Az ősz nem csak a színek, de az ízek évszaka is. A lehulló levelekkel együtt érkeznek a sütőtök és az alma csodálatos aromái, melyek tökéletes kísérői egy őszi kirándulásnak. Ebben a cikkben olyan recepteket mutatunk, melyek nem csak finomak, de könnyen elkészíthetők és szállíthatók is, így a természetben is élvezheted a szezonális ízeket.
Miért pont sütőtök és alma?
A sütőtök és az alma nem csak az őszi időszak szimbólumai, hanem tápanyagokban is gazdagok. A sütőtök tele van A-vitaminnal, antioxidánsokkal és rostokkal, míg az alma C-vitaminnal és káliummal lát el minket. Mindkét hozzávaló remekül passzol édes és sós ételekhez is, így változatosan felhasználhatók egy kirándulás során.
Hátizsákbarát receptek sütőtökkel
1. Sütőtökös zabkása termoszból
Egy meleg sütőtökös zabkása tökéletes módja a nap indításának egy hűvös őszi reggelen. A legjobb, hogy otthon előkészítheted és termoszból fogyaszthatod.
Hozzávalók:
- 1 bögre zabpehely
- 2 bögre növényi tej (pl. mandulatej, zabtej)
- 1/2 bögre sütőtökpüré (lehet bolti vagy házi készítésű)
- 1/4 bögre juharszirup vagy méz
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1/4 teáskanál őrölt gyömbér
- Csipet só
- Opcionális: dió, pekándió, tökmag, mazsola a tetejére
Elkészítés:
- Egy lábasban keverd össze a zabpelyhet, a növényi tejet, a sütőtökpürét, a juharszirupot (vagy mézet), a fahéjat, a gyömbért és a sót.
- Forrald fel, majd vedd takarékra a lángot és főzd kb. 5-7 percig, amíg a zabpehely megpuhul és a kása besűrűsödik.
- Kóstold meg és ízesítsd, ha szükséges.
- Öntsd a zabkását egy előmelegített termoszba.
- A kiránduláson szórd meg dióval, pekándióval, tökmaggal vagy mazsolával, ha szereted.
2. Sütőtökös muffin
A sütőtökös muffin egy nagyszerű, hordozható snack, ami energiát ad a túrázáshoz. Ezek a muffinok puhák, ízletesek és tele vannak őszi fűszerekkel.
Hozzávalók:
- 1 1/2 bögre liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
- 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 3/4 bögre cukor
- 1/2 bögre barna cukor
- 1/2 bögre olaj
- 2 nagy tojás
- 1 bögre sütőtökpüré
- 1/2 bögre apróra vágott dió vagy pekándió (opcionális)
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra és készítsd elő a muffinformákat.
- Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a fűszereket.
- Egy másik tálban keverd össze a cukrot, a barna cukrot, az olajat, a tojásokat és a sütőtökpürét.
- Add a nedves hozzávalókat a száraz hozzávalókhoz és keverd össze, amíg éppen csak össze nem áll. Ne keverd túl!
- Keverd bele a diót vagy a pekándiót, ha használod.
- Töltsd meg a muffinformákat kb. 2/3-ig.
- Süsd 18-20 percig, vagy amíg a muffinok aranybarnák nem lesznek és a közepükbe szúrt fogpiszkáló tisztán jön ki.
- Hagyd a muffinokat hűlni a formában néhány percig, majd tedd át őket rácsra, hogy teljesen kihűljenek.
3. Sütőtökös hummusz zöldségekkel
A sütőtökös hummusz egy egészséges és tápláló snack, ami tökéletes zöldségekkel vagy pitával. Könnyen elkészíthető és remekül szállítható.
Hozzávalók:
- 1 doboz (kb. 400g) csicseriborsó, leöblítve és lecsepegtetve
- 1/2 bögre sütőtökpüré
- 2 evőkanál tahini
- 2 evőkanál citromlé
- 1 gerezd fokhagyma, zúzva
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1/4 teáskanál őrölt kömény
- Csipet só és bors
- Zöldségek a mártogatáshoz: sárgarépa, uborka, paprika
Elkészítés:
- Egy robotgépben vagy turmixgépben keverd össze a csicseriborsót, a sütőtökpürét, a tahinit, a citromlevet, a fokhagymát, az olívaolajat, a köményt, a sót és a borsot.
- Turmixold simára, szükség esetén adj hozzá egy kis vizet.
- Kóstold meg és ízesítsd, ha szükséges.
- Tedd a hummuszt egy légmentesen záródó edénybe és hűtsd le.
- A kiránduláson tálald zöldségekkel.
Hátizsákbarát receptek almával
1. Almás granola szelet
Az almás granola szelet egy ropogós, édes és tápláló snack, ami tökéletes energiabomba a kirándulás során. Könnyen elkészíthető és sokáig eláll.
Hozzávalók:
- 2 bögre zabpehely
- 1/2 bögre apróra vágott dió vagy pekándió
- 1/2 bögre tökmag
- 1/4 bögre kókuszreszelék
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 teáskanál só
- 1/2 bögre méz vagy juharszirup
- 1/4 bögre olívaolaj vagy kókuszolaj
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 bögre apróra vágott alma
- 1/2 bögre mazsola (opcionális)
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.
- Egy nagy tálban keverd össze a zabpelyhet, a diót, a tökmagot, a kókuszreszeléket, a fahéjat és a sót.
- Egy másik tálban keverd össze a mézet (vagy juharszirupot), az olajat és a vanília kivonatot.
- Add a nedves hozzávalókat a száraz hozzávalókhoz és keverd össze.
- Keverd bele az almát és a mazsolát, ha használod.
- Nyomkodd a keveréket a tepsibe.
- Süsd 20-25 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz.
- Hagyd a tepsiben teljesen kihűlni, mielőtt szeletekre vágnád.
2. Almás-fahéjas túra keksz
A ropogós almás-fahéjas túra kekszek tökéletesek egy gyors energiapótlásra a természetben. Könnyűek, táplálóak és remekül szállíthatóak.
Hozzávalók:
- 1 1/2 bögre teljes kiőrlésű liszt
- 1/2 bögre zabpehelyliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 bögre vaj (vagy növényi vaj)
- 3/4 bögre barna cukor
- 1 nagy tojás
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 bögre apróra vágott alma
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.
- Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a zabpehelylisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a fahéjat.
- Egy másik tálban keverd a vajat és a barna cukrot habosra.
- Add hozzá a tojást és a vanília kivonatot, és keverd simára.
- Add a nedves hozzávalókat a száraz hozzávalókhoz és keverd össze, amíg éppen csak össze nem áll.
- Keverd bele az almát.
- Tegyél kis halmokat a tepsibe.
- Süsd 10-12 percig, vagy amíg a kekszek aranybarnák nem lesznek.
- Hagyd a tepsiben néhány percig hűlni, majd tedd át őket rácsra, hogy teljesen kihűljenek.
3. Szárított alma chips
A szárított alma chips egy egyszerű, de nagyszerű snack, ami könnyű és egészséges. Ideális nassolnivaló a kirándulás során.
Hozzávalók:
- Alma (tetszőleges fajta)
- Őrölt fahéj (opcionális)
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt a legalacsonyabb hőfokra (kb. 80-90°C).
- Mosd meg és vágd az almákat vékony szeletekre (kb. 2-3 mm). Használhatsz mandolint is.
- Helyezd az almaszeleteket egy sütőpapírral bélelt tepsire, ügyelve arra, hogy ne érjenek egymáshoz.
- Szórd meg fahéjjal, ha szeretnéd.
- Szárítsd az almákat a sütőben 2-4 óráig, vagy amíg ropogósak nem lesznek. Félidőben fordítsd meg őket.
- Hagyd teljesen kihűlni, mielőtt légmentesen záródó edénybe teszed őket.
Tippek a csomagoláshoz és a szállításhoz
- Használj légmentesen záródó edényeket vagy zipzáras zacskókat az ételek tárolásához.
- A törékeny ételeket, mint a muffinok, csomagold külön, hogy ne törjenek össze a hátizsákban.
- A hűtést igénylő ételeket tárold hűtőtáskában jégakkuval.
- Készíts elő nedves törlőkendőt a kezed tisztításához.
- Ne felejts el vizet, poharat és szemeteszsákot vinni magaddal.
Reméljük, ezek a sütőtökös és almás receptek inspirációt adnak a következő őszi kirándulásodhoz. Készítsd el őket, és élvezd a természetet a szezon ízeivel!