Ki ne szeretné a lepcsánkát? Ez a ropogós, illatos krumplis finomság generációk óta a magyar konyha egyik legnépszerűbb étele. Bár sokféleképpen elkészíthető, a kemencében sült lepcsánka valami egészen különleges. A füstös íz, a tökéletesen átsült tészta és a belül puha, krumplis töltelék kombinációja egyszerűen ellenállhatatlan. Ebben a cikkben megosztom veled a családi receptemet, amivel garantáltan leveszed a lábukról a szeretteidet!
Miért a kemence?
Sokan sütik a lepcsánkát serpenyőben vagy sütőben, de a kemence adja meg azt a pluszt, amitől igazán különleges lesz. A kemence egyenletes hőelosztása biztosítja, hogy a lepcsánka mindenhol tökéletesen átsüljön, nem ég meg, és belül is puha marad. A füstös íz pedig, amit a kemence ad, egyszerűen utánozhatatlan. Ha nincs kemencéd, ne csüggedj! A receptet hagyományos sütőben is elkészítheted, de érdemes megfontolni egy kis füstölt paprika hozzáadását, hogy egy kis „kemencés” ízt csempéssz a végeredménybe.
A tökéletes lepcsánka receptje
Ez a recept a nagymamámtól származik, és generációról generációra öröklődik. Mindig nagy siker arat, legyen szó családi összejövetelről vagy egy egyszerű hétköznapi vacsoráról.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 dl langyos tej
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 5 dkg olvasztott zsír (vagy olaj)
A töltelékhez:
- 1 kg burgonya
- 2 db közepes vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- Só
- Bors
- Majoránna
- Zsír (a sütéshez)
Elkészítés:
A tészta elkészítése:
- A langyos tejben keverjük el a cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk felfutni kb. 10 percig.
- A lisztet szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá a sót, az olvasztott zsírt (vagy olajat) és a felfuttatott élesztőt.
- Gyúrjuk össze a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kevés lisztet vagy tejet.
- Takarjuk le a tálat egy konyharuhával és hagyjuk kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nem nő.
A töltelék elkészítése:
- A burgonyát hámozzuk meg és reszeljük le. Nyomkodjuk ki a levét.
- A vöröshagymát aprítsuk fel és dinszteljük meg zsíron. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és pirítsuk még egy percig.
- Keverjük össze a reszelt burgonyát, a dinsztelt hagymát, a sót, a borsot és a majoránnát. Kóstoljuk meg és ízlés szerint fűszerezzük.
A lepcsánka összeállítása és sütése:
- A megkelt tésztát osszuk kb. 8-10 egyenlő részre.
- Nyújtsuk ki az egyes darabokat kör alakúra.
- Halmozzunk a közepére a burgonyás töltelékből.
- Hajtsuk félbe a tésztát, és a széleit alaposan nyomkodjuk össze, hogy ne folyjon ki a töltelék.
- Kenjük meg a lepcsánkákat olvasztott zsírral (vagy olajjal).
- Kemencében: A kemencét fűtsük fel kb. 200-220 fokra. A lepcsánkákat helyezzük egy zsírozott tepsibe vagy sütőlapra, és süssük aranybarnára kb. 15-20 percig.
- Sütőben: A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A lepcsánkákat helyezzük egy zsírozott tepsibe vagy sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük aranybarnára kb. 20-25 percig.
Tippek és trükkök a tökéletes lepcsánkához
- A burgonya minősége: A lepcsánkához a keményebb, kevésbé vizes burgonyafajták a legalkalmasabbak.
- A tészta kelesztése: Fontos, hogy a tészta meleg helyen keljen, és elegendő időt hagyjunk neki. A jól megkelt tészta könnyen nyújtható és finom, ropogós lesz.
- A töltelék ízesítése: Ne spóroljunk a fűszerekkel! A majoránna elengedhetetlen a lepcsánkához, de kísérletezhetünk más fűszerekkel is, például köménymaggal vagy pirospaprikával.
- A sütés: Figyeljünk arra, hogy a lepcsánkákat ne süssük túl, mert kiszáradnak. Akkor jók, ha aranybarnák és ropogósak.
- A tálalás: A frissen sült lepcsánka a legfinomabb. Tálalhatjuk tejföllel, sajttal, vagy akár egy pohár hideg tejjel is.
Lepcsánka variációk
A lepcsánka egy nagyon sokoldalú étel, amit számtalan módon variálhatunk. Íme néhány ötlet:
- Húsos lepcsánka: A burgonyás töltelékbe keverhetünk darált húst vagy sült szalonnát.
- Káposztás lepcsánka: A burgonya helyett vagy mellett használhatunk reszelt káposztát is.
- Sajtos lepcsánka: A töltelékbe reszelhetünk sajtot, vagy a tetejére szórhatunk a sütés előtt.
- Édes lepcsánka: A burgonya helyett használhatunk almát vagy túrót, és ízesíthetjük fahéjjal és cukorral.
A kemencés lepcsánka nem csak étel, hanem emlék
A lepcsánka több, mint egy egyszerű étel. A családi összejövetelek, a nagymama illatos konyhája, a gyerekkori emlékek mind-mind összefonódnak ezzel a finomsággal. Remélem, ezzel a recepttel neked is sikerül felejthetetlen pillanatokat szerezned a családoddal!
Jó étvágyat kívánok!