A táborozás nem csak a sátorozásról, a túrázásról és a tábortűzről szól. Legalább ennyire fontos az is, hogy mit eszünk! Persze, a klasszikus szalonna sütés és a bográcsban főtt pörkölt verhetetlen, de mi lenne, ha idén feldobnád a tábori menüt egy kis édességgel? Ebben a cikkben bemutatunk néhány olyan desszert receptet, amelyeket könnyedén elkészíthetsz a tábortűz parazsán vagy a bográcsban, és garantáltan mindenki imádni fog.
Miért érdemes desszertet készíteni a táborban?
Sokan úgy gondolják, hogy a desszert készítése a táborban túl bonyolult és időigényes. Pedig ez nem feltétlenül igaz! A megfelelő receptekkel és egy kis kreativitással varázslatos édességeket készíthetsz minimális eszközigénnyel. Ráadásul, ki ne szeretné a tűz körül ülve, a csillagokat nézve egy finom, meleg desszertet majszolni? Az élmény garantált!
Parázson sült finomságok
Szalonnasütő pillecukor
Kezdjük a legegyszerűbbel, a klasszikus szalonnasütő pillecukorral. Ehhez mindössze pillecukorra, szalonnasütő pálcára és némi parázsra van szükséged. Szúrj fel egy pillecukrot a pálcára, és tartsd a parázs fölé, amíg aranybarnára nem sül. Vigyázz, hogy ne égesd meg! A kívül ropogós, belül olvadós pillecukor tökéletes befejezése egy tábori estének.
Banán csokoládéval és dióval
Ez a recept már egy kicsit komolyabb, de még mindig nagyon egyszerű. Szükséged lesz banánra, csokoládéra (tábla vagy csepp), dióra (vagy más kedvelt magra) és alufóliára. Vágj egy bevágást a banánba hosszában, de ne vágd ketté teljesen. Töltsd meg a bevágást csokoládéval és dióval, majd csomagold be alufóliába. Tedd a parázsba 10-15 percre, amíg a csokoládé megolvad és a banán megpuhul. Óvatosan vedd ki a parázsból, és kanalazd ki a banánt. Isteni!
Parázson sült alma fahéjjal
Az alma remekül passzol a tábortűz hangulatához. Ehhez a recepthez almára, vajra, fahéjra, cukorra (méz is jó) és alufóliára lesz szükséged. Vágd ki az alma magházát, és töltsd meg vajjal, fahéjjal és cukorral. Csomagold be alufóliába, és tedd a parázsba kb. 20-25 percre, amíg az alma megpuhul. A fahéj illata és a meleg, édes alma garantáltan feldobja a hangulatot.
Bográcsban készült édességek
Bográcsos palacsinta
Ki mondta, hogy a palacsintát csak otthon lehet sütni? A bográcsban is remekül elkészítheted! Szükséged lesz egy palacsinta tésztára (vagy elkészítheted a helyszínen lisztből, tojásból, tejből és egy csipet sóból), olajra a sütéshez, és persze valamilyen feltétre (lekvár, kakaó, nutella, stb.). Melegítsd fel az olajat a bográcsban, és süsd ki a palacsintákat ugyanúgy, mint otthon. Tálald a kedvenc feltéteiddel.
Bográcsos császármorzsa
A császármorzsa egy igazi klasszikus, ami a bográcsban is tökéletesen működik. Szükséged lesz tojásra, tejre, lisztre, cukorra, vajra, vaníliás cukorra és egy csipet sóra. Keverd össze a hozzávalókat egy tálban. Olvaszd fel a vajat a bográcsban, és öntsd bele a tésztát. Süsd addig, amíg az alja meg nem pirul, majd vágd fel kisebb darabokra. Folyamatosan kevergetve süsd tovább, amíg aranybarnára nem sül. Tálald porcukorral és lekvárral.
Forró csokoládé bográcsban
Egy hideg estén nincs is jobb, mint egy bögre forró csokoládé. A bográcsban pedig még hangulatosabb elkészíteni! Szükséged lesz tejre, kakaóporra, cukorra, csokoládéra (tábla vagy csepp) és tejszínhabra a díszítéshez. Öntsd a tejet a bográcsba, és melegítsd fel. Add hozzá a kakaóport, a cukrot és a csokoládét, és kevergesd addig, amíg a csokoládé meg nem olvad. Tálald tejszínhabbal és egy csipet fahéjjal.
Tippek és trükkök a sikeres tábori desszertekhez
- Előkészületek: Minél többet készülsz elő, annál könnyebb lesz a dolgod a táborban. Mérd ki a hozzávalókat, vágd fel a gyümölcsöket, és csomagolj be mindent gondosan.
- Biztonság: Mindig tartsd be a tűzvédelmi szabályokat, és vigyázz, hogy ne égesd meg magad. Használj kesztyűt a forró edényekhez és a parázshoz.
- Kreativitás: Ne félj kísérletezni! Próbálj ki új recepteket, vagy variáld a meglévőket. A tábor a tökéletes hely a kreativitás kibontakoztatására.
- Tisztaság: Ügyelj a tisztaságra! Mosd el a használt edényeket, és takarítsd el a szemetet. Ne hagyd a természetben a nyomaidat.
Reméljük, hogy ez a cikk inspirációt adott ahhoz, hogy kipróbálj néhány édes receptet a következő táborozásod során. Jó étvágyat és kellemes időtöltést a természetben!