Ki ne szeretné a frissen sült, illatozó, ropogós pogácsát? Az a fajta, ami kívül aranybarna, belül puha és omlós, és aminek az íze azonnal visszarepít a nagymama konyhájába. A bolti pogácsák megközelíthetik, de sosem érik el azt az autentikus, házias ízt, amit csak a kemencében sült pogácsa tud nyújtani. Ebben a cikkben feltárjuk a tökéletes kemencés pogácsa titkait, nagymamáink bevált receptjeit, és mindent, amit tudni kell ahhoz, hogy te is elkészíthesd ezt a mennyei finomságot.
Miért pont a kemence?
Sokan felteszik a kérdést: miért jobb a kemencében sült pogácsa, mint a hagyományos sütőben készült? A válasz egyszerű: a kemence másképp működik. A kemence egyenletes hőelosztást biztosít, ami azt jelenti, hogy a pogácsa minden oldala egyszerre sül át. Ezáltal a külseje tökéletesen ropogós lesz, míg a belseje megőrzi a puhaságát. Ezen kívül a kemencében a hőmérséklet is magasabb lehet, mint a hagyományos sütőben, ami még inkább elősegíti a ropogós külső kialakulását. A füstös íz, ami a kemencében való sütés során kialakul, pedig egyedivé és utánozhatatlanná teszi a pogácsát.
A tökéletes tészta alapjai
A pogácsa tésztája a legfontosabb eleme az egész folyamatnak. A jó tészta titka a minőségi alapanyagokban és a megfelelő arányokban rejlik. Nézzük, mire van szükségünk:
- Liszt: Használjunk jó minőségű, BL55-ös finomlisztet, de a kenyérliszt (BL80) is jó választás lehet, ha rusztikusabb pogácsát szeretnénk.
- Zsír: A pogácsa igazi ízét a zsír adja. A legjobb, ha disznózsírt használunk, de ha ez nem elérhető, akkor margarinnal vagy vajjal is helyettesíthetjük.
- Élesztő: Friss élesztővel lesz a legszebb és legfinomabb a pogácsánk, de szárított élesztőt is használhatunk, csak figyeljünk az arányokra.
- Tejföl: A tejföl puhává és omlóssá teszi a tésztát.
- Tojás: A tojás színt és tartást ad a tésztának.
- Só, cukor: A só kiemeli az ízeket, a cukor pedig segíti az élesztő munkáját.
Nagymamáink receptjei – A hagyomány ízei
Most pedig nézzünk néhány bevált pogácsareceptet, amiket nagymamáinktól örököltünk:
A klasszikus, tepertős pogácsa
A tepertős pogácsa az egyik legnépszerűbb pogácsafajta Magyarországon. A ropogós tepertő és a puha tészta tökéletes harmóniát alkotnak.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg darált tepertő
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 dl tej
- 1 tk cukor
- 1 tojás
- 2 dl tejföl
- 1 tk só
- 10 dkg zsír
Elkészítés:
- A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot és az élesztőt, majd felfuttatjuk.
- A lisztet elmorzsoljuk a zsírral és a tepertővel.
- Hozzáadjuk a sót, a tojást, a tejfölt és a felfuttatott élesztőt, majd alaposan összegyúrjuk.
- A tésztát letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, megkenjük olvasztott zsírral, majd hajtogatjuk. (Négybehajtjuk, majd újra kinyújtjuk és megkenjük zsírral. Ezt a folyamatot legalább háromszor megismételjük).
- A hajtogatás után a tésztát kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
- A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, megkenjük tojással, és megszórjuk reszelt sajttal vagy köménymaggal.
- Előmelegített kemencében aranybarnára sütjük.
A sós, túrós pogácsa
A túrós pogácsa lágy és szaftos, tökéletes választás reggelire vagy uzsonnára.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg túró
- 25 dkg vaj
- 1 tojás
- 1 tk só
- 1 tk sütőpor
Elkészítés:
- A lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval.
- Hozzáadjuk a túrót, a vajat és a tojást, majd alaposan összegyúrjuk.
- A tésztát hűtőben pihentetjük legalább 30 percig.
- A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
- A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, megkenjük tojással, és megszórjuk reszelt sajttal vagy köménymaggal.
- Előmelegített kemencében aranybarnára sütjük.
Tippek a tökéletes kemencés pogácsához
Néhány apró trükkel még finomabbá tehetjük a kemencében sült pogácsánkat:
- A kemence előkészítése: A kemencét alaposan elő kell fűteni. A megfelelő hőmérséklet eléréséhez legalább 2-3 órára van szükség.
- Gőzölés: A sütés első pár percében érdemes a kemencébe gőzt engedni. Ez elősegíti a pogácsák szép felületének kialakulását. Ezt úgy érhetjük el, hogy egy vízzel teli edényt helyezünk a kemence aljába.
- Pihentetés: A pogácsákat sütés után rácsra téve hagyjuk kihűlni. Így nem fognak bepállani.
- Fűszerezés: Ne féljünk a fűszerektől! A tepertős pogácsába köményt, a túrós pogácsába pedig borsot is tehetünk.
A kemencés sütés varázsa
A kemencében sütés egy különleges élmény. A tűz ropogása, a fa illata, és a sütőben sülő pogácsa illata mind-mind hozzájárulnak a varázslatos hangulathoz. Bár a kemencés sütés időigényesebb, mint a hagyományos sütőben való sütés, a végeredmény minden fáradtságot megér. A kemencében sült pogácsa nem csak egy egyszerű étel, hanem egy emlék, egy hagyomány, egy darab a nagymamáink konyhájából.
Reméljük, hogy ez a cikk segített neked abban, hogy elkészítsd a legfinomabb, ropogós pogácsát a kemencédben. Jó sütést!