A hétköznapok rohanásában gyakran a legnehezebb kérdés, hogy mit főzzünk vacsorára. A fáradt nap után senki sem szeret órákat a konyhában tölteni, mégis szeretnénk valami finomat és táplálót az asztalra tenni. Szerencsére nem kell kompromisszumot kötnünk! Ebben a cikkben 5 olyan gyors receptet mutatunk be, amelyek pillanatok alatt elkészülnek, tele vannak ízekkel, és még a család is imádni fogja őket. Készítsd elő a serpenyőt, és vágjunk bele!
1. Fokhagymás-citromos garnélarák spagettivel
Ez a recept a mediterrán ízek szerelmeseinek készült. A friss citrom és a fokhagyma tökéletes összhangja garantáltan feldobja a napod!
Hozzávalók:
- 250g spagetti
- 300g garnélarák (tisztítva, farokkal vagy anélkül – ízlés szerint)
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 citrom (leve és reszelt héja)
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1/4 csokor petrezselyem
- Só, bors
- Chilipelyhek (opcionális)
Elkészítés:
- Forralj fel sós vizet egy nagy fazékban, és főzd ki a spagettit al dente állapotra.
- Amíg a tészta fő, melegítsd fel az olívaolajat egy serpenyőben. Add hozzá a zúzott fokhagymát, és pirítsd aranybarnára (vigyázz, hogy ne égjen meg!).
- Dobd a garnélarákot a serpenyőbe, és süsd 2-3 percig oldalanként, amíg rózsaszínű nem lesz.
- Öntsd a citromlevet a garnélarákra, add hozzá a citromhéjat, a sót, a borsot és a chilipelyheket (ha használsz).
- Szűrd le a spagettit, és add hozzá a serpenyőbe a garnélarákhoz.
- Keverd össze alaposan, hogy a tészta mindenhol be legyen vonva a szósszal.
- Tálald friss, aprított petrezselyemmel megszórva.
2. Csirkemell zöldségekkel wokban
A wokban sült ételek nem csak gyorsak, de rendkívül sokoldalúak is. Használd a kedvenc zöldségeidet, és kísérletezz a különböző szószokkal!
Hozzávalók:
- 2 db csirkemellfilé (csíkokra vágva)
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 teáskanál szezámolaj
- 1 teáskanál kukoricakeményítő
- 1 fej brokkoli (rózsáira szedve)
- 1 piros kaliforniai paprika (csíkokra vágva)
- 1 sárgarépa (vékony karikákra vágva)
- 1 hagyma (félfőre vágva)
- 2 gerezd fokhagyma (zúzva)
- Gyömbér (kb. 2 cm-es darab, reszelve)
- Olaj a sütéshez
- Wokszósz (pl. teriyaki, édes-savanyú)
- Szezámmag (a tálaláshoz)
Elkészítés:
- Keverd össze a csirkemellcsíkokat a szójaszósszal, a szezámolajjal és a kukoricakeményítővel. Hagyd állni legalább 10 percig.
- Melegíts fel egy kevés olajat a wokban (vagy egy nagy serpenyőben).
- Add hozzá a csirkemellet, és süsd, amíg átsül és aranybarna nem lesz. Vedd ki a wokból, és tedd félre.
- Add hozzá a zöldségeket (brokkoli, paprika, sárgarépa, hagyma) a wokba, és süsd, amíg megpuhulnak, de még roppanósak maradnak.
- Add hozzá a fokhagymát és a gyömbért, és pirítsd 1 percig.
- Öntsd a wokszószt a zöldségekre, és forrald fel.
- Add vissza a csirkemellet a wokba, és keverd össze a zöldségekkel és a szósszal.
- Tálald rizzsel, és szórd meg szezámmaggal.
3. Tojásrántotta felturbózva
A klasszikus tojásrántotta unalmas? Dobd fel néhány extra hozzávalóval, és máris egy ízletes és tápláló vacsorát kapsz!
Hozzávalók:
- 3 tojás
- 2 evőkanál tej vagy tejszín
- Só, bors
- 1/4 csésze reszelt sajt (pl. cheddar, mozzarella)
- 1/4 csésze aprított sonka vagy bacon
- 1/4 csésze aprított gomba
- 1/4 csésze aprított hagyma
- 1 evőkanál vaj
- Friss zöldfűszerek (pl. snidling, petrezselyem)
Elkészítés:
- Verd fel a tojásokat a tejjel vagy tejszínnel, sóval és borssal.
- Melegítsd fel a vajat egy serpenyőben közepes lángon.
- Add hozzá a hagymát és a gombát, és pirítsd, amíg megpuhulnak.
- Add hozzá a sonkát vagy bacont, és pirítsd, amíg ropogós nem lesz.
- Öntsd a tojásos keveréket a serpenyőbe.
- Húzd a tojást a serpenyő széleiről a közepe felé, hogy egyenletesen süljön.
- Amikor a tojás nagy része megszilárdult, szórd meg a sajttal.
- Főzd tovább, amíg a sajt megolvad.
- Tálald friss zöldfűszerekkel megszórva.
4. Quesadilla expressz
A quesadilla egy mexikói klasszikus, ami végtelen variációban elkészíthető. Ez a verzió extra gyors, és tökéletes egy rohanós este.
Hozzávalók:
- 2 tortillalap
- 1/2 csésze reszelt sajt (pl. cheddar, Monterey Jack)
- 1/4 csésze főtt csirke vagy bab (opcionális)
- 1 evőkanál salsa
- 1 evőkanál tejföl vagy guacamole (a tálaláshoz)
Elkészítés:
- Szórd a sajtot az egyik tortillalap felére.
- Add hozzá a főtt csirkét vagy babot (ha használsz), és kanalazd rá a salsat.
- Hajtsd rá a tortilla másik felét a töltelékre.
- Melegíts fel egy serpenyőt közepes lángon.
- Helyezd a quesadillát a serpenyőbe, és süsd 2-3 percig oldalanként, amíg a sajt megolvad, és a tortilla aranybarna nem lesz.
- Vágd háromszögekre, és tálald tejföllel vagy guacamoleval.
5. Pesto-s paradicsomos tészta
Ez a recept szinte magától elkészül. A friss pesto és a paradicsom kombinációja egyszerűen ellenállhatatlan!
Hozzávalók:
- 250g tészta (pl. penne, farfalle)
- 1/2 csésze pesto
- 1 doboz (kb. 400g) kockázott paradicsom (konzerv)
- 1 gerezd fokhagyma (zúzva)
- 1 evőkanál olívaolaj
- Só, bors
- Reszelt parmezán sajt (a tálaláshoz)
Elkészítés:
- Forralj fel sós vizet egy nagy fazékban, és főzd ki a tésztát al dente állapotra.
- Amíg a tészta fő, melegítsd fel az olívaolajat egy serpenyőben.
- Add hozzá a zúzott fokhagymát, és pirítsd 1 percig.
- Add hozzá a kockázott paradicsomot, a sót és a borsot, és forrald fel.
- Csökkentsd a lángot, és párold 10 percig.
- Szűrd le a tésztát, és add hozzá a serpenyőbe a paradicsomos szószhoz.
- Keverd hozzá a pestot.
- Tálald reszelt parmezán sajttal megszórva.
Reméljük, hogy ezek a gyors receptek segítenek abban, hogy a hétköznapi vacsorák ne okozzanak többé fejfájást. Ne felejtsd el, hogy a főzés kreatív tevékenység, ezért bátran kísérletezz, és alakítsd a recepteket a saját ízlésed szerint! Jó étvágyat!