Ki ne szeretné a mákos gubát? Ez a tradicionális magyar édesség nem csak finom, de emlékeket is ébreszt a gyerekkorunkból. A nagyi féltve őrzött receptje, a kemencében sült mákos guba, pedig egyenesen a mennyország! Ebben a cikkben megosztom veled a titkot, hogyan készítsd el te is a legfinomabb, legillatosabb mákos gubát, amivel garantáltan leveszed a lábáról a családodat.
Miért a kemence?
Talán felmerül a kérdés, hogy miért pont kemencében? A válasz egyszerű: a kemence egyenletes hőeloszlása és a benne uralkodó sajátos páratartalom miatt a guba belül puha és szaftos marad, kívül pedig gyönyörűen megpirul. A hagyományos sütőben is elkészíthető természetesen, de a kemence íze és aromája egyszerűen utolérhetetlen.
A tökéletes alapanyagok
A jó mákos guba titka a minőségi alapanyagokban rejlik. Ne spórolj a hozzávalókon, hiszen ezek határozzák meg az ízélményt!
- Kifli: A legjobb a másnapi, kissé szikkadt kifli. Ne legyen túl friss, mert akkor nehezebben szívja magába a tejet.
- Mák: Frissen őrölt mákot használj, ha teheted. A bolti, előre őrölt mák sokszor veszít az aromájából.
- Tej: Használj zsíros tejet, ez adja meg a guba gazdag ízét.
- Vaj: A vaj teszi igazán szaftossá és illatossá a gubát.
- Cukor: Kristálycukor vagy nádcukor egyaránt megfelel.
- Tojás: A tojás segít összetartani a gubát és gazdagítja az ízét.
- Citromhéj: A friss citromhéj reszeléke üde, citrusos ízt kölcsönöz a gubának.
- Vanília: A vanília kivonat vagy vaníliás cukor elengedhetetlen a klasszikus mákos guba ízéhez.
A nagyi titkos receptje (kemencés mákos guba)
Most pedig következzen a recept, amit a nagymamám féltve őrzött, és amivel mindig elkápráztatta a családot:
Hozzávalók:
- 10 db kifli (szikkadt)
- 1 liter tej
- 15 dkg vaj
- 20 dkg kristálycukor
- 20 dkg darált mák
- 2 db tojás
- 1 db citrom (héja reszelve)
- 1 csomag vaníliás cukor
- Csipet só
Elkészítés:
- A kifliket karikákra vágjuk.
- A tejet felmelegítjük a cukorral, a vaníliás cukorral és egy csipet sóval.
- A vajat megolvasztjuk.
- A tojásokat enyhén felverjük.
- A kiflikarikákat egy nagy tálba tesszük, meglocsoljuk a felolvasztott vajjal és a cukros tejjel. Jól összekeverjük, hogy a kifli mindenhol át legyen itatva. Hagyjuk állni legalább 30 percig, hogy a kifli megszívja magát.
- A beáztatott kiflihez hozzáadjuk a felvert tojásokat, a citromhéjat és a darált mákot. Óvatosan összekeverjük.
- Egy nagy méretű, vastag falú tepsit (vagy kerámiatálat, ami alkalmas kemencében való sütésre) kivajazunk.
- A mákos gubás masszát a tepsibe öntjük, és egyenletesen eloszlatjuk.
- A kemencét előmelegítjük 180°C-ra (vagy közepes lángon égő fával felfűtjük).
- A mákos gubát a kemencében kb. 30-40 percig sütjük, amíg a teteje aranybarnára nem pirul. Figyeljünk rá, hogy ne égjen meg!
- Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült-e.
- Ha elkészült, kivesszük a kemencéből, és hagyjuk kissé hűlni, mielőtt szeleteljük és tálaljuk.
Tippek és trükkök a tökéletes mákos gubához
Íme néhány extra tipp, amivel még tökéletesebbé teheted a mákos gubádat:
- Túróval dúsítva: A mákos gubához adhatsz túrót is, ami még krémesebbé teszi. Egyszerűen keverj el 250 gramm túrót a kiflis masszával.
- Diós változat: A mákot helyettesítheted darált dióval, vagy akár a kettőt vegyesen is használhatod.
- Rumos meggyel: A mazsola helyett rumos meggyel is gazdagíthatod a gubát.
- Tálalás: Tálalhatod vaníliasodóval vagy tejszínhabbal.
- Előre elkészíthető: A mákos guba elkészíthető előre is. Ebben az esetben a tepsibe öntött masszát hűtőben tárolhatod sütésig. Sütés előtt vedd ki a hűtőből, és hagyd szobahőmérsékleten állni 30 percig.
- A kemence hőfoka: Ha nincs hőmérőd a kemencéhez, a tapasztalat segít. A lényeg, hogy ne legyen túl forró, mert akkor a teteje hamar megég, a belseje pedig nyers marad. Ha túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
A mákos guba története
A mákos guba egy régi magyar étel, melynek eredete a szegényebb vidéki konyhákra vezethető vissza. A cél az volt, hogy a megmaradt, száraz kenyeret vagy kiflit valamilyen módon felhasználják. A mák, ami szintén olcsó és könnyen beszerezhető volt, kiválóan alkalmas volt az ízesítésre. Az évszázadok során a mákos guba a magyar konyha egyik jellegzetes édességévé vált, melyet karácsonykor és más ünnepi alkalmakkor is szívesen fogyasztanak.
Végső gondolatok
A kemencében sült mákos guba egy igazi kulináris élmény, ami a hagyományos ízeket és a modern konyhatechnikát ötvözi. Remélem, hogy ezzel a recepttel és a tippekkel te is elkészítheted a saját, tökéletes mákos gubádat, amivel örömet szerzel a szeretteidnek. Jó étvágyat!