A tejszínes-gombás sertéskaraj egy igazi klasszikus, amely sosem megy ki a divatból. Könnyen elkészíthető, mégis ünnepi fogás, amely tökéletes választás lehet egy hétköznapi vacsorára vagy akár egy különleges alkalomra is. A szaftos, omlós sertéshús és a krémes, ízletes gombamártás kombinációja egyszerűen ellenállhatatlan.
Miért pont ez a recept?
Számtalan recept létezik tejszínes-gombás sertéskarajra, de ez a változat azért különleges, mert a serpenyős sütésnek köszönhetően a hús gyorsan és egyenletesen átsül, megőrizve a szaftosságát. A mártás pedig a friss gombának, a fokhagymának és a tejszínnek köszönhetően igazán intenzív ízű lesz. Ráadásul a recept variálható, így mindenki a saját ízléséhez igazíthatja.
A tökéletes alapanyagok
A végeredmény minőségét nagyban befolyásolja az alapanyagok minősége. Lássuk, mire érdemes figyelni:
- Sertéshús: A legjobb választás a sertéskaraj, mivel ez a húsrész viszonylag zsírszegény, de mégis szaftos marad sütés után. Válasszunk szép, egyenletes vastagságú szeleteket.
- Gomba: A klasszikus recept campion gombát használ, de bátran kísérletezhetünk más gombafajtákkal is. A csiperke, a laskagomba vagy akár a vargánya is remekül illik ehhez az ételhez. Fontos, hogy friss, ép gombát válasszunk.
- Tejszín: A mártáshoz használjunk főzőtejszínt (20-30% zsírtartalom). Kerüljük a növényi tejszínt, mert az kevésbé ad krémes állagot és ízt.
- Fokhagyma: A friss fokhagyma elengedhetetlen a mártás ízesítéséhez. Ne sajnáljuk, bátran használjunk 2-3 gerezdnyit.
- Fűszerek: A só, bors mellett a friss petrezselyem, a kakukkfű és a rozmaring is remekül passzol ehhez az ételhez.
- Olaj vagy zsír: A sütéshez használhatunk növényi olajat (pl. napraforgó-, repceolaj) vagy sertészsírt. A sertészsír intenzívebb ízt ad az ételnek.
A recept lépésről lépésre
Most pedig nézzük a receptet részletesen:
Hozzávalók:
- 6 szelet sertéskaraj (kb. 1 cm vastagságú)
- 500 g campion gomba
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 dl főzőtejszín
- 2 evőkanál olaj vagy sertészsír
- Só, bors ízlés szerint
- Friss petrezselyem apróra vágva
- 1 teáskanál szárított kakukkfű (elhagyható)
Elkészítés:
- A sertéskaraj szeleteket enyhén klopfoljuk ki, sózzuk és borsozzuk.
- A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük.
- A fokhagymát apróra vágjuk.
- Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olajat vagy a zsírt.
- A sertéshús szeleteket oldalanként 2-3 perc alatt aranybarnára sütjük. Ügyeljünk arra, hogy ne süssük túl, mert akkor kiszárad. Kivesszük a húst a serpenyőből és félretesszük.
- Ugyanabban a serpenyőben, a húsból kisült zsiradékon megpirítjuk a fokhagymát.
- Hozzáadjuk a felszeletelt gombát és addig pároljuk, amíg a leve elpárolog és a gomba megpuhul.
- Felöntjük a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kakukkfüvet (ha használjuk) és összeforraljuk.
- Visszatesszük a serpenyőbe a megsült sertéskaraj szeleteket és pár percig együtt pároljuk a mártással, hogy az ízek összeérjenek.
- Tálaláskor friss petrezselyemmel megszórjuk.
Tippek és trükkök
- A hús klopfolása: A klopfolás fellazítja a hús rostjait, így a hús puhább és omlósabb lesz. Ügyeljünk arra, hogy ne klopfoljuk túl vékonyra a húst, mert akkor könnyen kiszárad sütés közben.
- A gomba pirítása: Fontos, hogy a gombát addig pirítsuk, amíg a leve elpárolog, mert különben a mártás vizes lesz.
- A tejszín hozzáadása: A tejszínt csak a legvégén adjuk hozzá, mert ha túl sokáig főzzük, akkor kicsapódhat.
- A fűszerezés: Bátran kísérletezzünk a fűszerekkel! A rozmaring, a bazsalikom, a majoránna is remekül illik ehhez az ételhez.
- A mártás sűrítése: Ha a mártás túl híg, akkor egy kevés liszttel vagy keményítővel sűríthetjük. Keverjünk el egy teáskanál lisztet vagy keményítőt egy kevés hideg vízzel, majd adjuk a mártáshoz és forraljuk fel.
- A tálalás: A tejszínes-gombás sertéskaraj remekül illik köretnek rizs, krumplipüré, sült burgonya, tészta vagy párolt zöldségek.
Variációk
Ez a recept remekül variálható, így mindenki a saját ízléséhez igazíthatja. Íme néhány ötlet:
- Sajt hozzáadása: A mártáshoz adhatunk reszelt sajtot (pl. parmezánt, mozzarellát, trappistát). A sajt még krémesebbé és ízletesebbé teszi a mártást.
- Bor használata: A gomba párolásakor felönthetjük egy kevés fehérborral. A bor még gazdagabb ízt ad a mártásnak.
- Mustár használata: A mártáshoz adhatunk egy teáskanál mustárt (pl. dijoni mustárt). A mustár pikáns ízt ad a mártásnak.
- Hús helyett: Sertéskaraj helyett használhatunk csirkemellet, pulykamellet vagy akár tofu is.
Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK)
- Mennyi ideig tárolható a tejszínes-gombás sertéskaraj? Hűtőben 2-3 napig tárolható.
- Le lehet fagyasztani? Igen, lefagyasztható, de a tejszínes mártás állaga felolvasztás után kissé megváltozhat.
- Milyen köret illik hozzá? Rizzsel, krumplipürével, sült burgonyával, tésztával vagy párolt zöldségekkel is tálalhatjuk.
- Milyen gombát használjak? A campion gomba a legjobb választás, de csiperke, laskagomba vagy vargánya is használható.
Reméljük, ez a recept elnyerte a tetszésedet és te is elkészíted ezt a finom ételt. Jó étvágyat!