Unod már a bolti szószokat, vagy egyszerűen csak nincs időd órákig a konyhában állni? Akkor jó helyen jársz! Ebben a cikkben bemutatjuk a legfinomabb, leggyorsabb és legkönnyebben elkészíthető mikrós szószokat, amelyek tökéletes kiegészítői lesznek a tésztáidnak és húsételeidnek. Elfelejtheted a bonyolult recepteket és a hosszú főzési időt, hiszen ezek a szószok mindössze néhány perc alatt elkészülnek a mikróban.
Miért pont mikrós szószok?
A válasz egyszerű: időt spórolsz! A rohanó hétköznapokban, amikor minden perc számít, a mikrós szószok igazi áldásnak számítanak. Nem kell külön edényeket mosogatnod, nem kell állandóan a tűzhely mellett állnod, és a végeredmény legalább olyan finom, mint a hagyományos módon készített szószoké.
Alapvető tudnivalók a mikrós szószok készítéséhez
Mielőtt belevágnánk a receptekbe, nézzünk meg néhány fontos dolgot a mikrós szószok készítésével kapcsolatban:
- A megfelelő edény: Használj mikrózható edényt! A műanyag edények közül is válassz olyat, ami kifejezetten mikrózásra alkalmas. Üveg edények is jók lehetnek, de kerüld a fémet, mert az szikrát okozhat.
- A mikró teljesítménye: Minden mikró más, ezért érdemes kísérletezni a főzési idővel. Kezdd rövidebb időtartamokkal, és szükség esetén toldd meg néhány másodperccel.
- Keverés: A szószokat főzés közben többször keverd meg, hogy egyenletesen melegedjenek.
- Vigyázat a forrósággal: A mikróban forróra melegedő edények könnyen megégethetnek. Használj edényfogó kesztyűt, amikor kiveszed a szószt.
Receptek tésztához
1. Paradicsomos szósz
Ez a klasszikus paradicsomos szósz a legegyszerűbb és legnépszerűbb választás a tésztákhoz.
Hozzávalók:
- 1 doboz (400g) darabolt paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál szárított oregánó
- Só, bors ízlés szerint
- 1/2 teáskanál cukor (elhagyható)
Elkészítés:
- Keverd össze az összes hozzávalót egy mikrózható edényben.
- Mikrózd magas fokozaton 3-4 percig, közben egyszer-kétszer keverd meg.
- Kóstold meg, és ízesítsd szükség szerint.
Tipp: Dobj bele néhány friss bazsalikomlevelet a még intenzívebb ízért!
2. Sajtos szósz
A sajtos szósz igazi kényeztetés a sajtimádóknak.
Hozzávalók:
- 5 dkg reszelt cheddar sajt
- 5 dkg reszelt mozzarella sajt
- 1 dl tejszín
- 1 evőkanál vaj
- Só, bors ízlés szerint
- 1/4 teáskanál fokhagymapor (elhagyható)
Elkészítés:
- Keverd össze a vajat és a tejszínt egy mikrózható edényben.
- Mikrózd közepes fokozaton 1 percig, vagy amíg a vaj elolvad.
- Add hozzá a reszelt sajtokat, és keverd addig, amíg teljesen elolvadnak és a szósz sima nem lesz.
- Ízesítsd sóval, borssal és fokhagymaporral.
Tipp: Ha szeretnéd pikánsabbá tenni, adj hozzá egy csipetnyi cayenne borsot.
3. Pesto szósz
A pesto szósz egy friss és aromás választás, ami pillanatok alatt feldobja a tésztádat.
Hozzávalók:
- 2 evőkanál bolti pesto szósz (vagy házi pesto)
- 2 evőkanál tejszín (vagy tej)
Elkészítés:
- Keverd össze a pesto szószt és a tejszínt egy mikrózható edényben.
- Mikrózd alacsony fokozaton 30 másodpercig, vagy amíg fel nem melegszik.
Tipp: Ha sűrűbb szószt szeretnél, kevesebb tejszínt használj.
Receptek húshoz
1. Mézes-mustáros szósz
A mézes-mustáros szósz tökéletes választás csirkéhez, sertéshúshoz vagy akár halhoz is.
Hozzávalók:
- 2 evőkanál méz
- 2 evőkanál dijoni mustár
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1/2 evőkanál citromlé
- 1/4 teáskanál fokhagymapor
Elkészítés:
- Keverd össze az összes hozzávalót egy mikrózható edényben.
- Mikrózd közepes fokozaton 1-2 percig, vagy amíg a méz felolvad és a szósz sima nem lesz.
Tipp: Kend meg a hússzeleteket a szósszal, mielőtt a mikróba teszed őket, így még ízletesebb lesz!
2. BBQ szósz
A házi BBQ szósz nem csak finom, de sokkal egészségesebb is, mint a bolti változatok.
Hozzávalók:
- 4 evőkanál ketchup
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál barna cukor
- 1 teáskanál almaecet
- 1/2 teáskanál füstölt paprika
- 1/4 teáskanál fokhagymapor
Elkészítés:
- Keverd össze az összes hozzávalót egy mikrózható edényben.
- Mikrózd közepes fokozaton 2-3 percig, közben egyszer keverd meg.
Tipp: Ha szeretnéd sűrűbbé tenni, mikrózd még egy kicsit tovább, de figyelj, hogy ne égjen meg.
3. Teriyaki szósz
A teriyaki szósz egy édes és sós ízvilágot képvisel, ami remekül illik a csirkéhez és a lazachoz.
Hozzávalók:
- 4 evőkanál szójaszósz
- 2 evőkanál mirin (vagy édes fehérbor)
- 1 evőkanál barna cukor
- 1/2 teáskanál gyömbér, reszelve
- 1/4 teáskanál fokhagyma, reszelve
Elkészítés:
- Keverd össze az összes hozzávalót egy mikrózható edényben.
- Mikrózd közepes fokozaton 2-3 percig, vagy amíg a cukor felolvad és a szósz besűrűsödik.
Tipp: Használhatsz kukoricakeményítőt (1 teáskanálnyi vízben elkeverve) a szósz sűrítéséhez.
Összegzés
Láthatod, hogy a mikrós szószok elkészítése rendkívül egyszerű és gyors. Ezekkel a receptekkel bármikor feldobhatod a tésztáidat és húsételeidet, anélkül, hogy órákat kellene a konyhában töltened. Kísérletezz bátran a hozzávalókkal és az ízekkel, hogy megtaláld a kedvenc kombinációidat!