Ki ne szeretné a lusta hétvégi reggeleket? Amikor nem kell sietni sehova, és van időnk kényeztetni magunkat egy finom, kiadós reggelivel. Ha pedig mindezt egy jó forró kemencében sütve tesszük, az maga a tökély! Ebben a cikkben megosztjuk veled a legfinomabb és legkönnyebben elkészíthető kemencés reggeli ötleteket, amelyekkel garantáltan feldobhatod a hétvégédet.
Miért válasszuk a kemencés reggelit?
A kemencében sült reggeli nem csak finom, de számos előnye is van. Először is, a kemencében sütés egyenletesen melegíti az ételt, így a reggeli tökéletesen átsül, és nem marad nyers a belseje. Másodszor, a kemencében sütés során az ételek megőrzik a nedvességtartalmukat, így a reggeli nem lesz száraz vagy rágós. Harmadszor, a kemencében sütés egy nagyszerű módja annak, hogy előkészítsük a reggelit előre, és csak a sütés idejére kell odafigyelnünk. Végül, de nem utolsósorban, a kemencében sült reggeli sokkal különlegesebb és ünnepibb, mint a hagyományos, serpenyőben készült reggeli.
Kemencés reggeli ötletek a lusta hétvégékre
1. Rántotta kemencében sütve
A klasszikus rántottát is feldobhatjuk, ha a kemencében sütjük meg. Ehhez csak keverjük össze a tojásokat tejjel, sóval, borssal, és a kedvenc fűszereinkkel. Öntsük a keveréket egy kivajazott tűzálló tálba, és szórjuk meg reszelt sajttal, apróra vágott zöldségekkel (pl. paprika, hagyma, gomba), vagy akár baconnel. Süssük a kemencében, amíg a tojás megszilárdul és a sajt megolvad.
Hozzávalók:
- 6 tojás
- 1/2 csésze tej
- Só, bors ízlés szerint
- Kedvenc fűszerek (pl. petrezselyem, snidling)
- 1/2 csésze reszelt sajt
- 1/2 csésze apróra vágott zöldségek/bacon
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
- Kenjünk ki vajjal egy tűzálló tálat.
- Verjük fel a tojásokat a tejjel, sóval, borssal és fűszerekkel.
- Öntsük a keveréket a tűzálló tálba.
- Szórjuk meg a sajttal és a zöldségekkel/baconnel.
- Süssük a sütőben 20-25 percig, vagy amíg a tojás megszilárdul.
2. Shakshuka
A shakshuka egy észak-afrikai és közel-keleti eredetű étel, ami paradicsomos szószban főtt tojásokból áll. A shakshuka tökéletes kemencés reggeli, mert a szósz ízei a sütés során még jobban összeérnek. Ehhez készítsünk egy paradicsomos alapot hagymával, fokhagymával, paprikával és fűszerekkel (pl. kömény, paprika, chili). Öntsük a szószt egy tűzálló tálba, és készítsünk a szószba kis mélyedéseket. Üssünk a mélyedésekbe tojásokat, és süssük a kemencében, amíg a tojások megszilárdulnak, de a sárgájuk még folyós marad.
Hozzávalók:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 hagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 paprika, apróra vágva
- 1 doboz (400g) hámozott paradicsom
- 1 teáskanál kömény
- 1 teáskanál paprika
- Chili ízlés szerint
- Só, bors ízlés szerint
- 6 tojás
- Petrezselyem a díszítéshez
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
- Egy serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat.
- Adjuk hozzá a hagymát és a paprikát, és pároljuk puhára.
- Adjuk hozzá a fokhagymát, a köményt, a paprikát, a chilit, a sót és a borsot.
- Öntsük hozzá a hámozott paradicsomot, és forraljuk fel.
- Vegyük le a tűzről, és öntsük a szószt egy tűzálló tálba.
- Készítsünk a szószba kis mélyedéseket.
- Üssünk a mélyedésekbe tojásokat.
- Süssük a sütőben 10-15 percig, vagy amíg a tojások megszilárdulnak, de a sárgájuk még folyós marad.
- Díszítsük petrezselyemmel.
3. Kemencés bundás kenyér
A bundás kenyér egy igazi klasszikus, amit mindenki szeret. A kemencés bundás kenyér elkészítése pedig nagyon egyszerű. Mártsuk a kenyérszeleteket a szokásos bundás kenyér masszába (tojás, tej, só, bors), és helyezzük őket egy kivajazott tepsibe. Süssük a kemencében, amíg a kenyér aranybarna nem lesz. Tálaljuk lekvárral, mézzel, vagy akár sós feltétekkel.
Hozzávalók:
- 8 szelet kenyér
- 2 tojás
- 1/2 csésze tej
- Só, bors ízlés szerint
- Vaj a tepsi kikenéséhez
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
- Kenjünk ki vajjal egy tepsit.
- Verjük fel a tojásokat a tejjel, sóval és borssal.
- Mártsuk a kenyérszeleteket a tojásos keverékbe.
- Helyezzük a kenyérszeleteket a tepsibe.
- Süssük a sütőben 15-20 percig, vagy amíg a kenyér aranybarna nem lesz.
4. Kemencés zabkása
Ha valami egészségesre vágysz, a kemencés zabkása tökéletes választás. Keverjük össze a zabpelyhet tejjel (vagy növényi tejjel), cukorral (vagy mézzel), és a kedvenc gyümölcseinkkel (pl. alma, bogyós gyümölcsök). Öntsük a keveréket egy tűzálló tálba, és süssük a kemencében, amíg a zabpehely megpuhul és a gyümölcsök megfőnek.
Hozzávalók:
- 1 csésze zabpehely
- 2 csésze tej (vagy növényi tej)
- 2 evőkanál cukor (vagy méz)
- 1/2 csésze apróra vágott gyümölcsök
- Fahéj ízlés szerint
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
- Keverjük össze a zabpelyhet, a tejet, a cukrot és a gyümölcsöket.
- Öntsük a keveréket egy tűzálló tálba.
- Szórjuk meg fahéjjal.
- Süssük a sütőben 30-40 percig, vagy amíg a zabpehely megpuhul.
5. Croissant reggeli szendvics
A croissant tökéletes választás egy hétvégi reggelihez. Ha pedig kemencében sütjük szendvicsként, az még finomabb! Vágjunk félbe egy croissant, töltsük meg sonkával, sajttal és tojással, majd süssük addig, amíg a sajt megolvad és a croissant aranybarna nem lesz.
Hozzávalók:
- Croissant
- Sonka
- Sajt
- Tojás
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
- Vágjuk félbe a croissant.
- Töltsük meg sonkával, sajttal és tojással.
- Süssük a sütőben 10-15 percig, amíg a sajt megolvad és a croissant aranybarna nem lesz.
Tippek és trükkök a tökéletes kemencés reggelihez
- Használjunk jó minőségű alapanyagokat.
- Ne süssük túl a reggelit, mert kiszáradhat.
- Kísérletezzünk a különböző fűszerekkel és feltétekkel.
- Tálaljuk a reggelit friss gyümölcsökkel és egy jó erős kávéval.
Reméljük, hogy ezek az ötletek segítenek abban, hogy feldobd a hétvégi reggeleidet. Jó étvágyat!