Ki ne szeretné a krémes, lágy besamelmártást? Tökéletes alapja a lasagnenak, a rakott zöldségeknek, de akár egy egyszerű tésztaételt is képes feldobni. Viszont sokan tartanak tőle, mert a hagyományos módszerrel könnyen odaéghet, csomós lehet, és időigényes. De mi lenne, ha azt mondanám, hogy létezik egy sokkal egyszerűbb, gyorsabb és tuti módszer, amivel a mikrohullámú sütőben percek alatt isteni, selymes besamelt készíthetsz, odaégés nélkül? Olvass tovább, és megtudod a titkot!
Miért a Mikrós Besamel?
Sokan szkeptikusak a mikrós receptekkel kapcsolatban, pedig a mikrohullámú sütő egy remek eszköz lehet a konyhában, ha okosan használjuk. A besamel esetében pedig különösen előnyös:
- Időt takarít meg: A hagyományos módszerrel akár 20-30 percig is eltarthat, mire elkészül a mártás, a mikróban viszont mindössze 5-8 perc alatt megvagyunk.
- Könnyebb elkészíteni: Nem kell folyamatosan a tűzhely mellett állni és kevergetni, a mikró elvégzi a munka nagy részét.
- Kisebb az esély az odaégésre: A mikróban egyenletesebben melegszik a mártás, így kisebb a valószínűsége, hogy odaégjen.
- Kevesebb mosogatás: Csak egy tálra és egy habverőre lesz szükséged.
A Tökéletes Mikrós Besamel Receptje
Most pedig jöjjön a lényeg: a recept, amivel garantáltan sikerülni fog a selymes, csomómentes besamelmártás a mikróban.
Hozzávalók:
- 50 g vaj
- 50 g liszt
- 500 ml tej (lehetőleg zsírosabb)
- Só
- Frissen őrölt fehérbors
- Szerecsendió (ízlés szerint)
Elkészítés:
- Vaj olvasztása: Tedd a vajat egy mikrózható tálba, és olvaszd meg a mikróban 30-60 másodperc alatt, amíg teljesen folyékony nem lesz. Ügyelj arra, hogy ne forrjon fel!
- Liszt hozzáadása: Add hozzá a lisztet az olvasztott vajhoz, és egy habverővel alaposan keverd össze, amíg sima, homogén masszát nem kapsz. Ez a roux, a besamelmártás alapja. Fontos, hogy ne maradjanak benne lisztcsomók.
- Tej hozzáadása: Lassan, apránként adagold a tejet a roux-hoz, folyamatosan kevergetve a habverővel. Fontos, hogy minden egyes adag tej hozzáadása után alaposan keverd el, hogy ne képződjenek csomók. A tej legyen szobahőmérsékletű, vagy enyhén meleg, így könnyebben elkerülheted a csomósodást.
- Fűszerezés: Add hozzá a sót, a fehérborsot és a szerecsendiót ízlés szerint. A szerecsendió nagyon fontos a besamelmártás karakteréhez, de ne vidd túlzásba, mert keserűvé teheti.
- Mikrózás: Tedd a tálat a mikróba, és magas fokozaton (általában 800-1000 W) mikrózd 1 percig. Vedd ki, és keverd meg alaposan. Ismételd meg ezt a lépést 3-4 alkalommal, vagy amíg a mártás el nem éri a kívánt sűrűséget. Fontos, hogy minden perc után vedd ki a tálat, és keverd meg a mártást, hogy ne égjen oda és ne csomósodjon.
- Ellenőrzés: A mártás akkor van kész, ha sűrű, krémes, és bevonja a habverőt. Ha még túl híg, mikrózd tovább rövidebb időközökben, amíg el nem éri a megfelelő állagot.
- Pihentetés: Hagyd a mártást néhány percig pihenni, mielőtt felhasználnád. Ez idő alatt még tovább sűrűsödik.
Tippek és Trükkök a Tökéletes Mikrós Besamelhez
Néhány apró trükkel még tökéletesebbé teheted a mikrós besamelmártásodat:
- A tej hőmérséklete: A szobahőmérsékletű vagy enyhén meleg tej segít elkerülni a csomósodást.
- A liszt minősége: Használj jó minőségű, finomlisztet a legjobb eredmény érdekében.
- A keverés: Keverd a mártást nagyon alaposan minden egyes lépésnél, különösen a tej hozzáadásakor.
- A mikró teljesítménye: A mikrók teljesítménye eltérő lehet, ezért először rövidebb időközökben mikrózd a mártást, és figyeld az állagát.
- Ízesítés: Kísérletezz a fűszerekkel! A szerecsendió mellett használhatsz fokhagymaport, hagymaport, vagy akár egy csipetnyi cayenne borsot is.
- Csomók eltüntetése: Ha mégis csomós lenne a mártás, szűrd át egy finom szűrőn, vagy turmixold le botmixerrel.
- Variációk: Készíthetsz sajtos besamelt is, ha a végén reszelt sajtot keversz bele.
Felhasználási Javaslatok
A mikrós besamelmártás sokféleképpen felhasználható:
- Lasagne: A klasszikus olasz étel elengedhetetlen része.
- Rakott zöldségek: Rakott karfiol, brokkoli, burgonya, vagy bármilyen más zöldség.
- Tészták: Tésztaételekhez, mint például a makaróni és sajt.
- Szószok: Alap szószokhoz, amiket tovább ízesíthetsz.
- Húsételek: Rántott húsok tetejére, vagy húsos rakott ételekhez.
Összegzés
A mikrós besamelmártás egy gyors, egyszerű és megbízható módszer, amivel bárki tökéletes mártást készíthet, odaégés nélkül. Próbáld ki ezt a receptet, és meglátod, soha többé nem fogsz a hagyományos módszerhez visszatérni!
Jó étvágyat!