A burgonya, ez a sokoldalú alapanyag, szinte kötelező kelléke minden táborozásnak. Olcsó, tápláló, könnyen szállítható és elkészíthető a legkülönbözőbb módokon. Ebben a cikkben bemutatjuk a legfinomabb, legpraktikusabb tábori burgonyarecepteket, melyekkel garantáltan sikert aratsz a tábortűz körül.
A Burgonya Mint Tökéletes Tábori Alapanyag
Miért is olyan jó választás a burgonya a kempingezéshez? Nos, először is, nagyon tartós. Nem romlik meg olyan gyorsan, mint más zöldségek, így hosszabb túrákra is bátran viheted magaddal. Másodszor, rengetegféleképpen elkészíthető, így sosem fogsz ráunni. Harmadszor, nagyon jól laktat, ami egy hosszú, aktív nap után különösen fontos.
Receptek Közvetlenül a Parázsból
A legegyszerűbb és legősibb módja a burgonya elkészítésének a parázsban sütés. Ehhez mindössze néhány hozzávaló és egy jó tábortűz szükséges.
Parázsban Sült Burgonya Sóval és Vajjal
Ez a recept az egyszerűség nagymestere. A titok a jó minőségű burgonyában és a türelemben rejlik.
Hozzávalók:
- Nagy méretű burgonyák
- Durva szemű só
- Vaj
Elkészítés:
- Alaposan mosd meg a burgonyákat. Ne hámozd meg őket!
- Szúrd meg őket villával több helyen.
- Dörzsöld be a héjukat durva szemű sóval.
- Ásd a parázsba, és süsd kb. 45-60 percig, vagy amíg teljesen megpuhulnak. Fordítsd meg őket időnként, hogy egyenletesen süljenek.
- Ellenőrizd, hogy átsültek-e: szúrj beléjük egy villát. Ha könnyen átszalad, akkor készen vannak.
- Vágd ketté a burgonyákat, és tegyél mindegyikbe egy-egy darab vajat.
- Fogyaszd forrón!
Fóliában Sült Burgonya Fűszerekkel
Ha egy kicsit több ízt szeretnél, próbáld ki ezt a változatot, melyben a burgonyát fóliába csomagolva sütjük a parázsban.
Hozzávalók:
- Közepes méretű burgonyák
- Olívaolaj
- Fokhagymapor
- Piros paprika
- Só
- Bors
- Aprított friss rozmaring (opcionális)
- Sajt (opcionális)
Elkészítés:
- Mosd meg és hámozd meg a burgonyákat (vagy ha héjában szeretnéd, alaposan dörzsöld át).
- Vágd őket kockákra.
- Tépj le egy darab alufóliát, és helyezd a burgonyakockákat a közepére.
- Locsold meg olívaolajjal, és szórd meg fokhagymaporral, pirospaprikával, sóval, borssal és rozmaringgal (ha használod).
- Zárd össze a fóliát úgy, hogy egy légmentesen zárt csomagot kapj.
- Ásd a parázsba, és süsd kb. 30-40 percig, vagy amíg a burgonyák megpuhulnak.
- Szedd ki a parázsból, bontsd ki óvatosan (vigyázz, mert forró!), és szórd meg reszelt sajttal (ha használod).
- Fogyaszd azonnal!
Bográcsban Készült Burgonyás Finomságok
A bogrács remek eszköz arra, hogy nagyobb mennyiségben készítsünk ételt a táborban. A következő receptekkel garantáltan jóllakik az egész csapat.
Bográcsos Burgonyás Gulyás
Egy igazi klasszikus, ami nem hiányozhat egyetlen táborozásról sem. A bográcsos gulyás a burgonyának köszönhetően még laktatóbb.
Hozzávalók:
- 1 kg marhahús (szegy vagy lábszár)
- 1 kg burgonya
- 50 dkg vöröshagyma
- 20 dkg zsír vagy olaj
- 3 evőkanál pirospaprika
- 1 evőkanál őrölt kömény
- 1 evőkanál majoránna
- Só
- Bors
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- Víz
Elkészítés:
- A húst kockázd fel, a hagymát aprítsd fel.
- A zsírt vagy olajat hevítsd fel a bográcsban, és pirítsd meg rajta a hagymát.
- Add hozzá a húst, és pirítsd fehéredésig.
- Húzd le a tűzről, szórd meg a pirospaprikával, keverd össze, és öntsd fel egy kevés vízzel.
- Add hozzá a köményt, a majoránnát, a sót és a borsot.
- Tedd vissza a tűzre, és főzd lassú tűzön, időnként megkeverve és vízzel pótolva, amíg a hús megpuhul.
- Közben hámozd meg és kockázd fel a burgonyát, a zöldpaprikát és a paradicsomot.
- Amikor a hús már majdnem puha, add hozzá a burgonyát, a zöldpaprikát és a paradicsomot.
- Öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje.
- Főzd tovább, amíg a burgonya megpuhul.
- Tálald forrón, friss kenyérrel.
Bográcsos Paprikás Burgonya
Egy egyszerűbb, de annál finomabb bográcsos étel, melynek főszereplője a burgonya.
Hozzávalók:
- 1,5 kg burgonya
- 20 dkg kolbász (csabai vagy gyulai)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 evőkanál zsír vagy olaj
- 2 evőkanál pirospaprika
- 1 evőkanál őrölt kömény
- Só
- Bors
- Víz
Elkészítés:
- A burgonyát hámozd meg és kockázd fel. A kolbászt karikázd fel, a hagymát aprítsd fel.
- A zsírt vagy olajat hevítsd fel a bográcsban, és pirítsd meg rajta a hagymát.
- Add hozzá a kolbászt, és pirítsd egy kicsit.
- Húzd le a tűzről, szórd meg a pirospaprikával, keverd össze, és öntsd fel egy kevés vízzel.
- Add hozzá a köményt, a sót és a borsot.
- Tedd vissza a tűzre, és add hozzá a burgonyát.
- Öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje.
- Főzd, amíg a burgonya megpuhul.
- Tálald forrón, tejföllel meglocsolva (opcionális).
Tippek és Trükkök a Tábori Burgonyakészítéshez
- Használj jó minőségű burgonyát! A tábori körülmények között a jó alapanyag különösen fontos.
- Ne spórolj a tűzzel! A parázsnak elég forrónak kell lennie ahhoz, hogy a burgonya átsüljön.
- Legyél türelmes! A burgonya sütése időt vesz igénybe, ne siettesd a folyamatot.
- Kísérletezz a fűszerekkel! Ne félj kipróbálni új ízeket és kombinációkat.
- Ne feledkezz meg a tisztaságról! A táborban is ügyelj a higiéniára.
A burgonya egy fantasztikus alapanyag a táborozáshoz. Reméljük, hogy ezek a receptek inspirációt adnak a következő kempingezésedhez. Jó étvágyat!