk szét a tojásokat. A fehérjéket verjük kemény habbá a csipet sóval.
- A tojássárgájákat a cukorral és a vaníliás cukorral verjük habosra, fehéredésig.
- Forgassuk óvatosan a sárgájás krémhez a lisztet, majd több adagban, óvatosan keverjük bele a tojásfehérjehabot is, hogy a hab ne törjön össze. Fontos, hogy a tészta légies maradjon.
- Simítsuk a masszát egyenletesen a sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Süssük 10-12 percig, vagy amíg a szélei enyhén megpirulnak, és a tészta rugalmas tapintású lesz. Ne süssük túl, mert akkor törik tekercseléskor!
- Amikor kivettük a sütőből, azonnal borítsuk rá egy enyhén nedves konyharuhára (vagy egy másik sütőpapírra, amit enyhén megszórtunk porcukorral). Húzzuk le róla óvatosan a sütőpapírt, amin sült.
- Kenjük meg a meleg piskótalapot egyenletesen a lekvárral.
- A konyharuha (vagy az alatta lévő sütőpapír) segítségével óvatosan tekerjük fel a piskótát a hosszabbik oldalától.
- Hagyjuk kihűlni a tekercset a konyharuhában, vagy hűtőrácson.
- Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral, és szeleteljük fel. Ez az egyik leggyorsabb lekváros süti, ami percek alatt eltűnik a tányérról!
3. Varázslatos morzsatorta, avagy Lekváros Morzsasüti
A morzsasüti, vagy morzsatorta egy rendkívül hálás sütemény, ami a kevésbé mutatós, de annál finomabb kategóriába tartozik. Puha, omlós tésztájában rejtőzik a savanykás vagy édes lekvár, a tetején pedig a ropogós morzsa. Remekül variálható, és bármilyen idénygyümölccsel is kiegészíthető.
Hozzávalók:
- 300 g finomliszt
- 150 g hideg vaj (kockázva)
- 100 g cukor
- 1 tojás
- 1 teáskanál sütőpor
- csipet só
- kb. 300-400 g lekvár (sűrűbb, darabosabb is jöhet)
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy kb. 20×30 cm-es tepsit, vagy béleljük ki sütőpapírral.
- A lisztet, sütőport, cukrot és sót keverjük össze egy nagy tálban. Adjuk hozzá a hideg vajat, és morzsoljuk el a liszttel, amíg morzsás állagú nem lesz.
- Válasszuk ketté a morzsa kb. kétharmadát és az egyharmadát.
- A nagyobb részhez adjuk hozzá a tojást, és gyúrjuk össze gyors mozdulatokkal egy gombóccá. Ez lesz az alsó tészta. A kisebb rész marad morzsa a tetejére.
- Nyomkodjuk az alsó tésztát egyenletesen a tepsi aljába. Készíthetünk egy kis peremet is a szélein, hogy a lekvár ne folyjon ki.
- Kenjük rá egyenletesen a lekvárt a tésztára.
- Szórjuk rá a félretett morzsát a lekvár tetejére.
- Süssük 30-40 percig, vagy amíg a morzsa aranybarnára sül, és a tészta is átsül.
- Hagyjuk kihűlni a tepsiben, mielőtt szeleteljük. Porcukorral megszórva tálaljuk. Készíthetjük gyümölcsökkel is a lekvár mellé, például reszelt almával vagy szilvával.
4. Kelesztett tészták, azaz Lekváros Bukta és Kakaós Csiga
A házi lekvár és a kelesztett tészta házassága maga a mennyország. Gondoljunk csak a nagyi buktájára, vagy egy illatos kakaós csigára, aminek a közepébe extra adag lekvárt csempészünk! Bár a tészta készítése kicsit időigényesebb, az eredmény kárpótol minden fáradozást.
Alap tésztarecept (buktához vagy csigához):
- 500 g finomliszt
- 25 g friss élesztő (vagy 7 g szárított)
- 250 ml langyos tej
- 80 g cukor
- 80 g olvasztott vaj (vagy olaj)
- 1 tojás (és még egy a kenéshez)
- csipet só
- kb. 300-400 g sűrű lekvár
Elkészítés:
- Az élesztőt futtassuk fel a langyos tejben egy kevés cukorral.
- A lisztet, a maradék cukrot és a sót keverjük össze egy nagy tálban. Öntsük hozzá a felfutott élesztőt, az olvasztott vajat és a tojást. Gyúrjunk belőle sima, rugalmas tésztát. Ha géppel dolgozunk, kb. 8-10 percig dagasszuk.
- Letakarva kelesszük duplájára (kb. 45-60 perc) meleg helyen.
- Bukta készítése: Nyújtsuk ki a megkelt tésztát kb. 0,5 cm vastagra téglalap alakban. Vágjuk négyzetekre. Minden négyzet közepére tegyünk egy teáskanál sűrű lekvárt, majd hajtogassuk fel a tészta széleit, hogy batyut kapjunk. Helyezzük szorosan egymás mellé vajazott tepsibe, kenjük meg a tetejüket felvert tojással, és kelesszük még 20 percet. Süssük 180°C-on 25-30 percig, amíg aranybarnára sülnek.
- Kakaós csiga lekvárral: Nyújtsuk ki a tésztát téglalap alakúra. Kenjük meg olvasztott vajjal, szórjuk meg kakaóporral és cukorral. A kakaós rétegre kenjünk vékonyan lekvárt is! Tekerjük fel szorosan, vágjuk fel kb. 2-3 cm vastag szeletekre. Helyezzük vágott felével felfelé tepsire, kenjük meg felvert tojással, és kelesszük még 20 percet. Süssük 180°C-on 20-25 percig.
5. Muffinsütés újragondolva: Lekváros Muffin
A muffinok, vagy magyarosan a „kuglófocskák” a gyors sütik bajnokai. Pillanatok alatt elkészülnek, és ezerféleképpen variálhatók. Egy kis lekvár pedig egészen új dimenziót adhat nekik!
Hozzávalók (12 db muffin):
- 250 g liszt
- 100 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- csipet só
- 1 tojás
- 200 ml tej
- 80 ml olaj (vagy olvasztott vaj)
- kb. 100-150 g lekvár (kisebb adagok, vagy hígabb is jó)
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Béleljünk ki egy muffintepsit papírkosarakkal.
- Egy nagy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: liszt, cukor, vaníliás cukor, sütőpor, só.
- Egy másik tálban keverjük össze a nedves hozzávalókat: tojás, tej, olaj.
- Öntsük a nedves hozzávalókat a szárazakhoz, és fakanállal csak annyira keverjük össze, hogy éppen összeálljon (ne keverjük túl, mert akkor rágós lesz a muffin!).
- Töltsük meg a muffinpapírok alját 1-2 kanál tésztával. Tegyünk mindegyikre egy teáskanál lekvárt, majd fedjük be még egy kevés tésztával. Ne töltsük teljesen tele a formákat, kb. kétharmadig legyenek.
- Süssük 20-25 percig, vagy amíg aranybarnára sülnek, és a közepük is átsült (tűpróba!).
- Hagyjuk kihűlni a rácson. A lekvár szétfolyva isteni, ragacsos közepet ad a muffinnak.
6. Lekvár mint Tortatöltelék – Édes meglepetés a rétegek között
A lekvár nem csak önmagában állja meg a helyét a sütikben, de krémekkel kombinálva is fantasztikus tortatöltelék lehet. Egy egyszerű piskótalapot felvághatunk 2-3 rétegre, és az egyik réteget lekvárral, a másikat valamilyen krémmel tölthetjük. Vagy akár a krémbe is belekeverhetjük a lekvárt!
Tippek a lekvár tortatöltelékként való használatához:
- Piskóta és lekvár: Egy sima vaníliás vagy kakaós piskótalaphoz tökéletesen passzol a savanykásabb meggylekvár, ribizli, vagy a klasszikus barack. Kenjük meg vele vékonyan a piskótarétegeket, mielőtt a krémet rátennénk, vagy váltott rétegekben vigyük fel.
- Vajkrém és lekvár: Keverjünk el pár kanál lekvárt a vajkrémünkbe. Különösen finom az epres vagy málnás lekvár a vaníliás vajkrémben. A lekvár enyhén savanyú íze frissességet kölcsönöz a nehéz krémnek.
- Tejszínhabos krémek: Egy könnyed tejszínhabos vagy mascarponés krémbe finoman beleforgathatjuk a lekvárt. Fontos, hogy ne keverjük túl, csak éppen márványos legyen, különben összeesik a hab. Az áfonya, málna vagy sárgabarack lekvár a legjobb ehhez.
- Sűrítés: Ha túl híg a lekvár a tortatöltelékhez, melegítsük fel egy kis edényben, és keverjünk hozzá 1-2 teáskanál étkezési keményítőt, majd forraljuk fel. Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt használnánk.
Tippek és trükkök a tökéletes lekváros sütikhez
Ahhoz, hogy a lekváros sütemények valóban isteni finomak legyenek, érdemes odafigyelni néhány apró trükkre:
- A lekvár minősége: Bár a „maradék” lekvárról beszélünk, igyekezzünk minél jobb minőségű, házi gyümölcslekvárt használni. Ez garantálja a legintenzívebb ízt.
- Állag a kulcs:
- Sűrű lekvár: Ideális linzerekhez, buktához, morzsasütihez, mert nem folyik ki sütés közben. Ha híg a lekvárja, forralja fel egy kis edényben, és főzze be sűrűbbre, vagy keverjen hozzá 1-2 teáskanál étkezési keményítőt a kívánt állag eléréséhez.
- Hígabb lekvár: Tökéletes piskótatekercshez, muffin tölteléknek, vagy krémekbe keverve.
- Ízpárosítások:
- Málna/eper/ribizli: Jól passzol a vaníliához, citromhoz, fehér csokoládéhoz.
- Sárgabarack: Mandulával, dióval, kakaóval, fahéjjal isteni.
- Meggy: Csokoládéval, kókusszal, dióval.
- Szilva: Fahéjjal, szegfűszeggel, rummal, dióval.
- Ne spóroljunk a lekvárral: Egy lekváros süti akkor az igazi, ha bőven van benne töltelék. Ne féljen bőségesen kenni!
- Figyeljünk a sütési időre: A lekvárban lévő cukor miatt a sütemények könnyebben barnulnak. Figyeljük a sütési időt, és ha szükséges, takarjuk le alufóliával a tetejét, hogy ne égjen meg.
- Tárolás: A lekváros sütemények általában jól tárolhatók hűvös helyen, légmentesen záródó dobozban. Sőt, sok sütemény (például a linzer) csak másnapra puhul meg igazán, és ekkor lesz a legfinomabb.
Búcsúzó gondolatok
Láthatja, a kamrában porosodó, vagy épp a szezonból megmaradt lekvár igazi kincs, ha tudjuk, hogyan használjuk fel. Ezek az isteni sütemény receptek nem csupán a pazarlás ellen segítenek, hanem új ízeket, új élményeket is hoznak a konyhájába. Ne féljen kísérletezni, variálni az ízeket, és a saját ízlésére szabni a recepteket. Egy kis kreativitással és a megfelelő lekvárválasztással bármikor varázsolhat különleges desszertet az asztalra. Jó sütést és jó étvágyat kívánunk!