Szereted a tartalmas, ízletes és könnyen elkészíthető ételeket? Akkor a pikáns chilis-babos marharagu pont neked való! Ez a serpenyős fogás nemcsak egyszerű elkészíteni, hanem rendkívül sokoldalú is. Tálalhatod rizzsel, tortillával, de akár magában is fogyaszthatod, egy kanállal. A gazdag ízvilág, a szaftos marhahús és a pikáns fűszerek garantáltan levesznek a lábadról.
Miért válaszd a chilis-babos marharagut?
Számos oka van annak, hogy miért érdemes kipróbálnod ezt a receptet:
- Gyors és egyszerű: Az elkészítése nem igényel bonyolult konyhai technikákat, és relatív rövid idő alatt az asztalra kerülhet.
- Tápláló és laktató: A marhahús, a bab és a zöldségek kombinációja biztosítja a szükséges fehérjéket, rostokat és vitaminokat.
- Variálható: A recept könnyen testre szabható a saját ízlésednek megfelelően. Kedveled a csípőset? Adhatsz hozzá több chilit! Inkább édesebb ízeket preferálod? Egy kis barna cukor vagy méz tökéletesen kiegyensúlyozza az ízeket.
- Maradékmentő: Kiválóan felhasználható a maradék sült vagy főtt marhahús.
- Előre elkészíthető: Sőt, a chilis-babos marharagu másnap még finomabb, mert az ízek jobban összeérnek.
A tökéletes chilis-babos marharagu receptje
Íme egy bevált recept, amellyel biztosan sikert aratsz:
Hozzávalók:
- 500 g marhahús (pl. lábszár, pörköltnek való darabolva)
- 1 nagy fej vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1 db piros kaliforniai paprika, apróra kockázva
- 1 db zöld kaliforniai paprika, apróra kockázva
- 1-2 szál chilipaprika (ízlés szerint, apróra vágva vagy chilipehely)
- 1 konzerv (400 g) aprított paradicsom
- 1 konzerv (400 g) vörösbab, leöblítve és lecsepegtetve
- 1 konzerv (400 g) feketebab, leöblítve és lecsepegtetve (elhagyható, vagy helyettesíthető más babfélével)
- 2 dl marhahúsleves (vagy víz)
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál római kömény
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 1/2 teáskanál oregano
- Só, bors ízlés szerint
- Friss koriander vagy petrezselyem a tálaláshoz (elhagyható)
Elkészítés:
- A marhahús előkészítése: A marhahúst kockázd fel kb. 2-3 cm-es darabokra. Ha van időd, a húst előző este pácold be egy kis olívaolajjal, fokhagymával és sóval, borssal. Ez még szaftosabbá teszi.
- Pirítás: Egy nagy serpenyőben vagy lábasban hevíts olívaolajat. Pirítsd le a marhahúst több részletben, hogy szépen megbarnuljon minden oldala. Vedd ki a húst a serpenyőből és tedd félre.
- Zöldségek dinsztelése: A serpenyőben maradt zsiradékban dinszteld meg az apróra vágott vöröshagymát üvegesre. Add hozzá a zúzott fokhagymát, a paprikákat és a chilit, és párold további 5-8 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.
- Fűszerezés: Keverd hozzá a paradicsompürét, a római köményt, a füstölt paprikát és az oreganót. Pirítsd a fűszereket 1-2 percig, hogy kibontakozzanak az aromáik.
- Párolás: Öntsd a serpenyőbe az aprított paradicsomot, a marhahúslevest (vagy vizet) és tedd vissza a marhahúst is. Forrald fel, majd vedd le a lángot alacsonyra, fedd le és párold legalább 1,5-2 órán át, vagy amíg a marhahús teljesen megpuhul. Fontos, hogy időnként keverd meg, és ha szükséges, adj hozzá még egy kis levest vagy vizet.
- Bab hozzáadása: Add hozzá a leöblített babot és főzd további 15-20 percig, hogy az ízek összeérjenek.
- Ízesítés: Kóstold meg, és ízesítsd sóval, borssal szükség szerint. Ha túl savanyú, adhatsz hozzá egy csipetnyi cukrot.
- Tálalás: Tálald forrón, rizzsel, tortillával, tejföllel, reszelt sajttal és friss korianderrel vagy petrezselyemmel.
Tippek és trükkök a tökéletes chilis-babhoz
Néhány extra tipp, amivel még finomabbá teheted a chilis-babos marharagut:
- Használj minőségi alapanyagokat: A jó minőségű marhahús és a friss zöldségek alapvető fontosságúak.
- Ne spórold a fűszereket: A gazdag ízvilág a fűszereknek köszönhető. Bátran kísérletezz különböző fűszerekkel, például korianderrel, köménymaggal vagy chipotle chilivel.
- A lassú főzés a titok: A hosszas párolás során a marhahús omlóssá válik, és az ízek jobban összeérnek.
- Adj hozzá egy kis csokoládét: Egy kocka étcsokoládé a főzés végén mélyebb, komplexebb ízt kölcsönöz a ragunak.
- Savanyítsd: Egy kis lime vagy citromlé a tálalás előtt frissességet ad az ételnek.
- A maradék még finomabb: A chilis-babos marharagu másnap még finomabb, mert az ízek jobban összeérnek. Tárold légmentesen záródó edényben a hűtőszekrényben.
Variációk egy témára: Chilis-babos marharagu másképp
Ne félj kísérletezni a recepttel! Íme néhány ötlet a variációkhoz:
- Csirkével: A marhahúst helyettesítheted csirkemellfilével vagy combfilével.
- Vegetáriánus változat: A marhahús helyett használj gombát, tofut vagy tempeh-t.
- Édesburgonyával: Adj hozzá kockára vágott édesburgonyát a főzés elején.
- Kukoricával: Keverj a végén egy konzerv kukoricát a raguhoz.
- Füstölt kolbásszal: Egy kis darabolt füstölt kolbász még gazdagabbá teszi az ízeket.
Tálalási javaslatok
A chilis-babos marharagu remekül passzol a következő köretekhez:
- Rizs (basmati, jázmin, barna)
- Tortilla chips
- Kenyér (friss ropogós kenyérrel tunkolva isteni!)
- Kuszkusz
- Quinoa
Ne felejtsd el a feltéteket sem:
- Tejföl vagy görög joghurt
- Reszelt sajt (cheddar, Monterey Jack)
- Avokádó szeletek
- Apróra vágott vöröshagyma
- Salsa
- Jalapeno paprika
Reméljük, ez a recept inspirált arra, hogy elkészítsd a saját, tökéletes chilis-babos marharagudat! Jó étvágyat!