A magyar konyha egy igazi kincsesbánya, tele olyan fogásokkal, melyek generációk óta családi receptek formájában öröklődnek. Ezek között is kiemelkedő helyet foglal el a pacal, ami megosztó étel létére, a rajongóinak valóságos ízorgiát jelent. Ha pedig a pacal kerül a bográcsba, kiegészülve a csülök és köröm kollagénben gazdag részeivel, akkor egyenesen a gasztronómiai csúcsok felé emelkedünk.
Miért éppen a bogrács?
A bogrács varázsa abban rejlik, hogy a tűz felett, lassan, órákon át rotyogó étel különleges, füstös aromát kap. Ez a füstösség tökéletesen harmonizál a pacal jellegzetes ízével, a csülök és köröm pedig a hosszas főzéstől omlósra, szinte szétesőre puhul, a bennük található kollagén pedig gazdagon gazdagítja a lét.
A tökéletes csülkös-körmös pacal hozzávalói
A siker kulcsa a minőségi alapanyagokban rejlik. Íme, egy bevált recept a legfinomabb bográcsos pacalhoz:
- 1 kg tisztított, előfőzött pacal (lehet fagyasztott is, de a friss az igazi)
- 1 kg füstölt csülök (vagy 2 kisebb)
- 50 dkg disznó köröm (lehetőleg friss, alaposan megtisztítva)
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 6-8 gerezd fokhagyma
- 2-3 db zöldpaprika (lehet csípős is, ízlés szerint)
- 2-3 db paradicsom
- 2 evőkanál pirospaprika (édes)
- 1 evőkanál pirospaprika (csípős)
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál majoránna
- 1 babérlevél
- Só, bors ízlés szerint
- Zsír vagy olaj
- 2 dl száraz vörösbor (opcionális, de erősen ajánlott)
A bográcsos pacal elkészítése lépésről lépésre
Az elkészítés nem bonyolult, de időigényes. A végeredmény azonban minden ráfordított percet megér!
- A csülköt és a körmöt alaposan mossuk meg, majd tegyük fel főni annyi vízben, hogy ellepje. Főzzük puhára, ami legalább 2-3 órát vesz igénybe. A habot folyamatosan szedjük le.
- A vöröshagymát aprítsuk finomra, a fokhagymát zúzzuk össze. A zöldpaprikát és a paradicsomot kockázzuk fel.
- A bográcsban hevítsünk zsírt vagy olajat, majd dinszteljük meg rajta a vöröshagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát, a zöldpaprikát és a paradicsomot, és pároljuk őket pár percig.
- Húzzuk le a bográcsot a tűzről, szórjuk rá a pirospaprikát (édeset és csípőset is), keverjük el alaposan, majd öntsük fel egy kevés vízzel, hogy a paprika ne égjen meg.
- Tegyük vissza a bográcsot a tűzre, és adjuk hozzá a pacalt. Keverjük össze a paprikás alappal, majd öntsük fel a csülök főzőlevével. Ha nem elég, pótoljuk vízzel, hogy ellepje az alapanyagokat.
- Adjuk hozzá a fűszereket: köményt, majoránnát, babérlevelet, sót és borsot. Ha használunk vörösbort, most öntsük bele.
- A megfőtt csülköt és körmöt vegyük ki a főzőlevéből, kockázzuk fel a csülköt (a bőrét és a csontot dobjuk ki), a körmöket pedig vágjuk kisebb darabokra, és adjuk hozzá a pacalhoz.
- Forraljuk fel, majd takaréklángon, időnként megkeverve főzzük legalább 3-4 órán át, amíg a pacal és a csülök teljesen megpuhulnak, és az ízek összeérnek. Fontos, hogy az étel ne égjen le, ezért figyeljünk rá oda.
- Kóstoljuk meg, és ha szükséges, ízesítsük utána sóval, borssal.
Tippek és trükkök a tökéletes ízélményért
- A pacalt érdemes előző este beáztatni sós vízbe, hogy a kellemetlen szagok távozzanak.
- A csülök helyett használhatunk füstölt tarját is, de a csülök a hagyományosabb választás.
- A körmöt alaposan tisztítsuk meg, mielőtt felhasználnánk. A bőrét és a szőrét távolítsuk el.
- Ha szeretjük a csípőset, tehetünk bele több csípős paprikát vagy chiliport.
- A pacalt tálalhatjuk friss kenyérrel, tejföllel vagy ecetes tormával.
- Érdemes a pacalt egy nappal korábban elkészíteni, mert a hűtőben állva az ízek még jobban összeérnek.
Miért érdemes csülkös-körmös pacalt főzni?
A válasz egyszerű: mert fantasztikusan finom! A pacal, a csülök és a köröm kombinációja egy igazi ízbomba, melyet a bográcsos főzés csak tovább fokoz. A hosszú főzési idő alatt az ízek mélyen átjárják egymást, a végeredmény pedig egy gazdag, laktató és felejthetetlen étel. Emellett a benne lévő kollagén jótékony hatással van az ízületekre és a bőrre is.
Szóval ne habozz, szerezd be a hozzávalókat, gyújtsd be a tüzet, és kóstold meg a legütősebb bográcsos fogást! Garantáljuk, hogy nem fogsz csalódni!