A természetben főzés nem csupán étkezés; egy élmény, egy kaland. A friss levegő, a tábortűz ropogása, a madarak csicsergése mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az elkészült étel sokkal finomabb legyen, mint a konyhában készített változata. Ebben a cikkben bemutatunk néhány egyszerű, de nagyszerű bográcsos és nyárson sült receptet, amelyekkel garantáltan sikert arathatsz a következő kirándulásodon.
Miért a Bogrács és a Nyárs?
A bogrács és a nyárs ősidők óta az emberiség társai a tűzön való ételkészítésben. Egyszerűségük, mobilitásuk és sokoldalúságuk miatt ideálisak a természetben való főzéshez. A bográcsban lassan, egyenletesen főnek az ételek, a nyárson sültek pedig ropogósak és ízletesek lesznek.
Bográcsos Ételek: Lassan, De Biztosan
A bográcsozás a türelem művészete. A hosszas főzés során az ízek összeérnek, a hús megpuhul, a zöldségek pedig édessé válnak. Íme néhány bevált recept:
1. Klasszikus Gulyásleves
A gulyásleves a magyar konyha egyik alapköve, és bográcsban elkészítve az igazi. Szükségünk lesz:
- 1 kg marhahús (szegy vagy lábszár)
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 kg burgonya
- 1 kg sárgarépa
- 50 dkg zöldpaprika
- 30 dkg paradicsom
- Piros paprika (édes és csípős)
- Kömény
- Majoránna
- Só, bors
- Zsír vagy olaj
Elkészítés:
- A húst kockákra vágjuk, a hagymát apróra. A zsírt vagy olajat felhevítjük a bográcsban, megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a húst és lepirítjuk.
- Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, pirospaprikát, köményt, majoránnát, sót, borsot. Felöntjük vízzel, hogy ellepje a húst.
- Főzzük lassú tűzön, amíg a hús megpuhul (kb. 2-3 óra).
- Hozzáadjuk a felkockázott burgonyát, sárgarépát, zöldpaprikát és paradicsomot.
- Főzzük, amíg a zöldségek is megpuhulnak. Ízlés szerint utánaízesítjük.
Tipp: Ha szeretjük, csipetkét is főzhetünk bele a végén!
2. Paprikás Krumpli Kolbásszal
A paprikás krumpli egy másik egyszerű, de laktató étel, ami tökéletes a bográcsban. Hozzávalók:
- 1,5 kg burgonya
- 50 dkg füstölt kolbász
- 2 nagy fej vöröshagyma
- Piros paprika (édes és csípős)
- Só, bors
- Zsír vagy olaj
Elkészítés:
- A burgonyát kockákra vágjuk, a kolbászt karikákra, a hagymát apróra.
- A zsírt vagy olajat felhevítjük a bográcsban, megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a kolbászt és lepirítjuk.
- Hozzáadjuk a pirospaprikát, sót, borsot. Felöntjük vízzel, hogy ellepje a kolbászt.
- Hozzáadjuk a burgonyát és főzzük, amíg megpuhul. Vigyázzunk, hogy ne főzzük szét!
Nyárson Sültek: Gyorsan és Finoman
A nyárson sütés gyorsabb és egyszerűbb módja az ételkészítésnek a természetben. Tökéletes húsokhoz, zöldségekhez és akár gyümölcsökhöz is.
1. Szalonnába Göngyölt Csirkemell
Egyszerű, de nagyon finom. Szükségünk lesz:
- Csirkemell filé
- Szalonna szeletek
- Só, bors, fűszerek (pl. fokhagymapor, pirospaprika)
Elkészítés:
- A csirkemell filét kockákra vágjuk.
- Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal és egyéb fűszerekkel.
- Minden húskockát körbetekerünk egy szelet szalonnával.
- A nyársra húzzuk a szalonnába göngyölt húsdarabokat.
- Tűz felett forgatva addig sütjük, amíg a szalonna ropogós nem lesz, és a hús átsül.
2. Zöldséges Nyárs
Vegetáriánusoknak vagy a hús mellé köretként tökéletes. Hozzávalók:
- Cukkini
- Padlizsán
- Kaliforniai paprika (különböző színekben)
- Vöröshagyma
- Koktélparadicsom
- Olívaolaj
- Só, bors, fűszernövények (pl. rozmaring, kakukkfű)
Elkészítés:
- A zöldségeket kockákra vágjuk.
- Az olívaolajat összekeverjük a sóval, borssal és a fűszernövényekkel.
- A zöldségeket beleforgatjuk az olajos keverékbe.
- A nyársra húzzuk a zöldségeket tetszőleges sorrendben.
- Tűz felett forgatva addig sütjük, amíg a zöldségek megpuhulnak és enyhén megpirulnak.
Tippek és Trükkök a Sikeres Természetbeli Főzéshez
- Előkészítés: Minél több dolgot készítsünk elő otthon (pl. zöldségek felvágása, fűszerek kimérése), hogy a helyszínen kevesebb időt kelljen ezzel tölteni.
- Tűzgyújtás: Legyen nálunk elegendő gyújtós (pl. papír, száraz faágak, gyújtókocka).
- Biztonság: Mindig tartsunk távol vizet és homokot a tűztől, hogy szükség esetén el tudjuk oltani. Soha ne hagyjuk a tüzet felügyelet nélkül.
- Eszközök: Vigyünk magunkkal minden szükséges eszközt (pl. bogrács, nyársak, kés, vágódeszka, edények, evőeszközök).
- Tisztaság: Ne felejtsük el a szemetet összeszedni és elvinni magunkkal. Hagyjuk magunk után tisztán a területet.
- Hozzávalók szállítása: Használjunk hűtőtáskát a romlandó ételekhez, hogy frissen maradjanak.
Végszó
A természetben való főzés egy remek módja annak, hogy kikapcsolódjunk és élvezzük a szabadban töltött időt. Ezekkel az egyszerű receptekkel és tippekkel garantáltan felejthetetlen élményben lesz részetek. Jó étvágyat!