Szeretnél valami igazán finomat és egyszerűt készíteni ebédre vagy vacsorára? Akkor ez a recept neked szól! Az édes csirke egy klasszikus ázsiai ihletésű étel, ami a legtöbb embernek ízlik, és ami a legjobb, hogy pofonegyszerű elkészíteni, még akkor is, ha teljesen kezdő vagy a konyhában. Ebben a cikkben lépésről lépésre végigvezetünk, hogy a lehető legkönnyebben tudd elkészíteni ezt a mennyei fogást.
Miért pont édes csirke?
Az édes csirke népszerűsége nem véletlen. Egyrészt a csirke egy sokoldalú alapanyag, amit könnyen kombinálhatunk különböző ízekkel. Másrészt az édes-savanyú mártás igazi ízbomba, ami tökéletesen kiegészíti a csirke sós ízét. Ráadásul a recept rendkívül rugalmas, bátran variálhatod a hozzávalókat a saját ízlésed szerint.
Hozzávalók
Mielőtt belevágnánk a főzésbe, győződjünk meg róla, hogy minden hozzávaló rendelkezésünkre áll. A következőkre lesz szükséged:
- Kb. 500g csirkemell filé, kockára vágva
- 1 tojás
- Kb. 50g kukoricakeményítő (vagy étkezési keményítő)
- Só, bors
- Olaj a sütéshez (pl. napraforgóolaj vagy repceolaj)
- 1 evőkanál olaj a mártáshoz
A mártáshoz:
- 1/2 csésze ketchup
- 1/4 csésze fehérborecet (vagy almaecet)
- 1/4 csésze cukor (fehér vagy barna)
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál méz (opcionális, de javasolt)
- 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva (vagy fokhagymapor)
- 1 teáskanál gyömbér, reszelve (vagy gyömbérpor)
- 1/4 csésze víz (szükség szerint a sűrűség beállításához)
Opcionális hozzávalók:
- Zöldségek: paprika (piros, sárga, zöld), hagyma, ananász darabok
- Szezámmag a díszítéshez
- Chilipehely a pikáns íz kedvelőinek
Előkészületek
Az előkészületek kulcsfontosságúak a gyors és zökkenőmentes főzéshez:
- Vágd a csirkemellet kb. 2-3 cm-es kockákra.
- Készítsd el a mártást: egy kis tálban keverd össze a ketchupot, ecetet, cukrot, szójaszószt, mézet (ha használsz), fokhagymát és gyömbért. Tedd félre.
- Ha használsz zöldségeket, vágd őket hasonló méretű darabokra, mint a csirkét.
A csirke elkészítése
Most jön a lényeg, a csirke sütése:
- Egy tálban verd fel a tojást, és add hozzá egy csipet sót és borsot.
- Egy másik tálban helyezd el a kukoricakeményítőt.
- Mártsd a csirkekockákat először a tojásba, majd forgasd meg alaposan a keményítőben, hogy mindenhol befedje.
- Egy serpenyőben hevíts fel bő olajat (kb. 1-2 cm mélyen).
- Amikor az olaj forró, óvatosan helyezd bele a panírozott csirkekockákat. Ne tedd túl a serpenyőt, mert akkor az olaj hőmérséklete leesik, és a csirke nem lesz ropogós.
- Süsd a csirkét aranybarnára, kb. 5-7 percig, időnként megforgatva.
- Szedd ki a megsült csirkét egy papírtörlővel bélelt tányérra, hogy lecsepegjen a felesleges olaj.
A mártás elkészítése és a csirke bevonása
Ez a legutolsó, és egyben legfontosabb lépés:
- Ugyanabban a serpenyőben (miután kitörölted az olajat) hevíts fel 1 evőkanál olajat.
- Ha használsz zöldségeket, dobd őket a serpenyőbe, és pirítsd őket néhány percig, amíg megpuhulnak, de még roppanósak maradnak.
- Öntsd a serpenyőbe az előre elkészített mártást.
- Forrald fel a mártást, majd vedd le a hőfokot, és hagyd rotyogni kb. 5 percig, amíg besűrűsödik. Ha túl sűrű, adj hozzá egy kevés vizet.
- Add hozzá a megsütött csirkekockákat a mártáshoz, és forgasd össze alaposan, hogy mindenhol befedje a mártás.
Tálalás
Az édes csirke a legfinomabb frissen, melegen tálalva. Fogyaszthatod rizzsel (jázmin rizs a legjobb választás), tésztával vagy akár magában is. Díszítheted szezámmaggal és friss zöldhagymával.
Tippek és trükkök
- A csirke puhább lesz, ha sütés előtt tejben vagy joghurtban pácolod néhány óráig.
- A mártás édességét és savasságát ízlés szerint állíthatod a cukor és az ecet mennyiségének változtatásával.
- Ha szereted a pikáns ízeket, adj a mártáshoz egy kevés chilipehelyet vagy apróra vágott chilit.
- A maradék édes csirke hűtőben tárolható, és másnap is finom, bár a ropogósságából veszít.
Variációk
Az édes csirke recept végtelenül variálható. Íme néhány ötlet:
- Édes-savanyú sertés: Ugyanezt a receptet elkészítheted sertéshússal is.
- Vegán édes-savanyú: A csirkét helyettesítheted tofuval vagy szejtánnal.
- Ananászos édes csirke: Adj a mártáshoz ananász darabokat a trópusi ízekért.
Összefoglalás
Gratulálok, elkészítetted a saját édes csirkédet! Reméljük, hogy ez a recept segített abban, hogy egy egyszerű és finom ebédet vagy vacsorát készíts. Ne felejtsd el kipróbálni a variációkat, és kísérletezz bátran az ízekkel. Jó étvágyat!