A karácsonyi asztal éke, a családi összejövetelek sztárja – az aszalt szilvával és dióval töltött sertéskaraj. Ez a recept nem csupán egy étel, hanem egy élmény, mely a hagyományokat ötvözi a kifinomult ízekkel. Képzeld el, ahogy a ropogósra sült karajból árad a diós, szilvás töltelék illata, és minden falat egy ünnepi utazásra hív.
Miért pont ez a recept?
Sokféle ünnepi fogás létezik, de az aszalt szilvával és dióval töltött sertéskaraj különleges helyet foglal el a szívemben. Egyrészt, a sertéshús önmagában is a magyar konyha kedvence, másrészt a töltelék édes-savanykás, diós ízvilága tökéletesen kiegészíti a hús ízét. Ráadásul látványos és elegáns étel, ami garantáltan lenyűgözi a vendégeidet. Nem utolsó sorban, a recept egyszerűségéből adódóan akár a kevésbé gyakorlott szakácsok is bátran nekivághatnak.
Hozzávalók
A tökéletes végeredményhez elengedhetetlen a minőségi alapanyagok használata. Íme, a hozzávalók listája:
- Kb. 1,5 kg sertéskaraj (csont nélkül)
- 200 g aszalt szilva (mag nélkül)
- 150 g dió (darált vagy apróra vágott)
- 1 db alma (hámozva, apró kockákra vágva)
- 1 db vöröshagyma (apróra vágva)
- 2 gerezd fokhagyma (zúzva)
- 1 evőkanál méz
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- ½ teáskanál őrölt szegfűszeg
- Só, bors ízlés szerint
- Olaj vagy zsír a sütéshez
- 1 dl vörösbor (opcionális, a hús pácolásához)
Előkészületek – a siker kulcsa
A sertéskaraj elkészítésének első lépése a hús előkészítése. Fontos, hogy a karaj egyenletes vastagságú legyen, ezért ha szükséges, klopfold ki óvatosan. Ezután készíts egy hosszanti vágást a közepén, majd óvatosan nyisd szét a húst, mintha egy könyvet nyitnál ki. Ne vágd át teljesen, hagyd egyben az egyik oldalán, hogy össze tudd tekerni.
Készítsd el a pácolást! Ha szeretnéd, a karajt előző este bepácolhatod. Ehhez keverj össze olajat, zúzott fokhagymát, sót, borsot és a vörösbort. Kend be a hússzeletet a páccal, és tedd hűtőbe legalább 2 órára, de a legjobb, ha egy egész éjszakára.
A töltelék elkészítése
A töltelék az, ami igazán különlegessé teszi ezt az ételt. Egy serpenyőben hevíts egy kevés olajat, és dinszteld meg rajta az apróra vágott vöröshagymát. Add hozzá az apró kockákra vágott almát, és párold pár percig. Ezután add hozzá az aszalt szilvát, a diót, a mézet, a fahéjat és a szegfűszeget. Keverd össze alaposan, és hagyd hűlni.
A karaj megtöltése és feltekerése
Ha a töltelék kihűlt, egyenletesen oszlasd el a kinyitott sertéshúson. Ügyelj arra, hogy a széleken hagyj kb. 2 cm-t szabadon, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben. Óvatosan tekerd fel a karajt, és kötözd át konyhai kötözővel, hogy sütés közben ne essen szét. Ha nincs kötöződ, használhatsz hústűt is.
Sütés
A megtöltött és feltekert sertéskarajt helyezd egy tepsibe. Kend meg a tetejét olajjal vagy zsírral, és szórd meg sóval és borssal. Önts alá egy kevés vizet vagy húslevest, hogy ne száradjon ki sütés közben. Fedd le a tepsit alufóliával, és tedd előmelegített sütőbe.
Süsd a karajt 180°C-on kb. 1,5-2 órán keresztül. Az utolsó 30 percben vedd le az alufóliát, hogy a karaj szépen megpiruljon. A sütési idő függ a karaj méretétől és a sütő teljesítményétől. Ahhoz, hogy biztosan átsüljön a hús, használj maghőmérőt. A sertéskaraj akkor van készen, ha a belső hőmérséklete eléri a 70°C-ot.
Pihentetés és szeletelés
Ha a sertéskaraj megsült, vedd ki a sütőből, és hagyd pihenni legalább 15-20 percig. Ez azért fontos, mert a pihentetés során a húsrostok ellazulnak, és a hús szaftosabb marad. Tálalás előtt távolítsd el a kötözőt vagy a hústűket, és szeleteld fel a karajt vékony szeletekre.
Tálalási javaslatok
Az aszalt szilvával és dióval töltött sertéskaraj kiválóan passzol krumplipürével, párolt káposztával, vagy sült zöldségekkel. Kínálhatsz mellé áfonyalekvárt vagy tormamártást is. A karaj mellé egy pohár testes vörösbor is remek választás.
Tippek és trükkök
- Ha nem szereted a diót, helyettesítheted mandulával vagy mogyoróval.
- A töltelékbe tehetsz aprított aszalt sárgabarackot vagy fügét is.
- Ha szeretnéd, a karajt előre is elkészítheted, és sütés előtt egy nappal betöltheted.
- A sütés során a tepsibe öntött vizet vagy húslevest időnként pótolhatod, ha szükséges.
- A karaj szaftját felhasználhatod mártás készítéséhez.
Variációk
Bár ez a recept így tökéletes, természetesen lehet variálni is. Például a töltelékbe tehetsz egy kis rozmaringot vagy kakukkfüvet. Készítheted a karajt szűzpecsenyéből is, ebben az esetben rövidebb sütési időre lesz szükséged. Ha pedig valami igazán különlegesre vágysz, próbáld ki a karajt tejszínes gombamártással tálalni.
Összegzés
Az aszalt szilvával és dióval töltött sertéskaraj egy igazi ünnepi fogás, ami garantáltan sikert arat a családi asztalon. A recept egyszerű, a végeredmény pedig lenyűgöző. Ne félj kísérletezni, és alakítsd a receptet a saját ízlésedre! Kellemes karácsonyi készülődést és jó étvágyat kívánok!