A bográcsozás a magyar konyha egyik legszívmelengetőbb hagyománya. A ropogó tűz, a barátok, a család, a szabad levegő – mindez hozzájárul a tökéletes hangulathoz. De mi van akkor, ha a társaságban van valaki, aki vegetáriánus, vagy egyszerűen csak szeretnénk valami könnyedebbet főzni? A válasz: gombapaprikás nokedlivel! Ez a klasszikus fogás húsmentes változata ugyanolyan ízletes, laktató és bográcsban elkészítve egyenesen utolérhetetlen.
Miért pont gombapaprikás bográcsban?
Bár a gombapaprikás elkészíthető a konyhában is, a bográcsban való főzés különleges ízt kölcsönöz neki. A füstös aroma, a lassú tűzön való rotyogtatás mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ez a fogás igazán emlékezetes legyen. Ráadásul a bográcsozás egy közösségi élmény, aminek része maga a főzés is.
A tökéletes gombapaprikás titka
A jó gombapaprikás alapja a minőségi alapanyagok és a türelem. Ne siessük el a főzést, hagyjuk, hogy az ízek szépen összeérjenek. Nézzük, mire lesz szükségünk:
Hozzávalók:
* 1 kg friss gomba (campion, csiperke, erdei gomba keverék is remek)
* 2 nagy fej vöröshagyma
* 2 gerezd fokhagyma
* 2-3 evőkanál olaj vagy zsír
* 2 evőkanál pirospaprika (őrölt)
* 1 evőkanál paradicsompüré
* 1-2 zöldpaprika
* 1-2 paradicsom
* 1 csapott evőkanál őrölt kömény
* 1 teáskanál majoránna
* Só, bors ízlés szerint
* 2 dl tejföl (elhagyható, de selymesebbé teszi)
* Petrezselyemzöld (a tálaláshoz)
A nokedlihez:
* 50 dkg liszt
* 2 db tojás
* Kb. 2 dl víz
* Só
Elkészítés:
- A nokedli elkészítése: A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojásokat, a sót és apránként a vizet. Addig keverjük, amíg egy sűrű, de folyékony tésztát nem kapunk. Forrásban lévő, sós vízbe szaggatjuk. Amikor a nokedli feljön a víz tetejére, szűrőkanállal kiszedjük és lecsepegtetjük.
- A gombapaprikás elkészítése bográcsban: A bográcsot tegyük a tűz fölé, és hevítsük fel benne az olajat vagy zsírt.
- A vöröshagymát apróra vágjuk, és dinszteljük üvegesre a zsiradékon.
- Húzzuk le a bográcsot a tűzről, szórjuk meg a hagymát a pirospaprikával, és keverjük el alaposan. Ügyeljünk, hogy a paprika ne égjen meg, mert megkeseredik!
- Adjuk hozzá a paradicsompürét, a zúzott fokhagymát, a felkockázott zöldpaprikát és paradicsomot.
- Tegyük vissza a bográcsot a tűz fölé, és öntsük fel egy kevés vízzel.
- Fűszerezzük őrölt köménnyel, majoránnával, sóval és borssal.
- Forraljuk fel, majd adjuk hozzá a megtisztított, felkockázott gombát.
- Fedjük le a bográcsot, és főzzük addig, amíg a gomba megpuhul (kb. 30-40 perc). Időnként keverjük meg, és ha szükséges, öntsünk hozzá még egy kevés vizet.
- Amikor a gomba puha, vegyük le a bográcsot a tűzről, és keverjük hozzá a tejfölt (ha használunk).
- Tálaljuk a gombapaprikást a frissen főtt nokedlivel. Szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel.
Tippek és trükkök a tökéletes bográcsos gombapaprikáshoz
- A gomba típusa: A gombapaprikáshoz bármilyen gomba használható, de a legjobb, ha többféle gombát kombinálunk. A csiperke és a campion mellett használhatunk erdei gombákat is (pl. vargánya, rókagomba), amelyek különleges aromát kölcsönöznek az ételnek.
- A hagyma: A hagyma alapja az íznek. Ne spóroljunk rajta, és dinszteljük alaposan üvegesre, mielőtt hozzáadjuk a pirospaprikát.
- A pirospaprika: A jó minőségű, őrölt pirospaprika elengedhetetlen a gombapaprikás ízéhez. Használjunk édesnemes és csípős paprika keverékét, ha szeretjük a pikáns ízeket.
- A fűszerek: A kömény és a majoránna a gombapaprikás legfontosabb fűszerei. Ne hagyjuk ki őket!
- A sűrűség: Ha a gombapaprikás túl híg, sűríthetjük egy kevés liszttel elkevert tejföllel.
- A tejföl: A tejföl elhagyható, de selymesebbé és krémesebbé teszi a gombapaprikást. Ha használunk tejfölt, figyeljünk arra, hogy ne forraljuk fel, mert kicsapódhat.
- A tűz: A bográcsozás lényege a lassú tűzön való főzés. Ne rakjunk túl nagy tüzet, mert az étel könnyen leéghet.
- A nokedli: A nokedlit frissen főzzük ki, közvetlenül a tálalás előtt.
- Variációk: A gombapaprikást variálhatjuk füstölt tofuval, szejtánnal vagy más húsmentes alternatívával is.
A gombapaprikás nokedlivel, mint a húsmentes bográcsozás csúcsa
A gombapaprikás nokedlivel nem csak egy egyszerű étel, hanem egy élmény. A bográcsozás közös tevékenysége, a friss levegő, a barátok, a család – mindez hozzájárul a tökéletes hangulathoz. Ez a fogás tökéletes választás, ha szeretnénk valami húsmenteset főzni, ami mégis laktató és ízletes. Próbáljátok ki bátran, nem fogtok csalódni!
Élvezd a bográcsozás örömét!
Reméljük, ez a cikk segített abban, hogy elkészítsd a tökéletes bográcsos gombapaprikást nokedlivel. Kívánunk jó étvágyat és kellemes bográcsozást!