A sütőtök és a zsálya tökéletes párosítása az ősznek. Ez a recept ezt a két fantasztikus ízt ötvözi egy krémes, laktató és egyszerűen elkészíthető ételben: a sütőtökös-zsályás gnocchi kemencében összesütve.
Miért imádjuk ezt a receptet?
- Ízletes: A sütőtök édes, krémes íze remekül kiegészíti a zsálya enyhén fűszeres, földes aromáját.
- Egyszerű: Az elkészítése nem igényel különösebb konyhai tudást, így a kezdők is bátran belevághatnak.
- Laktató: A gnocchi és a sajt kombinációja garantálja, hogy jóllakottan állunk fel az asztaltól.
- Őszi hangulat: Az összetevők és az illatok egyaránt az őszt idézik, tökéletes választás egy hűvösebb napra.
- Előre elkészíthető: A gnocchit össze lehet állítani előre, és a sütés előtt bármikor betenni a sütőbe.
A tökéletes sütőtök kiválasztása
A jó sütőtök a siker kulcsa. Keressünk kemény, súlyos példányokat, amelyeknek a héja hibátlan. A „butternut” tök, a „hokkaido” tök vagy a „cukortök” mind remek választásnak bizonyulnak ehhez az ételhez. A sütőtököt alaposan mossuk meg, vágjuk ketté, távolítsuk el a magokat és a rostos részeket. Kenjük be egy kevés olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és süssük puhára a sütőben. A megsült sütőtök húsát ezután pürésítjük, és ez lesz az alapja a gnocchi szósznak.
Hozzávalók a sütőtökös-zsályás gnocchihoz (4 személyre):
- 500g gnocchi (friss vagy előre csomagolt)
- 1 közepes méretű sütőtök (kb. 800g)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1/2 csokor friss zsálya, apróra vágva (+ néhány levél a díszítéshez)
- 200ml tejszín
- 100g reszelt parmezán sajt (+ extra a tetejére)
- Só
- Frissen őrölt fekete bors
- Egy csipet szerecsendió (opcionális)
Elkészítés lépésről lépésre:
- Sütőtök sütése: Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. Vágjuk félbe a sütőtököt, távolítsuk el a magokat. Fektessük vágott felével felfelé egy sütőpapírral bélelt tepsire, és süssük kb. 45-60 percig, vagy amíg a húsa teljesen megpuhul.
- Szósz elkészítése: Amíg a sütőtök sül, készítsük el a szószt. Egy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, és pároljuk meg rajta a vöröshagymát üvegesre. Adjuk hozzá a fokhagymát és a zsályát, és pirítsuk még egy percig.
- Sütőtök pürésítése: Ha a sütőtök megsült, hagyjuk hűlni kicsit, majd kanalazzuk ki a húsát, és pürésítsük.
- Szósz befejezése: Adjuk a sütőtök püréjét a hagymás-zsályás alaphoz. Öntsük hozzá a tejszínt, és forraljuk össze. Ízesítsük sóval, borssal és egy csipetnyi szerecsendióval. Keverjük bele a reszelt parmezán sajt felét.
- Gnocchi főzése: Forraljunk fel egy nagy fazék sós vizet, és főzzük ki a gnocchit a csomagoláson feltüntetett idő szerint (általában pár perc alatt feljönnek a víz felszínére).
- Összeállítás: Szűrjük le a gnocchit, és forgassuk bele a sütőtökös szószba.
- Sütés: Öntsük a gnocchit egy kivajazott hőálló tálba. Szórjuk meg a tetejét a maradék reszelt parmezán sajttal.
- Sütés: Süssük előmelegített sütőben 180°C-on kb. 20-25 percig, vagy amíg a sajt megolvad és aranybarnára pirul.
- Tálalás: Díszítsük friss zsályalevelekkel, és tálaljuk forrón.
Tippek és trükkök
- Vegetáriánus verzió: Ha vegetáriánus verziót szeretnénk, használjunk növényi alapú tejszínt és parmezánt helyettesítő terméket.
- Gluténmentes verzió: Létezik gluténmentes gnocchi is, így az étel elkészíthető gluténmentesen is.
- Gazdagabb ízek: Kísérletezzünk más fűszerekkel is! A rozmaring, a kakukkfű vagy a szerecsendió is remekül passzol a sütőtökhöz.
- Sajtok variálása: A parmezán helyett vagy mellett használhatunk más sajtokat is, például mozzarella, provolone vagy gruyere sajtot.
- Pirított dió: Tálalás előtt szórjunk a tetejére pirított dió vagy pekándió darabokat, hogy még ropogósabb legyen.
- Extra zöldség: Adhatunk a gnocchihoz párolt spenótot vagy kelkáposztát is, hogy még táplálóbb legyen.
- Sütőtök helyettesítése: Ha nem találunk friss sütőtököt, használhatunk konzerv sütőtökpürét is, de ebben az esetben figyeljünk a sótartalomra.
Tálalási javaslatok
A sütőtökös-zsályás gnocchi kemencében összesütve remekül passzol egy friss, ropogós salátával. Kínálhatunk mellé egy pohár száraz fehérbort is, például egy Chardonnay-t vagy egy Sauvignon Blanc-t. Tökéletes választás egy őszi ebédre vagy vacsorára, de akár egy ünnepi asztalon is megállja a helyét.
Reméljük, hogy kipróbálod ezt a receptet, és legalább annyira megszereted, mint mi! Jó étvágyat!