A karácsonyi asztal királynője, a pulykasült, minden évben a családi ünneplés központjában áll. De mi teszi igazán különlegessé? A válasz egyszerű: a töltelék, és a gondos elkészítés. Ebben a cikkben bemutatjuk a tökéletes gesztenyés pulykasült receptjét, lépésről lépésre, hogy idén a Te karácsonyi asztalodon is egy igazi kemencés csoda pompázhasson.
Miért pont pulyka?
A pulyka nem csupán egy hatalmas madár. Sokkal több annál. Szimbolizálja a bőséget, a családi összetartást és az ünnepi hangulatot. A pulykasült hagyományosan a hálaadás és a karácsony egyik fő fogása Amerikában, de szerencsére hazánkban is egyre népszerűbb. Míg a kacsa vagy a liba zsírosabb, a pulyka húsában kevesebb a zsír, így egy egészségesebb választás lehet a nagy lakomákhoz.
A tökéletes pulyka kiválasztása
Mielőtt nekifognánk a sütésnek, elengedhetetlen a megfelelő pulyka kiválasztása. Figyeljünk arra, hogy a madár friss legyen, vagy megfelelően fagyasztott. A méretet a vendégek számához igazítsuk. Általánosságban elmondható, hogy egy 5-6 kilós pulyka elegendő 8-10 fő számára. Vásárláskor ellenőrizzük a pulyka bőrét: legyen ép, ne sérült, és kellemes színű. Lehetőleg megbízható forrásból szerezzük be.
A gesztenyés töltelék elkészítése: a titkos összetevő
A gesztenyés töltelék adja meg a pulykasült igazi karakterét. Ez a töltelék nem csupán finom, hanem ínycsiklandóan illatos is, aminek köszönhetően már a sütés közben is ünnepi hangulatot varázsol a konyhába. Íme, egy kipróbált recept:
Hozzávalók:
- 500g gesztenyemassza (friss vagy fagyasztott)
- 200g kenyérkocka (szikkadt)
- 100g vaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 100g gomba (erdei gomba mix a legjobb)
- 100g aszalt szilva (apróra vágva)
- 50g dió (durvára vágva)
- 2 tojás
- 1 dl tejszín
- Só, bors, szerecsendió, kakukkfű
- Pár szál petrezselyemzöld (apróra vágva)
Elkészítés:
- A vajat olvasszuk meg egy serpenyőben, majd dinszteljük meg rajta az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát.
- Adjuk hozzá a felszeletelt gombát, és pároljuk addig, amíg a gomba levet nem enged.
- Keverjük hozzá a gesztenyemasszát, az aszalt szilvát, a diót, a petrezselyemzöldet, és fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval és kakukkfűvel.
- Vegyük le a tűzről, és hagyjuk egy kicsit hűlni.
- A kenyérkockákat áztassuk be a tejszínnel felvert tojásokba.
- Keverjük össze a kenyérkockákat a gesztenyés keverékkel.
- Kóstoljuk meg, és ha szükséges, fűszerezzük tovább.
A pulyka előkészítése
A pulyka előkészítése kulcsfontosságú a sikerhez. Ha fagyasztott pulykát használunk, hagyjuk lassan kiolvadni a hűtőben. Ez akár 2-3 napot is igénybe vehet, a pulyka méretétől függően. A kiolvadt pulykát alaposan mossuk meg kívül-belül, majd töröljük szárazra. Távolítsuk el a belsőségeket (máj, szív, zúza) és a nyakat, ezeket később a mártáshoz használhatjuk fel.
A pulyka megtöltése
Óvatosan lazítsuk meg a pulyka bőrét a mellkasánál, és a comboknál. Tömjük meg a pulyka belsejét a gesztenyés töltelékkel, de ne túl szorosan, mert a sütés során a töltelék megdagad. A nyak bőrét hajtsuk a pulyka alá, és rögzítsük hústűvel vagy fogpiszkálóval. A combokat kössük össze konyhai kötözővel, hogy a pulyka formája megőrizze magát a sütés során.
A sütés: lassan, de biztosan
A sütés időtartama a pulyka méretétől függ. Általános szabály, hogy 1 kg pulykahúsra kb. 45-50 perc sütési idővel számoljunk. A pulykát helyezzük egy nagy tepsibe, és öntsünk alá kb. 1-2 dl vizet vagy húslevest. Takarjuk le a tepsit alufóliával. A sütőt melegítsük elő 180°C-ra (légkeveréses sütőben 160°C). Süsse a pulykát az alufólia alatt kb. 2/3-ig a becsült sütési időnek megfelelően, majd vegye le az alufóliát, és süsse tovább, amíg a pulyka bőre aranybarnára nem pirul. A sütés során időnként locsolgassuk meg a pulykát a tepsiben összegyűlt szafttal, így a hús szaftos marad.
A pulyka elkészültét hústűvel ellenőrizhetjük. Szúrjuk a hústű a comb legvastagabb részébe. Ha a kifolyó lé tiszta, a pulyka átsült. Ha a lé rózsaszínű, süssük tovább.
Pihentetés és tálalás
A sütés után hagyjuk a pulykát pihenni legalább 20-30 percig. Takarjuk le alufóliával, hogy ne hűljön ki. A pihentetés alatt a húsrostok ellazulnak, és a szaft egyenletesen eloszlik a húsban, így a pulyka szaftosabb lesz.
Tálaláskor vágjuk fel a pulykát szeletekre, és kínáljuk a gesztenyés töltelékkel, valamint köretekkel, mint például tört krumpli, párolt zöldségek, áfonyalekvár vagy mártás. A mártás a pulyka sütésénél összegyűlt szaftból készíthető. Szűrjük le a szaftot, forraljuk be, és ízesítsük sóval, borssal, és egy kevés vörösborral.
Variációk egy témára
A gesztenyés pulykasült számtalan módon variálható. Ha szeretjük a pikáns ízeket, adhatunk a töltelékhez csípős paprikát vagy chiliport. Ha édesebb ízekre vágyunk, tehetünk bele több aszalt szilvát vagy datolyát. A töltelékbe kerülhet még alma, körte, vagy akár szárított áfonya is. A pulyka bőrét sütés előtt bekenhetjük mézzel vagy juharsziruppal, hogy szép fényes és ropogós legyen.
Tippek és trükkök a tökéletes pulykasülthöz
- A pulykát sütés előtt érdemes pácolni. Egy egyszerű páchoz keverjünk össze olívaolajat, citromlevet, fokhagymát, rozmaringot, és sót, borsot. Kenjük be a pulykát a páccal, és hagyjuk állni a hűtőben legalább 4-6 órán át.
- A pulyka bőrét sütés előtt kenjük be olvasztott vajjal vagy zsírral, hogy ropogós legyen.
- A sütés során rendszeresen locsolgassuk meg a pulykát a tepsiben összegyűlt szafttal, vagy húslevessel, hogy ne száradjon ki.
- Használjunk hústermométert, hogy ellenőrizzük a pulyka belső hőmérsékletét. A combban mérve a hőmérsékletnek el kell érnie a 82°C-ot.
Összegzés
A gesztenyés pulykasült elkészítése nem ördöngösség, csak egy kis odafigyelést és türelmet igényel. A gondos előkészítés, a finom töltelék, és a lassú sütés garantálja a sikert. Készítsd el idén Te is ezt a karácsonyi kemencés csodát, és varázsolj felejthetetlen pillanatokat a családodnak!