Unod már a megszokott vegán recepteket? Vágysz valami igazán ízletesre, ami tápláló is egyben? Akkor ez a fűszeres csicseriborsós-paradicsomos egytálétel a tökéletes választás! Ez a kiadós vegán serpenyős villámgyorsan elkészíthető, tele van rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, és garantáltan feldobja a hétköznapokat.
Miért imádni fogod ezt a csicseriborsós egytálételt?
- Egyszerű és gyors: Mindössze néhány alapanyagból áll, és kevesebb mint 30 perc alatt az asztalon van.
- Kiadós és tápláló: A csicseriborsó kiváló fehérjeforrás, a paradicsom pedig tele van antioxidánsokkal.
- Variálható: Könnyedén hozzáadhatsz más zöldségeket, fűszereket, vagy akár egy kis csípős paprikát is, hogy a saját ízlésedre szabd.
- Vegán és gluténmentes: Tökéletes választás azoknak, akik speciális étrendet követnek.
- Finom hidegen is: Ideális ebéd a munkahelyre vagy egy piknikhez.
A tökéletes fűszeres csicseriborsós-paradicsomos egytálétel receptje
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 piros kaliforniai paprika, felkockázva
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál őrölt koriander
- ½ teáskanál kurkuma
- ¼ teáskanál cayenne bors (elhagyható)
- 400g konzerv csicseriborsó, leöblítve és lecsepegtetve
- 400g konzerv darabolt paradicsom
- 100 ml zöldségleves vagy víz
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- Friss koriander vagy petrezselyem a tálaláshoz (opcionális)
- Főtt rizs, kuszkusz vagy quinoa a tálaláshoz (opcionális)
Elkészítés:
- Melegítsd fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben közepes lángon.
- Add hozzá a vöröshagymát, és párold üvegesre, kb. 5 percig.
- Add hozzá a fokhagymát és a piros paprikát, és főzd további 3-5 percig, amíg a paprika megpuhul.
- Keverd bele a köményt, a koriandert, a kurkumát és a cayenne borsot (ha használsz), és főzd 1 percig, amíg illatosak nem lesznek.
- Add hozzá a csicseriborsót és a darabolt paradicsomot, majd öntsd fel a zöldséglevessel vagy vízzel.
- Forrald fel, majd vedd le a lángot alacsonyra, fedd le a serpenyőt, és párold 15-20 percig, amíg a szósz besűrűsödik.
- Ízlés szerint sózd és borsozd.
- Tálald friss korianderrel vagy petrezselyemmel megszórva, és főtt rizzsel, kuszkusszal vagy quinoával.
Tippek és trükkök a tökéletes egytálételhez
- A fűszerezés titka: Ne félj kísérletezni a fűszerekkel! A füstölt paprika, a garam masala vagy egy kis őrölt gyömbér is remekül illik ehhez az ételhez.
- Gazdagítsd zöldségekkel: Adj hozzá spenótot, kelkáposztát, sárgarépát vagy cukkinit a még táplálóbb és színesebb végeredményért.
- Tipp a krémességhez: Adj hozzá egy kanál kókusztejet a végén a gazdagabb, krémesebb állagért.
- Csípősen szereted? Adj hozzá egy apróra vágott chilipaprikát a hagymával együtt, vagy használj csípős paprikapehelyet.
- Maradékhasznosítás: Ez az egytálétel tökéletes módja a megmaradt főtt zöldségek felhasználásának is.
- Előre elkészíthető: Az egytálételt előre elkészítheted, és hűtőben tárolhatod 2-3 napig. Tálalás előtt melegítsd fel.
Tálalási javaslatok
A fűszeres csicseriborsós-paradicsomos egytálétel önmagában is tökéletes ebéd vagy vacsora, de kínálhatod:
- Főtt rizzsel, kuszkusszal vagy quinoával
- Pirítóssal vagy naan kenyérrel
- Friss salátával
- Avokádó szeletekkel
- Egy kanál görög joghurttal (ha nem vegán)
A csicseriborsó jótékony hatásai
A csicseriborsó egy igazi szuperélelmiszer, tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal. Rendszeres fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár:
- Magas rosttartalom: Segít a jó emésztésben és a vércukorszint szabályozásában.
- Gazdag fehérjeforrás: Fontos a növényi alapú étrendben.
- Vitaminok és ásványi anyagok: Tartalmaz vasat, magnéziumot, foszfort, cinket és B-vitaminokat.
- Antioxidánsok: Védik a sejteket a károsodástól.
- Szívbarát: Segít csökkenteni a koleszterinszintet.
Következtetés
Ez a fűszeres csicseriborsós-paradicsomos egytálétel egy igazán sokoldalú és ízletes vegán serpenyős, ami tökéletes választás a hétköznapokra. Próbáld ki te is, és fedezd fel a csicseriborsó varázslatos ízét! Jó étvágyat!