A kemencés csülök Pékné módra egy igazi klasszikus, ami a legtöbb ember szívét megdobogtatja. A ropogós bőr, a szaftos, omlós hús, és a krumpli, hagyma és szalonna tökéletes harmóniája teszi ezt az ételt felejthetetlenné. Ebben a cikkben bemutatom a tökéletes kemencés csülök Pékné módra receptjét, lépésről lépésre, hogy otthon is elkészíthesd ezt a fantasztikus fogást.
Miért éppen kemencében?
Bár sokféleképpen el lehet készíteni a csülköt, a kemence az a hely, ahol igazán a legjobb formáját hozza. A kemence egyenletes hőmérséklete és a fatüzelés sajátos aromája egyedülálló ízt kölcsönöz az ételnek. Ha nincs kemencéd, ne csüggedj, a sütő is megteszi, de a kemence adta élményt nehéz felülmúlni.
A tökéletes csülök kiválasztása
A jó alapanyag a siker kulcsa. Válassz szép, húsos csülköt, aminek a bőre szép világos színű, és nincsenek rajta sérülések. A súly is fontos, egy kb. 1,5-2 kg-os csülök ideális egy nagyobb családnak. Ha teheted, vásárolj hentesnél, ahol biztos lehetsz a minőségben.
Hozzávalók
- 1 db kb. 1,5-2 kg-os csülök
- 1,5 kg burgonya
- 500 g vöröshagyma
- 200 g füstölt szalonna
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál só
- 1 teáskanál bors
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál majoránna
- 2 dl olaj vagy zsír
- 1 dl fehérbor (elhagyható)
Előkészületek
A csülök elkészítése időigényes, ezért érdemes időben elkezdeni az előkészületeket.
- A csülök előkészítése: A csülköt alaposan mosd meg, és ha szükséges, távolítsd el a szőröket. Egy éles késsel vagdosd be a bőrét kockásan, de vigyázz, hogy ne vágd át a húst. A fokhagymát zúzd össze, keverd össze a sóval, borssal, köménnyel és majoránnával. Ezzel a fűszerkeverékkel dörzsöld be alaposan a csülköt, különös figyelmet fordítva a bevágásokra.
- A zöldségek előkészítése: A burgonyát pucold meg és vágd vastagabb karikákra. A vöröshagymát pucold meg és vágd cikkekre. A szalonnát vágd kockákra.
A sütés menete
- A kemence vagy sütő előkészítése: A kemencét fűtsd be alaposan. Ha sütőben készíted, melegítsd elő 180°C-ra (légkeveréses sütőben 160°C).
- A csülök elhelyezése: Egy nagy tepsibe öntsd az olajat vagy zsírt. Helyezd bele a burgonyát, hagymát és szalonnát. Locsold meg a fehérborral (ha használsz). A csülköt helyezd a zöldségekre, a bőrével felfelé.
- A sütés: Fedd le a tepsit alufóliával, és tedd a kemencébe vagy sütőbe. Sütőben kb. 3 órán át párold. A fóliát vedd le, és további 30-60 percig süsd, amíg a bőr szép piros és ropogós nem lesz. A sütés időtartama függ a csülök méretétől és a hőmérséklettől. Fontos, hogy időnként locsold meg a saját levével.
- A pihentetés: A sütés után hagyd a csülköt kb. 15-20 percig pihenni, mielőtt felszeleteled. Ez idő alatt a hús rostjai ellazulnak, és a csülök még szaftosabb lesz.
Tippek és trükkök
- Ha szeretnéd, a csülköt előző nap bepácolhatod. Minél tovább pácolódik, annál ízletesebb lesz.
- A sütés során időnként ellenőrizd, hogy van-e elég folyadék a tepsiben. Ha szükséges, önts hozzá egy kevés vizet vagy húslevest.
- A ropogós bőr titka a magas hőmérséklet a sütés vége felé. Ha a bőr nem pirul eléggé, kapcsold fel a grill funkciót a sütőben, és süsd addig, amíg a bőr aranybarnára nem pirul. Vigyázz, hogy ne égesd meg!
- A kemencés csülök Pékné módra kiválóan illik a savanyú káposztához, a párolt káposztához, vagy a savanyúsághoz.
És végül…
A kemencés csülök Pékné módra nem egy bonyolult étel, de a tökéletes végeredményhez időre és türelemre van szükség. Ha betartod a fent leírtakat, garantáltan elkápráztatod a családodat és a vendégeidet ezzel a fantasztikus fogással. Jó étvágyat!