A libacomb, a ropogósra sült bőr és a párolt lilakáposzta hármasa egy igazán klasszikus, őszi fogás, ami garantáltan mindenkit levesz a lábáról. Ez az étel nem csupán a gyomrot, hanem a lelket is melengeti, és a nagymamáink konyhájának illatát idézi. Ebben a cikkben lépésről lépésre bemutatom, hogyan készítheted el a tökéletes kemencés libacombot, garantáltan ropogós bőrrel, és a hozzá illő, ínycsiklandó párolt lilakáposztát.
Miért éppen libacomb?
A liba húsának különleges íze van, ami ősszel, a szüret és a betakarítás idején a legintenzívebb. A comb része különösen ízletes, hiszen több zsírt tartalmaz, ami sülés közben kiolvad, és a bőrt ellenállhatatlanul ropogóssá varázsolja. Ráadásul a libacomb könnyebben kezelhető, mint egy egész liba, így tökéletes választás egy családi ebédhez vagy egy baráti összejövetelhez.
A tökéletes ropogós bőr titka
Sokan tartanak a libacomb sütésétől, mert félnek, hogy a bőr nem lesz elég ropogós. Pedig a siker titka nem ördöngösség, csak néhány egyszerű trükköt kell betartani:
- A bőr előkészítése: A libacombot alaposan mosd meg, és papírtörlővel szárítsd meg. Ezután éles késsel vagdosd be a bőrét keresztben-hosszában. Ez segít, hogy a zsír könnyebben kiolvadjon, és a bőr egyenletesen ropogós legyen. Ügyelj arra, hogy ne vágd át a húst!
- Sózd be időben: A libacombot legalább 24 órával a sütés előtt sózd be alaposan. A só segít eltávolítani a nedvességet a bőrből, ami elengedhetetlen a ropogósság eléréséhez.
- Magas hőfok: A sütés első szakaszában magas hőfokon süsd a libacombot, hogy a bőr elkezdjen pirulni. Majd a hőfokot lejjebb véve, lassan süsd tovább, hogy a hús is tökéletesen átsüljön.
- Sütés a rácson: Ha van rá lehetőséged, a libacombot rácson süsd, alá helyezve egy tepsit, amibe a kiolvadó zsír lecsepeg. Így a comb nem fog a zsírban úszni, és a bőr minden oldala egyenletesen ropogós lesz.
- Locsolgatás: Sütés közben időnként locsolgasd meg a combokat a kiolvadt zsírral. Ez segít, hogy a bőr még ropogósabb és ízletesebb legyen.
Kemencés Libacomb Recept
Hozzávalók:
- 4 db libacomb
- Só
- Bors
- 1 teáskanál szárított majoránna
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1 fej vöröshagyma, negyedelve
- 2 dl víz
Elkészítés:
- A libacombokat mosd meg, szárítsd meg, és vagdosd be a bőrét.
- Sózd be alaposan a combokat, belül és kívül is. Tedd hűtőbe legalább 24 órára.
- A sütés napján vedd ki a combokat a hűtőből, és hagyd szobahőmérsékleten állni 1 órát.
- Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra.
- Keverd össze a majoránnát, a kakukkfüvet, a zúzott fokhagymát és a borsot. Dörzsöld be a combokat a fűszerkeverékkel.
- Tedd a vöröshagymát egy tepsibe, és helyezd rá a combokat. Önts alá 2 dl vizet.
- Süsd a combokat 200°C-on 30 percig, majd vedd le a hőfokot 160°C-ra, és süsd tovább 2-2,5 órán keresztül, amíg a hús teljesen megpuhul, és a bőr ropogósra sül. Sütés közben időnként locsolgasd meg a combokat a kiolvadt zsírral.
- Ha a bőr nem elég ropogós, a sütés utolsó 15 percében emeld a hőfokot 220°C-ra, és süsd addig, amíg a bőr aranybarna és ropogós nem lesz.
- Pihentesd a combokat 10 percig sütés után, mielőtt felszolgálnád.
Párolt Lilakáposzta Recept
A párolt lilakáposzta tökéletes kiegészítője a libacombnak. Édeskés-savanykás íze remekül harmonizál a zsíros hús ízével.
Hozzávalók:
- 1 kg lilakáposzta, vékonyra szeletelve
- 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
- 2 evőkanál olaj
- 2 evőkanál cukor
- 4 evőkanál vörösborecet
- 1 dl vörösbor (elhagyható)
- Só
- Bors
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 2 db babérlevél
- 1 db alma, reszelve (elhagyható)
Elkészítés:
- Egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olajat. Pirítsd meg benne a vöröshagymát üvegesre.
- Add hozzá a cukrot, és karamellizáld.
- Add hozzá a lilakáposztát, és pirítsd néhány percig.
- Öntsd fel a vörösborecettel, és forrald fel.
- Add hozzá a vörösbort (ha használod), a sót, a borsot, az őrölt köményt és a babérlevelet.
- Fedd le a serpenyőt, és párold a káposztát alacsony lángon kb. 45-60 percig, amíg megpuhul. Időnként keverd meg, és ha szükséges, adj hozzá egy kevés vizet.
- Ha a káposzta megpuhult, add hozzá a reszelt almát (ha használod), és főzd még 5 percig.
- Ízesítsd még sóval, borssal, ha szükséges. Tálalás előtt vedd ki a babérleveleket.
Tálalási javaslat
A kemencés libacombot tálald a párolt lilakáposztával, mellé kínálhatsz krumplipürét, dödöllét, vagy akár knédlit is. Díszítheted friss petrezselyemmel vagy rozmaringgal.
Összegzés
A kemencés libacomb ropogós bőrrel és a párolt lilakáposzta egy igazi ünnepi fogás, amivel garantáltan sikert arathatsz. Bár elkészítése igényel némi időt és odafigyelést, az eredmény minden fáradtságot megér. Készítsd el ezt a klasszikus ételt, és élvezd a családod vagy barátaid társaságát egy finom, őszi lakoma keretében!