Ki ne szeretné a burgonyafánkot? A kívül ropogós, belül puha, aranybarnára sült finomság az egyik legkedveltebb köretünk. De valljuk be, a hagyományos, olajban sült változat nem éppen a legegészségesebb. Éppen ezért hoztuk el nektek ezt a kemencében sült burgonyafánk receptet, ami ugyanolyan ízletes, csak sokkal kevésbé zsíros!
Miért süssünk burgonyafánkot a kemencében?
A válasz egyszerű: egészségesebb! A kemencében sült burgonyafánk kevesebb zsírt szív magába, így könnyebb, és nem terheli meg annyira a gyomrunkat. Ráadásul, a sütési folyamat is egyszerűbb és kevésbé macerás, mint az olajban sütés. Nem kell aggódnod a forró olaj fröcskölése miatt, és a takarítás is sokkal egyszerűbb lesz a végén.
A tökéletes kemencében sült burgonyafánk titkai
Persze, ahhoz, hogy a kemencében sült burgonyafánk is ugyanolyan finom legyen, mint a hagyományos, van néhány trükk, amit be kell tartanunk:
- A burgonya típusa: Fontos, hogy lisztes, vagy közepesen lisztes burgonyát válasszunk. Ez biztosítja, hogy a fánk ne legyen túl ragacsos, és szép, könnyű állagot kapjon.
- A burgonya főzése: A burgonyát héjában főzzük meg, hogy ne szívjon magába túl sok vizet. Ezután hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt meghámozzuk és áttörjük.
- A fűszerezés: Ne spóroljunk a fűszerekkel! A só, bors alapvető, de bátran kísérletezhetünk fokhagymaporral, pirospaprikával, vagy akár friss zöldfűszerekkel is.
- A forma: Használjunk habzsákot a formázáshoz, így egyenletes, szép fánkokat kapunk. Ha nincs habzsákunk, egy erős zacskó is megteszi, aminek a sarkát levágjuk.
- A sütés: Fontos, hogy a sütő megfelelően elő legyen melegítve. A magas hőfok segít abban, hogy a fánkok gyorsan aranybarnára süljenek, és ne száradjanak ki.
A recept
Most pedig lássuk a receptet, amivel te is elkészítheted a tökéletes kemencében sült burgonyafánkot!
Hozzávalók:
- 1 kg lisztes burgonya
- 1 tojás
- 2 evőkanál liszt (plusz a szóráshoz)
- 1 teáskanál só
- 1/2 teáskanál bors
- 1/2 teáskanál fokhagymapor (elhagyható)
- Olajspray a sütőpapírhoz
Elkészítés:
- A burgonyát héjában megfőzzük, amíg puha nem lesz.
- Hagyjuk teljesen kihűlni, majd meghámozzuk és áttörjük.
- A burgonyapüréhez hozzáadjuk a tojást, a lisztet, a sót, a borsot és a fokhagymaport (ha használunk). Alaposan összekeverjük.
- A masszát habzsákba töltjük, vagy egy erős zacskóba, aminek a sarkát levágjuk.
- Sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit, és befújjuk olajspray-vel.
- A habzsákból kis fánkokat nyomunk a tepsire.
- Előmelegítjük a sütőt 200°C-ra.
- A fánkokat kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Tálaljuk melegen, köretként vagy önállóan.
Tippek és trükkök
- Ha nincs habzsákunk, két kanál segítségével is formázhatjuk a fánkokat.
- A sütési idő függ a sütőtől, ezért figyeljük a fánkokat, és ha aranybarnák, vegyük ki őket.
- A megsült fánkokat tálalás előtt megszórhatjuk friss petrezselyemmel, vagy reszelt sajttal.
- Ha marad ki fánk, másnap is finom, csak melegítsük át a sütőben.
Variációk
A kemencében sült burgonyafánk remekül variálható, így sosem unjuk meg! Íme néhány ötlet:
- Sajtos burgonyafánk: Adjunk reszelt cheddar sajtot a burgonyapüréhez.
- Fűszeres burgonyafánk: Keverjünk a masszába apróra vágott chilit, vagy jalapeno paprikát.
- Zöldfűszeres burgonyafánk: Adjunk friss, apróra vágott rozmaringot, kakukkfüvet, vagy petrezselymet a masszába.
- Édesburgonya fánk: A sima burgonya helyett használjunk édesburgonyát.
Összegzés
A kemencében sült burgonyafánk egy remek alternatíva a hagyományos, olajban sült változat helyett. Egyszerűen elkészíthető, egészségesebb, és ugyanolyan finom! Próbáld ki te is, és lepd meg a családodat ezzel a finom körettel!
Jó étvágyat kívánunk!