Ki ne emlékezne a nagymama vasárnapi ebédjeire? Az illatozó levesre, a ropogós rántott húsra, és persze a szaftos, ízletes mustáros sertéskarajra! Most megosztom veletek a nagyi féltve őrzött receptjét, amivel garantáltan Te is elkápráztathatod a családot. Ne aggódj, nem kell szakácsnak lenned, a recept egyszerű, de a végeredmény mesteri!
Miért pont a nagyi mustáros sertéskaraj?
A válasz egyszerű: mert a nagyi tudja, hogyan kell a legfinomabb ételeket elkészíteni! Az ő receptjeiben nincs semmi bonyolult, csak a friss, minőségi alapanyagok és a szeretet. A mustáros sertéskaraj pedig egy olyan klasszikus étel, ami sosem megy ki a divatból. A pikáns mustár, a fűszerek, és a hús tökéletes harmóniája teszi ezt az ételt igazán különlegessé.
A hozzávalók listája:
- 1 kg sertéskaraj (lehetőleg egyben)
- 4-5 evőkanál mustár (lehetőség szerint dijoni, de a házi is tökéletes)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál pirospaprika
- Só
- Frissen őrölt fekete bors
- 2 evőkanál olaj
- 1 dl száraz fehérbor (elhagyható)
- 1 dl húsleves vagy víz
Az elkészítés lépései:
Most pedig lássuk, hogyan is készül a nagyi féltve őrzött mustáros sertéskaraj! Kövesd a lépéseket, és garantáltan sikerülni fog!
- A hús előkészítése: A sertéskarajt mosd meg, és papírtörlővel töröld szárazra. Ha szükséges, távolítsd el a hártyákat. Késsel szurkáld meg a húst több helyen. Ez azért fontos, hogy a fűszerek jól átjárják.
- A pácolás: Egy tálban keverd össze a mustárt, a zúzott fokhagymát, az őrölt köményt, a pirospaprikát, a sót és a borsot. Alaposan dörzsöld be a páccal a sertéskarajt minden oldalról. Fontos, hogy a pácolás alapos legyen, ez garantálja a finom ízt.
- Pihentetés: Fedd le a pácolt húst fóliával, és tedd a hűtőbe legalább 2-3 órára, de a legjobb, ha egy éjszakán át pihen. Minél tovább pácolódik, annál ízletesebb lesz a végeredmény.
- Sütés: Vedd ki a húst a hűtőből, és hagyd szobahőmérsékleten állni kb. 30 percig. Egy serpenyőben hevíts olajat, és pirítsd meg a sertéskarajt minden oldalról, hogy kérget kapjon. Ez azért fontos, hogy a hús belül szaftos maradjon.
- Párolás a sütőben: Helyezd a húst egy tepsibe. Öntsd alá a fehérbort (ha használsz) és a húslevest vagy vizet. Takard le a tepsit alufóliával, és tedd a 180 fokra előmelegített sütőbe. Süsd kb. 1 órát, majd vedd le a fóliát, és süsd tovább kb. 30-40 percig, vagy amíg a hús aranybarna nem lesz. A sütési idő a hús vastagságától függően változhat. Időnként locsold meg a húst a szaftjával, hogy ne száradjon ki.
- Pihentetés sütés után: Amikor a hús elkészült, vedd ki a sütőből, és hagyd pihenni kb. 10-15 percig, mielőtt felszeleteled. Ez azért fontos, hogy a hús szaftja ne folyjon ki, amikor felvágod.
- Tálalás: Szeleteld fel a mustáros sertéskarajt, és tálald a saját szaftjával. Köretként kínálhatsz hozzá sült burgonyát, párolt rizst, vagy friss salátát. A nagyi általában házi savanyúsággal kínálta.
Tippek és trükkök a tökéletes mustáros sertéskarajhoz:
- A hús minősége: Mindig friss, minőségi sertéskarajt válassz. A jó minőségű hús már önmagában is garancia a finom végeredményre.
- A mustár: Kísérletezz bátran különböző mustárokkal! A dijoni mustár pikánsabb, a házi mustár édeskésebb. Találd meg a saját ízlésednek megfelelőt!
- A pácolás: Ne spórold ki a pácolási időt! Minél tovább pácolódik a hús, annál ízletesebb lesz.
- A sütés: Ne süsd túl a húst! A sertéskaraj akkor a legfinomabb, ha belül szaftos marad. Használj húshőmérőt, hogy biztosra menj. A hús belső hőmérséklete érje el a 70-75 fokot.
- A szaft: A sütés során keletkezett szaft isteni finom! Ne dobd ki, hanem tálald a hússal együtt. Ha túl sűrű, hígítsd egy kis húslevessel vagy vízzel. Ha túl híg, forrald be egy kicsit.
Variációk egy témára:
A mustáros sertéskaraj receptje remek alap, amit kedvedre variálhatsz. Íme néhány ötlet:
- Zöldségekkel: Sütheted a húst együtt zöldségekkel is, például hagymával, sárgarépával, burgonyával. A zöldségek átveszik a hús ízét, és még finomabbak lesznek.
- Gombával: Adj hozzá szeletelt gombát a tepsihez a sütés során. A gomba jól illik a mustáros ízvilághoz.
- Fűszerekkel: Kísérletezz bátran különböző fűszerekkel! Próbáld ki a rozmaringot, a kakukkfüvet, vagy a borsikafüvet.
- Tejföllel: A sütés vége felé locsold meg a húst egy kis tejföllel. A tejföl krémesebbé teszi a szaftot.
És végül…
Remélem, hogy ez a recept segít Neked abban, hogy Te is elkészítsd a nagyi féltve őrzött mustáros sertéskaraját. Ne feledd, a legfontosabb a szeretet, amit beleteszel az ételbe. Jó étvágyat!