A sertéskaraj egy igazi jolly joker a konyhában. Könnyen elkészíthető, változatosan fűszerezhető, és szinte mindenki szereti. Ha pedig egy igazán különleges, mégis gyors receptet keresel, akkor a sertéskaraj mustáros szószban, egyenesen a serpenyőből, tökéletes választás! Ez a recept nemcsak ízletes, de rendkívül egyszerű is, így akár egy fárasztó nap után is pillanatok alatt az asztalra varázsolhatod.
Miért pont a mustáros szósz?
A mustár egy igazi ízfokozó, amely remekül passzol a sertéshúshoz. Kellemesen pikáns, savanykás íze tökéletesen ellensúlyozza a hús zsírosságát, és egy igazán harmonikus ízvilágot teremt. Ráadásul a mustár nemcsak finom, de számos jótékony hatással is rendelkezik: segíti az emésztést, erősíti az immunrendszert, és tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal.
A tökéletes alapanyagok kiválasztása
Mint minden étel esetében, a siker titka itt is a minőségi alapanyagokban rejlik. A sertéskaraj esetében figyelj arra, hogy friss, szép rózsaszín színű húst válassz. A hús ne legyen túl száraz, de ne is legyen túlságosan zsíros. A legjobb, ha a hentessel vágatsz egy szép, egyenletes vastagságú szeletet. A mustár esetében is érdemes kísérletezni: használhatsz sima, csípős, magos vagy akár mézes mustárt is, attól függően, hogy milyen ízvilágot szeretnél elérni. A recept további hozzávalói – tejföl, vaj, olaj, só, bors – legyenek jó minőségűek, hiszen ezek is nagyban befolyásolják a végeredményt.
A recept lépésről lépésre
Most pedig lássuk a receptet, lépésről lépésre:
Hozzávalók:
- 4 szelet sertéskaraj (kb. 150-200g/szelet)
- 2 evőkanál étolaj
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál mustár (lehetőleg dijoni vagy magos)
- 2 dl tejföl
- Só, frissen őrölt bors ízlés szerint
- 1 gerezd fokhagyma (opcionális, zúzott)
- Aprított petrezselyemzöld (a tálaláshoz)
Elkészítés:
- A sertéskaraj szeleteket klopfold ki óvatosan, hogy egyenletes vastagságúak legyenek. Figyelj, hogy ne sértsd meg a húst!
- Sózd és borsozd a húst ízlés szerint. Ha szereted, kevés zúzott fokhagymát is dörzsölhetsz bele.
- Egy serpenyőben hevíts fel az étolajat és a vajat.
- Amikor a vaj elolvadt és a serpenyő elég forró, helyezd bele a sertéskaraj szeleteket.
- Süsd a húst oldalanként kb. 3-4 percig, vagy amíg aranybarna színt kap. Fontos, hogy ne süsd túl, mert akkor kiszárad!
- Ved ki a húst a serpenyőből, és tedd félre egy tányérra.
- A serpenyőben maradt zsiradékban keverd el a mustárt, majd öntsd hozzá a tejfölt.
- Forrald fel a szószt, majd vedd le a lángot, és főzd kb. 2-3 percig, amíg besűrűsödik. Kóstold meg, és ha szükséges, adj hozzá még sót, borsot vagy mustárt.
- Helyezd vissza a sertéskaraj szeleteket a serpenyőbe a szószba, és forgasd meg őket, hogy mindenhol bevonja a szósz.
- Melegítsd át a húst a szószban kb. 1-2 percig.
- Tálald a szaftos sertéskarajt mustáros szószban, frissen aprított petrezselyemzölddel megszórva. Köretként kínálhatsz hozzá sült burgonyát, rizst, párolt zöldségeket vagy akár friss salátát is.
Tippek és trükkök a tökéletes eredményért
- Ha igazán omlós sertéskarajt szeretnél, pácolhatod a húst sütés előtt. Egy egyszerű pácolás tejföllel, fokhagymával, sóval és borssal már csodákat tehet.
- A mustáros szószt variálhatod kedved szerint. Keverhetsz bele gombát, hagymát, kapribogyót vagy akár egy kevés fehérbort is.
- A sertéskarajot sütheted sütőben is. Ebben az esetben először pirítsd meg a húst serpenyőben, majd tedd át egy sütőtálba, öntsd rá a szószt, és süsd 180 fokon kb. 20-25 percig.
- Ha túl sűrű a szósz, adj hozzá egy kevés tejet vagy vizet. Ha túl híg, keverj el egy kevés keményítőt egy kis vízzel, és add hozzá a szószhoz.
- A maradék sertéskaraj mustáros szószban másnap is finom, akár hidegen, szendvicsbe töltve.
Tálalási javaslatok
A szaftos sertéskaraj mustáros szószban szinte bármilyen körettel remekül passzol. Néhány ötlet:
- Sült burgonya
- Rizs
- Párolt zöldségek (pl. brokkoli, karfiol, zöldbab)
- Friss saláta
- Krumplipüré
- Galuska
Ne felejtsd el friss petrezselyemzölddel megszórni a tetejét a tálaláskor, ez nemcsak finom, de látványos is!
Összegzés
A sertéskaraj mustáros szószban egy gyors, egyszerű és nagyon ízletes étel, amely tökéletes választás lehet hétköznapi vacsorákra vagy akár ünnepi alkalmakra is. A recept könnyen variálható, így mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelőt. Készítsd el te is, és kényeztesd magad és szeretteidet ezzel a finom fogással!