A sertéspofa egy igazán különleges alapanyag, ami méltatlanul kevés figyelmet kap. Pedig ha megfelelően elkészítjük, egy igazi ínyencséget varázsolhatunk az asztalra. A slow cooker, vagyis a lassú főző, pedig tökéletes választás a sertéspofa elkészítéséhez, hiszen a hosszan tartó, alacsony hőfokon történő főzésnek köszönhetően a hús omlós, a szósz pedig sűrű és ízgazdag lesz. Ebben a cikkben egy részletes, lépésről lépésre követhető receptet osztunk meg veletek, amivel ti is elkészíthetitek ezt a fantasztikus ételt.
Miért a sertéspofa?
A sertéspofa egy kollagénben gazdag húsrész, ami a sertés orránál, az arcán található. Ez a kollagén a hosszú főzési idő alatt lebomlik, és zselatinná alakul, ami rendkívül szaftossá és omlóssá teszi a húst. Emellett a sertéspofa íze is intenzív, gazdag, ami tökéletesen harmonizál a vörösboros szósz aromáival. Ráadásul, gyakran kedvezőbb áron juthatunk hozzá, mint más, népszerűbb húsrészekhez.
Miért slow cooker?
A slow cooker, vagyis a lassú főző ideális eszköz a sertéspofa elkészítéséhez. Ennek több oka is van:
- Egyenletes hőmérséklet: A slow cookerben a hőmérséklet stabil, ami biztosítja, hogy a hús ne száradjon ki, hanem lassan és egyenletesen puhuljon meg.
- Hosszú főzési idő: A hosszú főzési idő lehetővé teszi, hogy a kollagén lebomoljon, és a hús omlóssá váljon.
- Ízek összeérése: A slow cookerben a szószban lévő ízeknek van idejük összeérni, így egy komplexebb, gazdagabb ízvilágot kapunk.
- Kényelmes: Előkészíthetjük az ételt reggel, és mire hazaérünk a munkából, kész a vacsora.
Recept: Sertéspofa vörösboros szószban slow cookerben
Hozzávalók:
- 1 kg sertéspofa, megtisztítva és nagyobb darabokra vágva
- 1 nagy fej vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 2 szál sárgarépa, karikákra vágva
- 2 szál zellerszár, apróra vágva
- 200 g gomba, szeletelve (pl. csiperke vagy erdei gomba)
- 250 ml száraz vörösbor
- 500 ml marhahúsleves (vagy víz + marhahúsleves kocka)
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 1 babérlevél
- 1 ág rozmaring (vagy 1 teáskanál szárított rozmaring)
- Só, bors ízlés szerint
- Olívaolaj
- Liszt (a hús bevonásához)
Elkészítés:
- A hús előkészítése: A sertéspofákat forgassuk lisztbe, enyhén sózzuk, borsozzuk.
- Pirítás: Egy serpenyőben hevítsünk olívaolajat, és pirítsuk meg a lisztbe forgatott sertéspofákat minden oldalukról aranybarnára. Vegyük ki a húst a serpenyőből, és tegyük félre.
- Zöldségek pirítása: Ugyanabban a serpenyőben pirítsuk meg a vöröshagymát, a fokhagymát, a sárgarépát és a zellerszárat. Addig pirítsuk, amíg a hagyma üveges nem lesz. Adjuk hozzá a gombát, és pirítsuk tovább, amíg a gomba meg nem puhul.
- Szósz alap készítése: Adjuk a zöldségekhez a paradicsompürét, és pirítsuk egy percig. Öntsük fel a vörösborral, és forraljuk fel. Kapargassuk fel a serpenyő aljáról a leragadt részeket.
- Slow cookerbe rakás: Helyezzük a sertéspofákat a slow cooker aljára. Öntsük rá a zöldséges-vörösboros szószt. Adjuk hozzá a marhahúslevest, a babérlevelet és a rozmaringot. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
- Főzés: Fedjük le a slow cookert, és főzzük alacsony fokozaton 7-8 órán át, vagy magas fokozaton 4-5 órán át, amíg a hús teljesen omlós nem lesz.
- Tálalás: Tálaljuk a sertéspofát a vörösboros szósszal, köretként kínálhatunk hozzá krumplipürét, polentát vagy tésztát. Díszíthetjük friss petrezselyemmel vagy rozmaringgal.
Tippek és trükkök
- Ha nincs slow cookerünk, elkészíthetjük a receptet sütőben is. Ebben az esetben tegyük a hozzávalókat egy hőálló edénybe, fedjük le, és süssük 160°C-on kb. 3-4 órán át, amíg a hús meg nem puhul.
- A szósz sűrítéséhez vegyünk ki egy kevés szószt a slow cookerből, keverjük el egy kis liszttel vagy keményítővel, majd öntsük vissza a slow cookerbe, és főzzük még 15-20 percig.
- A vörösbor helyett használhatunk vörösborecetet is, de ebben az esetben kevesebbet használjunk belőle, és adjunk hozzá egy kis cukrot a szószhoz.
- A recept variálható más zöldségekkel is, például paszternákkal, céklával vagy kelkáposztával.
- A sertéspofa helyett használhatunk marhapofát vagy borjúpofát is.
A tökéletes párosítás
A sertéspofa vörösboros szószban egy testes, száraz vörösbort kíván. Válasszunk például egy Cabernet Sauvignont, egy Merlot-t vagy egy Pinot Noirt. A bor harmonizáljon a hús gazdag ízével és a szósz aromáival.
Végszó
A sertéspofa vörösboros szószban egy igazi kulináris élmény, ami megéri a ráfordított időt és energiát. A slow cooker segítségével könnyedén elkészíthető, és garantáltan lenyűgözi majd a családodat és a barátaidat. Próbáljátok ki ezt a receptet, és fedezzétek fel a sertéspofa rejtett ízeit!