Szia Lángosrajongó! Képzeld el, ahogy egy ropogós, illatos, forró lángos kerül eléd, a tetején gőzölög a tejföl, a sajt pedig lágyan olvad rá. A kemencés lángos íze pedig… nos, az egyszerűen leírhatatlan! Ebben a cikkben elárulom a legfinomabb kemencés lángos receptjét, trükköket és titkokat, amikkel te is elkápráztathatod a családodat és a barátaidat.
Miért épp kemencés lángos?
Persze, a serpenyőben sült lángos is finom, de a kemencés lángos valami egészen más. A kemence egyenletes, magas hőmérséklete gondoskodik arról, hogy a tészta kívülről ropogós, belülről pedig puha és levegős legyen. A fa tüzelés pedig egy egyedi, füstös ízt kölcsönöz a lángosnak, ami egyszerűen ellenállhatatlan.
A tökéletes tészta receptje:
A jó lángos alapja a tökéletes tészta. Ez a recept nekem mindig beválik, és garantálom, hogy neked is fog:
- 1 kg finomliszt
- 5 dkg friss élesztő
- 6 dl langyos víz
- 2 evőkanál só
- 1 evőkanál cukor
- 2 evőkanál olaj (lehetőleg napraforgó)
- Kb. 1 kg burgonya (főtt, áttört)
Elkészítés:
- Az élesztőt egy kevés langyos, cukros vízben futtassuk fel.
- A lisztet szitáljuk egy nagy tálba, adjuk hozzá a sót, az olajat és a burgonyát.
- Öntsük hozzá a felfutott élesztőt és a maradék vizet.
- Kezdjük el összegyúrni a tésztát. Fontos, hogy alaposan kidolgozzuk, amíg sima, rugalmas tésztát kapunk. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis lisztet vagy vizet.
- Takard le a tálat egy konyharuhával, és tedd meleg helyre, hogy duplájára keljen (kb. 1-1,5 óra).
A kemence előkészítése:
A kemence megfelelő hőmérséklete kulcsfontosságú a tökéletes lángoshoz. A kemencének forrónak kell lennie, ideális esetben 300-350 °C-osnak. Ha van hőmérőd, használd bátran! Ha nincs, akkor figyeld a parazsat: szép, egyenletes, izzó parázsnak kell lennie.
A kemencét először alaposan tisztítsd ki a hamutól és a maradék parázstól. Ezután rakd meg fával, és gyújtsd be. Hagyd, hogy a fa teljesen leégjen, és csak a parázs maradjon. A parazsat egyengesd el a kemence alján.
A lángos formázása és sütése:
Miután a tészta megkelt, borítsd lisztezett felületre. Oszd a tésztát egyenlő részekre (kb. 10-12 darab).
Egyenként nyújtsd ki a tésztadarabokat kb. 1 cm vastagra. Formázhatod kör alakúra vagy oválisra, ahogy jobban tetszik. A lényeg, hogy a közepe vékonyabb, a széle pedig vastagabb legyen.
A kinyújtott lángosokat óvatosan helyezd a forró kemencébe. Használhatsz egy hosszú nyelű lapátot vagy egy speciális lángossütő lapátot. Ügyelj arra, hogy ne égessd meg magad!
A sütési idő kb. 5-8 perc, attól függően, hogy mennyire forró a kemence. Figyeld a lángosokat, és ha már aranybarnák és ropogósak, vedd ki őket a kemencéből.
A tökéletes feltét:
A kemencés lángos igazi varázsa a feltétekben rejlik. A klasszikus kombináció a tejföl és a sajt, de bátran kísérletezz más ízekkel is:
- Tejföl
- Sajt (trappista, mozzarella, gouda, stb.)
- Fokhagyma
- Hagyma
- Bacon
- Kolbász
- Lilahagyma
- Káposzta
- Snidling
A legfontosabb, hogy jó minőségű, friss alapanyagokat használj. A házi tejföl és a kézműves sajt sokat dob az élményen.
Tippek és trükkök:
- A tésztához használj jó minőségű, magas sikértartalmú lisztet.
- A langyos víz hőmérséklete ne legyen túl magas, mert az megöli az élesztőt.
- A tésztát alaposan gyúrd ki, hogy szép, rugalmas legyen.
- A kemence hőmérséklete legyen egyenletes és magas.
- A sütés során figyelj a lángosokra, nehogy megégjenek.
- A feltéteket bőségesen szórd a lángosra.
- A kész lángost azonnal tálald, amíg még forró és ropogós.
- Ha nincs kemencéd, ne csüggedj! A sütőben is készíthetsz finom lángost. Ebben az esetben a sütőt előmelegítsd a legmagasabb fokozatra (alsó-felső sütés), és tegyél egy pizzakövet vagy egy tepsit a sütő aljába. A lángosokat ezen süsd, hogy alulról is jól átmelegedjenek.
- A burgonyát ne hagyd ki a tésztából! Ettől lesz igazán puha és finom a lángos.
- Ha szeretnéd még ízletesebbé tenni, a tésztába keverhetsz egy kevés fokhagymát vagy fűszernövényeket (pl. petrezselyem, snidling).
És végül… a legfontosabb!
A legfinomabb kemencés lángos titka a szeretet! Készítsd szeretettel, élvezd a sütést, és oszd meg a családoddal és a barátaiddal. Garantálom, hogy mindenki leesik az állától!
Jó étvágyat!